27-01-13

Strafbare gedachten

 

 

IHEU,  Freedom of Thought 2012

 

De International Humanist and Ethical Union (IHEU) laat in een eerste verslag zien hoe bepaalde landen niet-religieuze mensen discrimineren. Freedom of Thought 2012: A Global Report on Discrimination Against Humanists, Atheists and the Non-religioue (Gepubliceerd op de Dag van de Mensenrechten, 10 december 2012).
In het rapport worden tal van wetten opgesomd die de vrijheid van denken verhinderen. Het bevat een lijst van individuele gevallen waarin atheïsten vervolgd werden. Atheïsten lopen in zeker zeven landen, waaronder Afghanistan, Iran, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan, het risico geëxecuteerd te worden. De geciteerde wetten ontkennen het bestaansrecht van atheïsten, beknotten de vrije meningsuiting, ontzeggen de burgerrechten, verhinderen het huwelijk, belemmeren de toegang tot het openbaar onderwijs, verbieden een openbaar ambt uit te oefenen, beletten voor de staat te werken, maken het strafbaar om kritiek op de godsdienst (veelal de staatsgodsdienst) uit te oefenen en maken het strafbaar de godsdienst van de ouders te verlaten.

Het rapport onderstreept een sterke toename van arrestaties voor "godslastering" op sociale media dit jaar. De afgelopen drie jaar werden slechts drie dergelijke gevallen gerapporteerd, maar in 2012 werden meer dan een dozijn mensen in tien landen vervolgd voor "godslastering" op Facebook of Twitter.

Enkele voorbeelden:

  • In Indonesië werd Alexander Aan voor twee-en-een-half jaar gevangen gezet voor zijn berichten omtrent atheïsme op zijn Facebook-pagina.

  • In Tunesië werden twee jonge atheïsten, Jabeur Mejri en Ghazi Beji, veroordeeld tot zeven-en-een-half jaar gevangenis voor berichten op Facebook die als godslasterlijk beschouwd werden.

  • In Turkije, riskeert pianist en atheïst Fazil Say een gevangenisstraf voor het verzenden van "godslasterlijke" tweets.

    In Griekenland creëerde Phillipos Loizos een Facebook-pagina die de spot dreef met Grieken die in wonderen geloofden. Hij werd beschuldigd voor het beledigen van godsdiensten.

  • In Egypte werd de 17-jarige Gamal Abdou Massoud veroordeeld tot drie jaar gevangenis en Bishoy Kamel werd voor zes jaar gevangen geze voor het posten van "godslasterlijke" cartoons op Facebook.

  • De oprichter van de Egyptische Facebook Atheïsten, Alber Saber, werd beschuldigd van belediging van de islam en het christendom, het beledigen van de goddelijke en het maken van een parodie van religieuze rituelen en heilige plichten en de profeten in de artikelen 98, 160 en 161 van het Egyptische Strafrecht. Er wacht hem een maximumstraf van zes jaar gevangenis.


Het is typisch hoe religie niet overweg met menselijkheid kan. De geschiedenis en de actualiteit laat duidelijk zien dat godsdiensten met de menselijke waardigheid niet overweg kunnen. Die negatie van de menselijkheid blijkt duidelijk uit de godsdienstige geschriften. Er wordt vooral over onderwerping gesproken. Het aspect “vrijheid” staat dwars op de goddelijke intentie.

 

13:14 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, iheu, freedom of thought 2012 |  Print