21-06-12

God keurt Griekse Eerste Minister

vrijdenker, scheiding kerk en staat, Griekenland, Antonis Samaras

In Griekenland werd de conservatief Antonis Samaras (leider van de Nea Dimokratia) door Ieronymos, de aartsbisschop van Athene, ingezworen. Scheiding kerk en staat … nog niet in Griekenland! Griekenland leeft blijkbaar nog in de middeleeuwen. Tot 2001 stond op het Griekse paspoort je religie vermeld. Een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg maakte een einde aan die praktijk.

De Griekse orthodoxe kerk is een machtig instituut. Peter Mertens schrijft er volgende over: “Kerk en clerus beheersen nog een flink deel van het leven, moreel, politiek maar ook economisch. De orthodoxe kerk bezit het grootste vermogen van het land, op de staat na. Ze heeft meer dan negen miljoen aandelen in de Griekse Nationale Bank, ze bezit hotels, parkings, magazijnen, ondernemingen en 350 toeristische centra. Het kerkinstituut is met zijn 130.000 hectare bossen, velden, bergen en stranden meteen ook de grootste grootgrondbezitter van het land. Het levert de kerk jaarlijks miljoenen euro’s op en dat geld bleef tot voor kort belastingvrij. Toen in 2010 toch een taks werd geheven, weigerden sommige monasteries te betalen. Gechoqueerd gingen gelovigen voor de grootste kerk van Athene betogen met het spandoek: “Jezus heeft gezegd dat men moet delen”.

De minister rekent op de steun van God om uit de crisis te raken. De man orakelt: “Met patriottisme, vertrouwen en steun van God kunnen we uit deze crisis geraken”. Hopelijk voor de Grieken valt deze uitspraak in goede aarde bij de godin Merkel. En als men nu niet uit de crisis raakt, is het dan de schuld van God? Of had god meer sympathie voor de andere landen in Europa? Jezus, daar de zullen de theologen nog een aardige kluif aan hebben.

Commentaren

een zoveelste bewijs dat religie niet echt enkel de visie en levenswijze van Jezus nastreeft, maar rijkdom en macht. Jezus zou zich hoogstwaarschijnlijk diep ongelukkig voelen moest hij nu terugkomen en de rijkdommen van die verschillende religies zien, die in zijn naam spreken en prediken. Zeker nu zouden ze beter wat van die rijkdom aan de echte Grieken terug kunnen uitdelen. Laat ze inderdaad op hun inkomsten maar belasting betalen net als iedereen of alleszins controle dat zij die inkomsten benutten om echte liefdadigheidsdoelen te ondersteunen waarvoor dan vrijstellingen voor mogen bekomen worden. Een particulier hier in België krijgt ook belastingkorting als hij stortingen doet aan bepaalde instanties, dus dit lijkt me dan weer logisch.

Gepost door: Life angel | 22-06-12

een regering vormen is nu blijkbaar wel veel sneller gegaan ondanks alle problematieken dan in België

Gepost door: Life angel | 22-06-12

De commentaren zijn gesloten.