18-01-12

Gedachtenbeperkingen

Wikipedia, sopa-protest

Vandaag hulde de Engelstalige Wikipedia zich in het zwart (met een eenvoudig technisch trucje kon je wel de pagina's raadplegen) als protest tegen  twee controversiële wetsvoorstellen SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (Protect IP Act).  De wetten werden opgesteld om online-piraterij tegen te gaan (nagemaakte goederen, goederen waarop een copyright, trademark bestaat, patenten, enz...). Het wetsvoorstel houdt in dat een gedupeerde de internet-verleners kan verplichten bepaalde websites te blokkeren. De internet-verleners dienen op eenvoudig verzoek van de aanvrager de bedoelde websites binnen de 5 dagen te blokkeren. Indien de klacht vals blijkt te zijn, dan kan de dienstverlener geen klacht tegen de aanvrager uitbrengen. Wie bijvoorbeeld een parodie op een bedrijf wil maken, kan in de Verenigde Staten geblokkeerd worden. (Ontwikkelaars van Firefox hebben al een plug-in voor Firefox uitgebracht om deze blokkering te omzeilen).

Het plaatselijk blokkeren van websites zal de piraterij niet doen verminderen. Bovendien opent dergelijke wetgeving een doos van Pandora met allerhande beperkingen op de vrije informatiegaring. Er zijn technische middelen genoeg om criminele internet-activiteiten op te sporen. Het ontbreekt bepaalde regeringen meestal aan moed om er iets aan te doen of aan bereidwilligheid met andere landen samen te werken. Een notoir voorbeeld is China. China is bovendien een slechte leerling wat betreft vrije meningsuiting. Het land blokkeert tal van “kritische” websites.

vrijdenker,sopa,gedachtencontrole


Een ander land (naast veel moslim-landen) dat een vinger op het internet wil houden is India. Vorige maand suggereerde een rechter in Delhi dat 21 bedrijven, waaronder Yahoo, Orkut, Facebook en Google, voor het gerecht moeten komen omdat ze in het openbaar obscene en wellustige inhoud laten circuleren. De rechter verwees naar afbeeldingen van verschillende goden en godinnen, evenals naar afbeeldingen van de profeet Mohammed of afbeeldingen met varkens die in Mekka rond lopen. Tussen januari en juni 2011 had India bij Google 68 klachten overgemaakt om 358 stukken te laten verwijderen (oa. bepaalde stukken van Google Map).

Sunil Abraham,  de directeur van  het Centre for Internet & Society in Bangalore, wierp  op dat het begrip “anti-religieus” zeer moeilijk te definiëren valt. Hindoes geloven in meerdere goden, hetgeen  voor moslims, christenen en joden godslastering betekent. Of met andere woorden, zodra god ter sprake komt, valt er geen vrede te verwachten. Ik stelde het eerder al: “ De mens schept goden om er andere mensen de duivel mee aan te doen”.

FirefoxDeSopa.jpg

20:51 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijdenker, sopa, gedachtencontrole |  Facebook |

Commentaren

" De mens schept goden om er andere mensen de duivel mee aan te doen”. Spijtig genoeg is dit een waarheid als een koe.

Gepost door: ivette | 18-01-12

"de mens schept goden om er andere mensen de duivel mee aan te doen" Wat met volgende gedachte in die context. "De mens schept goden om zichzelf te overtuigen van zijn eigen gelijk, betekenis aan zichzelf te geven en zich zo als übermensch ten opzichte van de anderen andersdenkenden te willen onderscheiden" Machtswellust troef alleszins.

Gepost door: Life angel | 21-01-12

De commentaren zijn gesloten.