29-10-11

Dreigbrief

 

vrijdenker, halloween, overconsumptie, 11.11.11

Er stak vandaag een briefje in mijn bus: “Halloween. Maandagavond. Zorg dat je voorbereid bent” . Op de achterkant van het kattebelletje had men “met snoep, 18.15” geschreven: Een dreigbrief met aanduiding van het precieze tijdstip waarop het losgeld overhandigd diende te worden. Als bedreigde, angstige burger heb ik alvast mijn voorzorgen genomen.

 

halloween, overconsumptie


Halloween. Een overconsumptie-festijn. De Halloween-boodschappen staan in schel contrast met de 11.11.11-borden wat verderop. De overconsumptie van de enen is de oorzaak van armoede bij de anderen. Hopelijk gaan er straks evenveel deuren open voor de 11.11.11-vrijwilligers als voor de verwende rijkeluiskinderen in de buurt.

 

11.11.11


19:18 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: vrijdenker, halloween, overconsumptie, 11.11.11 |  Print

Commentaren

Ja , ook ieder jaar erger ik me meer en meer aan dat opgefokte, nietsbetekende Halloweengedoe. Idem voor karnaval, valentijnsdag , enz.
In de school maakte ik er ooit een opmerking over, dat Halloween Amerikaans is,pure commercie en dat het ongepast is om zoiets in de school te vieren (de ouders van de leerlingen zijn verplicht griezelpakjes te kopen). Mijn opmerking werd onthaald op hoongelach van de leerkrachten. Op TV , de ene griezelfilm na de andere en nu is het al zover dat er ook Halloweenfeestjes worden georganiseerd op de sportclubs, de tekenschool en andere vrijetijdsclubs. Dit jaar heb ik de kinderen thuis gehouden van de school om ze van deze onzin te besparen.

Gepost door: Duvel | 30-10-11

Dan moeten we konsekwent zijn: Sinterklaas en St Maarten, paashaas en einde-schooljaar (met cadeautje voor de leerkracht), de 100-dagen, Opening Academiejaar, Plechtige Eerste communie en HVV-plechtigheden, Kerstmis en Nieuwjaar, ... zelfs onze jaarlijkse vakantie en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Is het niet allemaal 99% commercie en massagedoe ? Alles dan maar afschaffen? Ik zie immers helemaal niet hoe je de commercie hier buiten kunt houden.
Een anekdote: op de eerste vergadering van het HVV die ik bijwoonde (ongeveer 1970) werd er op het einde aan de aanwezigen de kans geboden 'te kopen'. Ik herinner me gouden en zilveren speldjes (zoals de scapulierkes van de christenen) en voor de armoezaaiers zelfklevers voor 5 fr. Of was dat geen commerce maar ideologische steun? Tes oal commerce, zei mijn peter zaliger. En hij had gelijk.

Gepost door: Helipilot | 30-10-11

Nee Helipot we moeten niet alles afschaffen. Wij hebben hier ook onze "wettelijke feestdagen" en daar zijn m.i. duidelijke culturele, historische of maatschappelijke gebeurtenissen aan verbonden. Meerdere van deze dagen zijn ook geen economische topdagen voor de commercanten.Dat geldt ook voor een aantal feestdagen die jij opnoemt in je reactie en een cadeautje voor de leerkracht op het einde van het schooljaar (wat helemaal niet hoeft) is nog wat anders dan bv de kerstman introduceren, die hier met bruut commercieel geweld naar de voorgrond geschoven wordt. Zo ook is Halloween pure import. Nog een enkele jaren en we vieren hier ook de Amerikaans Thanksgiving day of Chinees Nieuwjaar. Uw peter zaliger zat er dus flink naast

Gepost door: Duvel | 31-10-11

@Duvel. Halloween is geen pure import (Zie bvb. Wikipedia : De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november). Het is een oud Keltisch gebruik dat in de loop der jaren gekerstend werd (idem dito het Allerzielen-verhaal). Wat mij stoort aan dergelijke gebeurtenissen is de overdreven commercialisering waardoor het "spirituele" door het "materiële" platgewalst wordt. De kinderen die hier rondlopen kennen de achtergrond van het feest niet. Je kan ook een zekere ongemanierdheid
(ik weet het, het zijn kinderen ...) in hun manier van schrijven vaststellen: men "eist" als het ware snoep op, daar waar het geven van een snoepje (of een centje of iets anders ...) eerder een geste, een goodwill is. Tijdens mijn jeugd werden nog Sint-Maartens-optochten gehouden. Je holde dan een suikerbiet uit, stak er een kaars in, haalde door de biet een stuk ijzerdraad en bevestigde het geheel aan een tak (je was creatief bezig ... de commercie onderdrukt dergelijke creativiteit). We mochten uitzonderlijk eens in het donker op straat. We schreeuwden en joelden wat en kwamen veelal verkleumd terug thuis. Daar wachtte ons warme chocomelk of een bord warme pap op. We waren er best tevreden mee. Geen dure gadgets, geen dure prullaria, geen snoep ...
@Helipilot: Laten we ons maar een aantal van die gebruiken behouden, maar laat ons anderzijds de kinderen leren de spirituele zingeving van die gebruiken te ontdekken en dat dergelijke zaken ook goed beleefd kunnen worden zonder al die commerciële troep. Laat ons het accent leggen op het zelf gaan doorleven van die gebruiken. Dat er in de achtergrond wat handel gedreven wordt is m.i. normaal. Wat we vandaag de dag beleven is dat de handel op de voorgrond staat en het gebruik op de achtergrond.

Gepost door: Vrijdenker | 31-10-11

Ik wist niet dat Halloween oorspronkelijk een Keltisch gebruik was. Ik heb in mijn jonge jaren nooit iets gemerkt van Halloween vieringen. Ik ken het van Amerika en heb in de voorbije 30 jaar de commercialisering ervan zien evolueren tot het gedrocht dat het nu is.
Dat kinderen snoep komen opeisen is blijkbaar ook streekgebondenin Vlaanderen want hier in de streek gebeurt dat niet.

Gepost door: Duvel | 01-11-11

Heb ook nog met een 'bjete' rondgelopen.quote van duvel: Zo ook is Halloween pure import. Nog een enkele jaren en we vieren hier ook de Amerikaans Thanksgiving day of Chinees Nieuwjaar. Uw peter zaliger zat er dus flink naast unquote: ik zou hier de eer van mijn peter hoog willen houden en dit antwoord van Duvel als bewijs zien dat hij gelijk had (toch op dat punt, over sommige andere punten als bv Dikke Bertha zal ik maar zedig zwijgen).

Gepost door: Helipilot | 01-11-11

Vind de reactie van duvel een beetje overdreven. Heb welgeteld één groepje van 5 verklede kinderen aan de deur gehad. Het enkel uiten,eisen van één woord "snoep" vind ik wel wat triestig er zijn toch halloweenliedjes. Vroeger als wij Nieuwjaarkezoete gingen zingen, zongen we tenminste eerst een liedje alvorens we beloond werden met wat snoep of een centje.

Anderzijds moet ik dan ook weer zeggen dat ik 4 mandarijntjes vast had en pas aan de deur zag dat ze met 5 waren en zei dat ik er eentje bij moest halen, een meisje dan weer tevreden antwoordde dat dit niet hoefde, zij toch alles nadien verdeelden. Dus waren ze ook weer niet hebberig en ging het toch eerder weer om het beleven van het plezier eraan.

@duvel, heb jij liever dat ze komen stelen misschien of stempelen? Mensen moeten nu éénmaal hun boterham kunnen verdienen, dus commercie is een noodzakelijk iets, om mensen zo op een eerbare manier hun inkomen te laten verwerven. Jij kan best niet naar armere landen gaan zoals Turkije daar wordt je pas overstelpt en overrompeld door commercie op straat net als in landen waar die foto naar verwijst. Het is het enige wat voor die mensen open ligt om te kunnen overleven. Trouwens zonder commercie zouden wij het hier niet zo goed hebben en ook de middelen niet hebben om iets voor die mensen te kunnen doen via gelddonaties. Trouwens val je met acties voor o.a. 11.11.11 ook niet terug op commercie? Het verkopen van kaarsjes,fluostiften e.d.?

Vind je denkwijze vrij onnadenkend en vanuit een éénzijdigheid met weinig diepgang getuigen.

Waarom zouden wij niet mee mogen genieten van verschillende culturen met hun verschillende gebruiken? Het zijn toch de mensen zelf die beslissen of het hun al dan niet aanspreekt?
Het fleurt de boel wat op, geeft wat kleur op straat en maakt dat de aankomende winter iets minder donker is, het breekpunten zijn.

Gepost door: Life angel | 04-11-11

De commentaren zijn gesloten.