26-08-11

Drones are watching us

drones, privacy, drones are watching us

Het nieuwe speelgoed van de dag van vandaag zijn de lichtgewicht drones of quadricopters. Deze zeer wendbare vliegtuigjes zijn voor amper 300€ te koop en kunnen met een iPod/iPad/Android-toestel of een pc bestuurd worden. Dergelijke apparaten worden met een camera uitgerust en zijn dus ideaal geschikt om rustig in de omgeving rond te gaan neuzen. Ideaal voor engerds die kunnen kwijlen op het begluren van mensen die naakt in hun tuin liggen te zonnen of een duik in het zwembad nemen. Privacy is een woord  dat in de nabije toekomst in de vergetelheid zal raken.

De politiediensten zien brood in dergelijke apparatuur. Ze kunnen ingezet worden bij bewakingsopdrachten en bij het in het oog houden van betogingen. In Groot-Brittannië hebben de politiediensten al concrete plannen uitgewerkt om dergelijke drones met wapens uit te rusten die mensen die kunnen immobiliseren. Dat immobiliseren gaat van het richten van een straal van hard en vervelend geluid, het produceren van gerichte felle lichtbundels tot en met het afschieten van rubber kogels.

Gezien dergelijke vliegtuigjes gemakkelijk aan te schaffen zijn, zullen ze weldra voor allerhande commerciële doeleinden gebruikt gaan worden. De reclame zal ons letterlijk rond het hoofd gaan vliegen. Moet ik binnenkort een sticker “geen reclame boven mijn tuin!” op mijn dak gaan kleven?

vrijdenker, drones, privacy, gluren20:10 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: vrijdenker, drones, privacy, gluren |  Print

Commentaren

Gelukkig zijn die dingen nogal moeilijk bestuurbaar, een crash is vlug gebeurd en ... duur.
Wie wil kan vooor ongeveer 150€ een makkelijker te besturen heli met dubbele rotor besturen. Voor enkele centen monteer je er een kleine camera in. De kwaliteit van die camera's is echter ongevaarlijk licht en de heli maakt lawaai.
Echt bang van 'spionage' moeten we nog niet zijn (ik bedoel in je tuin)

Gepost door: Helipilot | 28-08-11

allemaal héél relatief hé ook met betrekking politiediensten, want moeten dan net wel aanwezig zijn op het ogenblik dat de feiten zich voordoen.

Vond je woordje "toornig" wel iets hebben klinkt zachter dan bijvoorbeeld agressie, woede en heeft blijkbaar héél wat synoniemen. Alhoewel het dus verschillende gradaties kan omvatten zijn de minst erge gepikeert,geraakt en prikkelbaar.:-)

Gepost door: Life angel | 30-08-11

Komt daarbij dat die dingen maar stabiel zijn als het volledig windstil is. Ongemerkt door die minidrones gefilmd worden zit er echt niet in. En of ze nu zo een miljoenen kostende echte drone gaan inzetten om je in de tuin te filmen?
Een beetje paranoia is goed, een klein beetje.

Gepost door: Helipilot | 31-08-11

@Helipilot. Dat die die speelgoeddingetjes bij winderig weer niet stabiel zijn, weet ik. Hte feit is dat men volop ontwikkeling aan het doen is om professionele betaalbare drones te maken. De politiediensten zijn er zeer geïnteresseerd in. De reclamejongens zullen daar ook wel toepassingen voor vinden. In essentie ben ik niet zo bezorgd om die lowcost speelgoed-drones. Als ééntje over mijn tuin vliegt, dan haal ik hem wel neer :-). Het wordt erger met die professionele toestellen die een pak hoger vliegen. Enkele jaren terug kwam er iemand luchtfoto's van mijn huis aanbieden - nadat hij eerder een namiddag de wijk was komen overvliegen. De klachten bij het stadsbestuur liggen waarschijnlijk nog bij vele andere te composteren. Ik heb er bovendien niets op tegen dat delta-vliegers en anderen occasioneel komen overvliegen.

Gepost door: Vrijdenker | 01-09-11

@life angel en Helipilot

Allemaal heel relatief zegt LA en onstabiel niet zo goedfuntionerende rommel.
Jawadde? Slecht geinformeerd zijn jullie. De kwaliteit van goede materialen om afstandbediende toestellen de maken is spotgoedkoop geworden. Vermoedelijk zijn er al terroristische organisaties bezig met het voorbereiden van aanslagen waarbij uitsluitend
afstandbediende vliegtuigjes gebrukklt zullen worden. Niet 1 maar tientallen in een keer.
Dat is geen verbeelding maar harde realiteit en de grote vrees voor de Amerikanen en Israel. Bespioneren met een drone is goedkoop en makkelijk en met een klein beetje geld koop je een goed toestel. Bij wijze van info volgend artikel uit webzine persuit. Er zijn over dit onderwerp ook al verschillende documentaires gemaakt."Washington trekt nu volop de kaart van het inzetten van deze onbemande bombardementsvliegtuigen, daar waar het oorspronkelijk om een zeer speciale en uitzonderlijk tactiek ging. Schrijven we een volledig nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van oorlogsvoering? Inderdaad toen de VS Irak binnen vielen in 2003 was er slechts sprake van enkele drone-toestellen op de lijst van oorlogsmateriaal, vandaag zijn er meer dan 7000 onbemande vliegtuien en zo'n 12000 robotten op de grond. En deze groeilijn lijkt niet te stoppen.

We weten dat de CIA volop gebruik maakt van dergelijke drones om vermeende terroristen uit te schakelen in de tribale gebieden van noordwest Pakistan. Ook in Jemen worden 'terroristen' via de onbemande drones opgezocht en bestookt. Het leger stelt dat het deze toestellen vooral gebruikt bij incidenten van gevechtstroepen. Naar verluidt zou de CIA op deze manier zo'n 500 militanten hebben om het leven gebracht de laatste twee jaar en "enkele dozijn burgers" Er is nochtans heel wat kritiek die precies het aantal burgerdoden veel hoger schat.

De evolutie gaat snel. Bepaalde analisten zijn van mening dat de gevechtsvliegtuigen van de toekomst geen piloten meer zullen hebben. Wat onderzoek en ontwikkeling betreft, zegt onderzoeker P.W.Singer van het Brookings Institute, is er geen enkel Amerikaanse vliegtuigbouwer die nog werkt aan bemande gevechtssystemen. Alles draait rond afstandsbediende sturing. "De VS hebben Pakistan de oorlog niet verklaard maar we hebben er wel meer dan 200 luchtbombardementen uitgevoerd. En het Congres heeft niet één hoorzitting georganiseerd om te zeggen dat ze voor of tegen zijn." De samenleving buigt zich niet over deze nieuwe manier van oorlogvoeren: wordt het doden niet al te makkelijk en erg laagdrempelig wanneer de persoon die de opdracht in de praktijk uitvoert op duizenden kilometers van het oorlogsgebeuren is verwijderd?

In de VS krijg je vooral kritiek te horen over het feit dat het de CIA is die deze toestellen volop gebruikt, en niet het leger, precies omdat dit laatste iets beter te controleren valt. "Indien de VS-autotoriteiten een telefoon willen aftappen hebben ze een juridisch bevelschrift nodig. Maar de CIA kan mensen vermoorden met de goedkeuring van de National Security Council zonder enige juridische controle". Onder president Gerald Ford werd het de inlichtingendiensten verboden om moorden te plegen. Tot aan de aanslag op de New Yorkse twin towers kon je geregeld bijvoorbeeld wel kritiek horen bij Amerikaanse functionarissen dat Israël Hamas-leden vermoordde. Met nine-eleven veranderde dit drastisch toen G.W.Bush de CIA de toestemming gaf tot moord op Al-Qaeda leden en hun bondgenoten waar ook ter wereld. Een beslissing die door het Congres werd goedgekeurd. De Obama-administratie heeft zoals gezegd het gebruik van drones enorm opgedreven. Volgens de juridische adviseur van Buitenlandse Zaken is het gebruik ervan volledig legaal zowel volgens het Congres besluit van 2001 als volgens het principe van zelfverdediging. Hij noemt het 'doelgericht doden' – een term die ook Israël gebruikt – niet 'moorden'.

Een nieuwe soort oorlogsvoering zit er aan te komen. Deze onbemande en zwaar bewapende vliegtuigen wijzigen de ervaringswereld van de oorlogsvoering bij de burgers maar ook bij militairen. Tot voor kort was de oorlogsvoering op het terrein een directe confrontatie met de dood, men liep een groot risico, er was de mogelijkheid dat men niet levend uit het militair avontuur zou komen. Met luchtbombardementen van, op grote hoogte zette men al stappen maar met het inzetten van drones komt er een volledig andere perceptie van en participatie aan oorlog. Oorlog wordt een uitstapje van een paar uur, een gewone nine-to-five job. Nadat de knop is ingedrukt kan men terug huiswaarts keren en gezellig deelnemen aan het familiegebeuren.

De normale traditionele bommenwerpers zagen hun doelwit niet, bij drones wordt het duidelijk in beeld gebracht en doorgezonden naar de commandocentrale duizenden kilometers verwijderd. Met een eenvoudige druk op de knop worden de geleide raketten afgevuurd waarna een duidelijk overzicht volgt van het resultaat. Vroeger was een oorlog een ernstig en ingrijpende maatschappelijk gebeuren. Nu is het zelfs niet meer nodig om de oorlog officieel af te kondigen. Oorlog wordt als een computerspel zonder dat het leven van de 'uitvoerder' zelf gevaar loopt, anders dan bij een traditionele oorlog.

Ook verandert de drone-oorlog het denken van politici. Belemmeringen om een oorlog te ontketenen, waarbij vele militairen sneuvelen en het thuisfront geconfronteerd wordt met body bags, vallen weg. De weerstand bij de publieke opinie tegen een dergelijke hoogtechnologische oorlog zal verminderen. We 'zien' meer, maar onze gevoeligheid en kwetsbaarheid wordt veel minder.

"Deze evolutie in de wijze van oorlogsvoering is een ware revolutie: zowel voor de slachtoffers, de militairen, de politici, als de mensen aan het zogenaamde 'thuisfront'. Deze ontwikkeling dwingt ons tot vernieuwd nadenken over onze verhouding tegenover oorlog.

Gepost door: Duvel | 02-09-11

De gevaarlijke toestellen zijn enkele meter groot, het artikel ging hier over de iphonedrones (en aanverwanten). Je vergelijkt een stealth bommenwerper met een vliegr (ne plakwaoier). Ik had een filmpje gepost (dat in de wolken verdwanen is) waarop het uiteindelijke lot van al die 'spionhelitjes te zien is: de 'deadcrash'.

Gepost door: Helipilot | 02-09-11

Helipot, als je het over de militairetoestellen hebt klopt dat. Eigen frabikatenof een goed ingeneiuer knutselt in no time voor weining geld een degelijke drone in elkaar en daar gaat het over? Hij bijgevoegde artikel is enkel te verduidelijking dat drone, grote en kleine in d elift zitten en dat iemand kwade bedoelingen er makkelijk en goedkoop misbruik van kan maken.

Gepost door: Duvel | 03-09-11

@duvel mss ben ik het deze keer die je paniek eens moet temperen. Het kan toch niet anders dan positief zijn dat er minder menselijke slachtoffers vallen? En drones of robots hoeven niet noodzakelijk ingeschakeld te worden om oorlog te voeren. Zo kan het ook gevaarlijke opdrachten waar mensen levens zouden verliezen vervangen worden door deze robots.

Wel dien je er aandacht voor te hebben, maar dat mannelijke oorlogvoeren is niet mijn ding.

Gepost door: Life angel | 04-09-11

De laatste jaren is het snel gegaan met de technologie.

Gepost door: dji inspire 1 | 25-11-14

De commentaren zijn gesloten.