09-07-11

Hallucinante ontdekking

DichterInDeMassa.jpg

Herman Hesse schreef in  Siddharta: “Wanneer iemand zoekt”, zei Siddharta, “dan kan het licht gebeuren dat hij alleen oog heeft voor hetgeen hij zoekt, dat hij zichzelf niet toelaat om iets te vinden, verblind is omdat hij alleen maar aan datgene denkt waarnaar hij op zoek is, omdat hij een omschreven doel heeft, en van dat doel bezeten is. Zoeken betekent: een doel hebben. Vinden daarentegen: vrij zijn, open staan, geen doel hebben.

Ik vind het heerlijk om in een bibliotheek doelloos tussen de rekken rond te lopen. Af en toe neem ik willekeur een boek ter hand. Ik zoek niets. Van tijd tot tijd krijg je een boek in handen dat je een extatisch gevoel geeft ... Intellectueel kippenvel. Onlangs viel mijn achteloze oog op de beeldroman (graphic novel in het Nederlands)  “Gerolf van de Perre. Dichter in de massa. Uit de aantekeningen van Malte Laurids Brigge van R.M.Rilke”. Ik was reeds eerder verrast geworden door de inhoudelijke kwaliteit van bepaalde graphic novels (oa. Het proces van Kafka). Ik ben van mening dat dergelijke “gemakkelijke” boeken een aanzet geven om de drempel naar het uiteindelijke literair meesterwerk te nemen. Ik kende het boek van Rilke niet, maar bij het lezen van de eerste zinnen voelde ik al een tintelende elektriciteit in mijn lezer-zenuwen opstapelen. Ik had niet genoeg aan de graphic novel, enkel het originele werk zou mijn honger kunnen stillen.

MalteLauridsBrigge-Rilke.jpg

Het boek bevond zich niet meer in de gebruikelijke rekken. Een vriendelijke bibliotheek-helpster haalde het voor mij uit de archieven. Een meesterwerk in de vergetelheid geraakt! Het boekje dateerde van 1936 en was in een vooroorlogse spelling gezet. Het kleinood was gespaard van boekengraffiti gebleven (waarom willen sommige lezers hun lullige opmerkingen in een openbaar boek kwijt?). Enkel ouderdomsvlekjes hadden het werkje opgesmukt. Het lezen van zo'n ouder geworden boekje geeft een bijzonder gevoel. Ik vrees dat een elektronische lezer in die zin een verarming van het leesgenot zal betekenen.

Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge is de enige roman(?)  van Rainer Maria Rilke. Het is geen roman, eerder  proza van een dichter. Het is een werk zonder “verhaal”, zonder intrige. Je wordt meegenomen in de leef- en denk-wereld van de auteur toe hij in Parijs verbleef. Hij beschrijft de contouren van hetgeen je kan zien (associaties) en hoe je ernaar kan kijken. Rilke: “Ik leer zien. Ja, ik begin te zien. Het gaat nog slecht. Maar ik wil mijn tijd goed gebruiken”. Volgens Rilke moet je leven, dingen doorgemaakt hebben. Deze dan weer “vergeten”, dit wil zeggen laten rijpen, totdat ze ontkiemen zodat de essentie zichtbaar wordt.

Het dagboek van Malte Laurids Brigge

“Het dagboek van Malte Laurids Brigge” van R.M.Rilke verbeeldt een onwerkelijke ervaring in Parijs. Het is een voorbode van de existentiële romans van Sartre en Camus. Gerolf van de Perre is er m.i. goed in geslaagd de roman in beeld te brengen. Wie van straffe koffie houdt, zal zowel in de beeldroman als in het oorspronkelijke werk een hallucinante leeservaring meemaken.

Het dagboek van Malte Laurids Brigge

Commentaren

dat is dan toch geen gewone bibliotheek waarin jij wandelt vermoed ik dan?

Gepost door: life angel | 10-07-11

@life angel. Jawel, een "gewone" stadsbibliotheek. De ene bibliotheek is natuurlijk al wat beter uitgerust dan de andere.

Gepost door: Vrijdenker | 11-07-11

je zegt het al een stadsbibliotheek is allicht wel wat groter dan een dorpsbibliotheek... vind dat altijd wel leerzaam wat jij zo vind...het inspireert weer om nieuwe wegen te ontdekken, alhoewel soms ook weer ver van wat ht oorspronkelijke onderwerp dan is, maar dat is creatieve vrijheid of vrijdenkerij ;-):-)

Gepost door: life angel | 11-07-11

Hé ik kwam de naam Rainer Maria Rilke tegen in de biografie van Wittgenstein. Blijkbaar zou hij een donatie gegeven hebben aan deze dichter en was het één van de weinigen waaraan hij een schenking gaf die hij ook daadwerkelijk apprecieerde.

heb het boek over de vrije wil al eens vastgehad en een beetje doorbladert, maar momenteel nog geen vonk overgeslagen om het al daadwerkelijk aan te schaffen of te lezen.

Gepost door: Life angel | 01-08-11

De commentaren zijn gesloten.