03-07-11

Vrijzinnige onzin

vrijzinnige onzin

Op de website van de vrijzinnigen staat reeds enkele weken te lezen: “Ik stam af van de aap, ik ben vrijzinnig humanistisch”. Blijkbaar hebben de vrijzinnige dames & heren in de lessen biologie niet goed opgelet, want de mens stamt helemaal niet af van de apen. De mens is naast de apen genetisch geëvolueerd uit de grote familie van de mensapen (hominids of "great apes"). De apen, die wij vandaag de dag kennen, hebben zich naast ons verder ontwikkeld. De slogan had eerder “Ik stam af van de mensapen” of “Ik stam af van de primaten” moeten luiden, maar dergelijke wetenschappelijke correctheid bekt niet zo goed en dus kiest men liever voor een onjuiste frase. Kortom een vrij onzinnige formulering. Vrijzinnige onzin.

vrijdenker, vrijzinnig, de mens nu, humanisme

De hamvraag is welke relevantie de afstamming van de mens in betrekking tot het vrijzinnig humanisme heeft. Of de hedendaagse mens nu afstamt van de mensapen of wat anders, dat maakt filosofisch gezien weinig uit. Het belangrijkste is in te zien dat de menselijke soort in de loop der tijden uit andere levende wezens geëvolueerd is geworden en dat we uiteindelijk voortkomen (en bestaan) uit chemische troep ingrediënten. De slogan had dus evengoed “Ik kom voort uit chemische ingrediënten, ik ben vrijzinnig humanistisch” kunnen luiden.

vrijdenker, vrijzinnig, de mens nu, humanisme

Nogmaals, het is mij nog altijd niet duidelijk waar dat verband tussen vrijzinnig humanistisch en chemische troep steekt. Ik denk dat ook christenen, moslims, joden en mensen met andere filosofische strekkingen uit dergelijke chemische elementen afstammen. Een christen kan evenzeer stellen: “Ik stam af van de primaten, ik ben christen”. Of zouden christenen en mensen met andere filosofische strekkingen dan niet uit chemische troep bestaan? Nou, het zou interessant wezen daar wat meer vrijzinnige duiding over te verkrijgen!

Op de website vind je nog een dialoogscherm met “Vragen? Wij beantwoorden met plezier al uw vragen”. Ik heb reeds die vraag al enkele keren gesteld, maar nog steeds geen antwoord bekomen. Ik vermoed dat vrijzinnig humanisten geen antwoord op heikele vragen kunnen geven.

10:47 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vrijdenker, vrijzinnig, de mens nu, humanisme |  Facebook |

Commentaren

Ik zeg: Ik heb de evolutie van de mens niet waargenomen, dus ik neem geen voorbarige conclusies. Ik overweeg slechts wat mij het meest realistisch in de oren klinkt. :)
Wetenschappers zijn naar mijn mening te snel tevreden met hun uitkomsten. :)

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 03-07-11

Die website is dood: het 'bestuur' zelf kijkt er om de zes maanden eens naar. Hoe wil je dan dat ze antwoorden?

Gepost door: Wo | 03-07-11

@Dalai evolutietheorie is met voldoende middelen bewezen wereldwijd tot zelfs in China toe en is nog dagelijks waar te nemen en vast te stellen door wetenschappers. Om een eenvoudig voorbeeld te nemen ga maar eens kijken naar een ijsbeer in de zoo van bv Rotterdam dan zie je dat deze beer allesbehalve nog een echte witte pels heeft maar een bruin getinte kleur heeft.

Dat we van de mensapen afkomstig zijn en er gemeenschap is geweest, is met voldoende effectieve overblijfselen bewezen kunnen worden. Botten resten van voedsel e.d. meer.

De creationisten onder de wetenschappers mag je terdege wantrouwen dat zij enkel willen zien, wat ze willen bewezen zien.

Het getuigt een beetje van tunnelvisie of gebrek aan openheid naar kennis vergaren door te stellen wat ik niet zelf waargenomen heb is niet mogelijk. Realistisch is wat kan bewezen worden? Hoe iets in de oren klinkt is geen realiteit.

Gepost door: Life angel | 04-07-11

@vrijdenker "ik stam af van de primaten vanaf het ogenblik dat dit vergelijkbaar en te bewijzen is geweest" lijkt me correcter. Mensapen is een term die wij mensen aan die soort hebben gegeven omdat ze de meeste eigenschappen van de mens vertonen en in die zin ook nog heden ten dage als studiemateriaal dienen om gedrag en evolutieprocessen van vroeger beter te begrijpen.

Anderzijds is het tekort uit de bocht om dit als enige maatstaf te nemen want het laat nog vele vragen over. Wat mij betreft stammen we evenzeer af van de aplesiaslak en de dinausaurussen, alleen bestaan er nog geen sluitende antwoorden waarom die slak een slak blijft en zich niet ontwikkeld tot mens of is het een deeltje van een mens die ooit gestorven is en terug verschillende levensstadia doorloopt, ons leven als mens is te kort om het grote geheel te kunnen overzien waar wat blijft en terug vorm krijgt, kennis beperkt tot dat wat we kunnen vergelijken? Als je een hond en een baasje bekijkt is het soms frappant hoe mensen een ras kiezen die lijkt op henzelf dus ja evenzeer een hond is een zoogdier mss zit er dan ook wel een (deel) van een vroeger familielid in verscholen het is uiteindelijk een zoogdier :-);-).

Het is inderdaad een onzinnige poster.

Gepost door: Life angel | 05-07-11

Hey Vrijdenker,
Onderhoudend geschreven én een erg interessante invalshoek of beschouwing.

[Kleine bemerking: voorkeur, het woord (chemische) "troep" vervangen door "ingrediënten" (of iets in die zin), "troep" heeft veelal een te beoordelende lading, vandaar.]
Maar dus de boodschap heeft (voor mij al zeker) waarde; je bannertekst mag er ook zijn, met "?" kom ik (wij allen?) verder dan met "!", en het leeft ook vlotter...

Grts, Mc J

Gepost door: McJaco | 26-07-11

De commentaren zijn gesloten.