05-06-11

Patatten-oorlog

patatten-oorlog

Verleden week vernielden enkele activisten een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen (ggo). Zoals gebruikelijk kwam – in deze tijden van ongekende communicatiemogelijkheden – de focus op het spektakel van de actie te liggen: het robbertje vechten met de flikken en het heen en weer schreeuwen, roepen, tieren, brullen (een typisch dierlijk gedrag dat we als mens maar niet afgeleerd krijgen). Veel wijzer word je daar als burger niet van, maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling.

 In eerste instantie wordt hier de indruk gewekt dat een aantal religieuze zeloten (die tegen ggo's zijn – het leven dat door god geschapen werd mag niet door de mens gemanipuleerd worden en dergelijke onzin meer) het vrij onderzoek, de wetenschap, de academische vrijheid willen dwarsbomen. Een onderzoekster van de Katholieke Universiteit Leuven werd op staande voet ontslagen omdat ze als woordvoerster optrad voor de activisten. De argumentatie van het ontslag verwijst naar vermelde confrontatie: het schaden van vrij onderzoek, het boycotten van het werk van de collega's, het negeren van democratische besluitvorming, ...

 De Vlaamse overheid wil veel geld investeren in biotechnologie. Men denkt dat de kennis en de ontwikkeling van deze technologie de Vlaamse economie ten goede zal komen. De hamvraag is “Wie wordt daar nu juist beter van?”. Wordt de gemeenschap eigenaar van deze technologie? Of worden de onderzoeksresultaten aan één of andere multinational verpatst (als patent, exclusief recht)? In dergelijk geval wordt de gemeenschap aan de multinational schatplichtig gemaakt.

 Wat de patatten-oorlog had duidelijk dienen te maken, is dat de Vlaamse overheid totaal geen visie heeft hoe ze de onderzoeksresultaten (met gemeenschapsgeld gefinancierd) ten goede van de gemeenschap zal laten komen. Niet de aardappelen hadden aan de oppervlakte gebracht dienen te worden, maar wel het klungel-beleid dat de politieke partijen voeren. De politieke cenakels wreven in hun handen dat de focus op het ondemocratisch karakter van de bestorming van het veld kwam te liggen. Straks worden de velden door de patenten van de multinationals ingenomen. Dat wordt vandaag de dag “democratisch” beslist. Maar dergelijke zaken hebben te weinig spektakelwaarde om in de media aan bod te komen.

 

11:28 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wetteren, ggo, patenten, aardappelen, vrijdenker |  Print

Commentaren

U heeft natuurlijk wel een punt maar U weet net zo goed als ik dat dergelijke onderzoeken ook door "grote bedrijven" worden uitgevoerd, privé dus. Als wij op ons overbevolkt planeetje alle mensen de mogelijkheid willen bieden op voldoende eten en drinken zullen er maatregelen genomen moeten worden en ggo gewassen is er daar één van. Dezelfde redenering die je hier stelt gaat even goed op voor pharmaceutisch onderzoek voor Aids en kanker bijvoorbeeld. Over het clonen zullen we dan maar zwijgen.
Het stelletje ongeregeld die het pattattenveld vernield hebben moeten zwaar gestraft worden.
Het zijn extremisten en die vind je jammer genoeg terug in alle lagen van de bevolking.
Als je alles waar je tegen bent gaat vernielen zijn we niet goed bezig.

Gepost door: Duvel | 05-06-11

@Duvel. Ik geloof dat wat betreft de actie in Wetteren we wel op dezelfde golflengte zitten. Het is jammer dat die mensen door hun actie de aandacht van een m.i. groter probleem weghouden, namelijk het afhankelijk worden aan grote bedrijven door exclusieve rechten (patenten). Ik ben van oordeel dat een gemeenschap ook dergelijke onderzoeken mag uitvoeren. In Vlaanderen heeft men geen lange-termijns-visie (noch minder een politiek) hoe men best een landbouwbeleid in de toekomst (gegeven klimaatveranderingen, waterschaarste, overbevolking, ...) kan uitwerken. Paradoxaal genoeg bereiken deze hooligans met hun actie het tegenoverstelde. Ze remmen de initiatieven van de gemeenschap af zodat de grote bedrijven in alle rust verder naar een oplossing kunnen zoeken.

Gepost door: Vrijdenker | 05-06-11

De commentaren zijn gesloten.