01-05-11

Vriendjes worden

 

vrijdenker, facebook, faecesbook, asociale media

Op tal van websites vind je thans een verzoek of je hun “fan” wil worden. In goed Nederlands zou die vraag evengoed “Wil je mijn bewonderaar worden?” kunnen luiden. Fan en/of bewonderaar hebben gemeen dat beide woorden op een éénrichtingsverkeer slaan, namelijk de bewonderaar bewondert de bewonderde maar niet noodzakelijk omgekeerd. De vraag is waarom iemand een relatie zou aangaan waarbij de ene alles te winnen heeft en de andere niets?

 

Je komt de vraag om vriendje te worden vaak tegen bij peuters en kinderen tijdens de eerste schooljaren. Naarmate het inzicht in het relationele toeneemt, zal schroom dergelijke directe verzoeken gaan verhinderen. Waarom komt dergelijke kleuterigheid dan terug de kop op steken bij volwassen en organisaties (zelfs bij diegenen die zich au sérieux willen nemen) ?

 

Ik heb daar eerlijk gezegd nog geen sluitende verklaring voor weten te weten. Waarschijnlijk vult dat goedkoop vermaak één of andere leemte in het behoeftepatroon in. Wil men met dergelijk banaal vermaak zijn gebrek aan sociale verbondenheid gaan goedmaken? En waarom zou men dan zijn verbondenheid willen tonen met één of andere commerciële organisatie? Is een relatie waarbij de ene alles te winnen heeft en de andere niet, dan geen vorm van onderwerping? Het prijsgeven van zijn vrijheid? Is dat niet paradoxaal, dat in een samenleving die de individuele vrijheid op een pedestal geplaatst heeft, men juist vrijwillig van die vrijheid afstand gaat doen?

 

Meestal kan je ook lezen hoeveel bewonderaars zich al hebben laten strikken. Ik heb geen probleem met dergelijke argeloosheid. Dwaasheid is van alle tijden. Zorgelijk is het feit dat dergelijke mensen een sterke neiging hebben om met hun soortgenoten mee te gaan lopen en de macht van het getal, als drukkingsmiddel op de anderen gaan gebruiken. Zo krijgen we dat op de meeste web-pagina's de vrij irritante boodschap “Word fan van ons” verschijnt. (Merk de gebiedende wijs van de zinsnede. “Zou je fan van ons willen worden? klinkt al een stuk beter). Je hebt nu wel plug-ins voor je browser om reclame tegen te houden, wordt het dan niet tijd dat de gebruiker het banale “Word fan van ons” kan gaan wegfilteren? Irritatie is best vervelend.

 

Op bijgaande schermafdruk kan je al merken hoe ver men in deze business wil gaan. Diegenen die geen vriendjes willen worden of geen “faeces”-book willen hebben, worden uitgesloten. Waar je vroeger met een gewoon verzoek om een gratis kaart kon vragen, wordt nu gevraagd je zieltje te gaan verkopen. Ok, ik weet het, het digitale zieltje mag dan al niet te zwaar wegen en je kan een pseudo-identiteit aanwenden (waarom zou ik mijn gezicht bedekken?), maar de toon van vrijheidsinbeperking is gezet.

 

fan van de morgen


 

 

20:55 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, facebook, faecesbook, asociale media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.