14-02-11

Indignez-vous!

 

vrijdenker, indignez-vous, stéphane hessel, geweldloos verzet, verontwaardiging, afbraak sociale zekerheid

De 93-jarige Stéphane Hessel schreef een pamflet waarin hij de jeugd oproept om verontwaardigd te worden en hoopt dat die verontwaardiging zal leiden tot geweldloos verzet. Stéphane Hessel ontsnapte aan de dood in het kamp Buchenwald - hij nam de naam van Michel Boitel aan, die aan tyfus overleden was- Hij werd tijdens zijn vlucht opgepakt en naar het kamp Dora gebracht. Hij kon terug uit het kamp ontsnappen. Hij werkte na de oorlog mee aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en werd zelfs ambassadeur van Frankrijk (ondanks zijn hevige kritiek op het toenmalige Franse koloniale beleid in Algerije).

 

Hessel roept de jeugd op om verontwaardigd te zijn over de afbouw van de sociale zekerheid (ondanks het feit dat er in onze streken steeds meer kapitaal aanwezig is, blijkt er onvoldoende geld beschikbaar te zijn om een sociale zekerheid voor iedereen uit te bouwen), over de persvrijheid – media die beheerd worden door grote belangengroepen kunnen niet vrij zijn - , over de groeiende kloof tussen armen en rijken, over de onwil om iets aan de opwarming van de planeet te doen, over de behandeling van mensen zonder papieren, over de dictatuur van de financiële markten, over de nooit-genoeg-hebben-mentaliteit.

 

Hessel stelt dat het verzet tijdens WO2 een vrijheidsstrijd was en dat het niet de bedoeling was dat andere dictaturen de macht zouden grijpen. Door de dictatuur van de financiële markten komt onze sociale zekerheid op stelten te staan, zijn de productiemiddelen en de energiebronnen in de handen van enkele rijken gevallen en beheersen deze groepen de media.

 

Une véritable démocratie a besoin d'une presse indépendante; la Résistance le sait, l 'exige, en défendant “la liberté de la presse, son honneur et son indépendance à l'égard de l'État, des puissances d'argent et des influences étrangères.” C'est ce que relaient encore les ordonnances sur la presse, dès 1944. Or, c'est bien ce qui est aujourd'hui en danger.

 

On ose nous dire que l'État ne peut plus assurer les coûts de ces mesures citoyennes. Mais comment peut-il manquer aujourd'hui de l'argent pour maintenir et prolonger ces conquêtes alors que la production de richesses a considérablement augmenté depuis la Libération, période où l'Europe était ruinée? Sinon parce que le pouvoir de l'argent, tellement combattu par la Résistance, n'a jamais été aussi grand, insolent, égoïste, avec ses propres serviteurs jusque dans les plus hautes sphères de l'État (analoog in België of Vlaanderen!). Les banques désormais privatisées se montrent d'abord soucieuses de leurs dividendes, et des très haut salaires de leurs dirigeants, pas de l'intérêt général. L'écart entre les plus pauvres et les plus riches n'a jamais aussi important; et la course à l'argent, la compétition, autant encouragée.

 

Hessel brengt geen oplossingen aan. Hij is er van overtuigd dat als genoeg mensen zich over de toestand beginnen te verontwaardigen dat het geweldloos verzet de toestand zal kunnen omkeren. Hij roept op tot geweldloos verzet omdat geweld nooit voor een goede oplossing kan zorgen.

 

In Vlaanderen heeft men de bevolking wijs gemaakt dat het de schuld van de Walen is dat de sociale zekerheid afgebouwd wordt. Dat een groot deel van de politiekers liever de belangen verdedigen van de financiële machtsgroepen die de sociale zekerheid willen afbouwen (wegens niet competitief) wordt netjes door de media (gesponsord door die groepen) uit de focus gehouden. Kortom een oproep aan alle Vlamingen: Indignez-vous!

 

vrijdenker, indignez-vous, stéphane hessel, geweldloos verzet, verontwaardiging, afbraak sociale zekerheid

 

 

De commentaren zijn gesloten.