22-12-10

Ik vind dat niet leuk!

 

zuck.jpg

 

TIME Magazine heeft Mark Zuckerberg – de bedenker van Facebook – tot persoon van het jaar uitgeroepen – Ik vind dat niet leuk. Volgens TIME Magazine heeft Mark Zuckerberg een systeem ontwikkeld dat de mensen over de gehele wereld met elkaar verbindt. Helaas heeft hij dat op een zeer bedenkelijke manier uitgewerkt: er is geen enkele democratische controle op zijn toepassing, er is geen enkele garantie wat er met de gegevens gebeurt en de gebruikers van dat forum hebben geen enkele controle over hun privacy. Het ergste is nog dat verschillende websites de knoppen van Facebook (Ik vind dat leuk – Ik vind dat niet leuk) zijn gaan gebruiken, waardoor Facebook in staat wordt gesteld om informatie te gaan verzamelen over gebruikers die niet eens gebruikers van de Facebook-website zijn.


Facebook is een goudmijn voor adverteerders en overheidsinstanties die bepaalde organisaties en of personen willen gaan screenen. (In het bedrijf waar ik werk wordt de facebook-informatie van een sollicitant doorgenomen. Indien daarin al te compromitterende informatie gevonden wordt, dan wordt de sollicitant gewoonweg niet uitgenodigd. Mijn houding daarbij is, dat iemand die al te vlot zijn privacy op het internet prijs geeft, dat mogelijks ook met de bedrijfskritische informatie zal doen. Het hebben van een facebook-profiel is eerder een nadeel dan een voordeel bij het solliciteren).


Het programma dat de Facebook-diensten levert is geheim. Dat houdt in dat de gebruikers niet weten op welke wijze ze met elkaar in contact treden. In feite communiceert men met de heer Zuckerberg die alles netjes opslaat en vervolgens – als het hem belieft – de informatie doorgeeft aan de bestemmelingen. Er zijn reeds een pak feiten gekend waarbij de heer Zuckerberg de informatie niet correct doorgeeft of zelfs blokkeert. Dat is veelal het geval als bepaalde facetten van zijn bedrijf kritisch onder de loep genomen worden.


Gelukkig zijn reeds initiatieven genomen waarbij de mensen op een vrije, transparante manier met elkaar kunnen gaan communiceren: oa. GNU social, status.net, Crabgrass, Appleseed and Diaspora. De communicatie-handling-code van deze diensten is open. De gegevens zijn in handen van de mensen die met elkaar willen communiceren. Deze gegevens komen niet in handen van een bepaalde organisatie die steenrijk wordt door de naïviteit van de mensen. Time Magazine is een grote belangengroep. Dergelijke belangengroepen steunen graag elkaar. Keep the business going! Kassa, kassa ... Ja, dat vinden zij zeer leuk!


Blijf dus van die knoppen “ik vind dat (niet) leuk” af.

 

no-facebook-me.png


 

21:18 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, facebook, manipulatie |  Facebook |

Commentaren

diaspora komt nog altijd van Amerika en Mark Zuckermann zit er mee tussen dus wat is je point?

Gepost door: life angel | 23-12-10

De commentaren zijn gesloten.