11-12-10

De Apple-index

DeAppleIndex.jpg

Onlangs plofte mijn baas een iPad op mijn bureau en zei: “Bekijk dat eens vrijdenker of hier mogelijke toepassingen voor ons bedrijf in steken. En – knipoog – wellicht kan je een iPad voor je vrouw onder de kerstboom leggen”. Ik wou nog opmerken dat mijn schamele beurs dergelijke grappen niet toelaat, maar ik weet dat ik van zijn kant weinig solidariteit op dat gebied hoef te verwachten. Ik vond het wel prettig werken met die iPad – enfin, de Standaard lezen was mijn voornaamste bezigheid. De iPad is een handig leestoestel, maar verder kon ik er niet veel mee aanvangen. Het goedkoopste model kost 500€. Ik droomde al van de stapel boeken die ook 500€ zou kunnen aanschaffen. Ik wist niet onmiddellijk een toepassing voor ons bedrijf te verzinnen. Ik stelde enkele voor de hand liggende zaken voor. Dat zinde mijn baas niet, want andere collega's hadden ook al geprobeerd met dergelijke trivialiteiten het gezicht te redden.

Mijn grootste bezwaar tegen dergelijke elektronische lezers is dat anderen gaan bepalen wat je al dan niet kan gaan lezen of bekijken. Onlangs weigerde Apple een toepassing van een Deens bedrijf omdat zijn tijdschrift enkel over het concurrerende systeem Android handelde. Iets lezen over de concurrentie mag dus niet! Apple hanteert zijn regels (lees censureert) met een dubbele moraal. Enerzijds wil men geen tijdschriften toestaan waarin naakte personen afgebeeld worden, anderzijds laat men wel het lezen van Playboy en Victoria's Secret toe. Ook worden foto's van schaars geklede vrouwen geweigerd, maar mag Swimsuit Edition wel bekeken worden. Apple geeft daar de volgende verklaring voor: "The difference is this is a well-known company with previously published material available broadly in a well-accepted format." Het kan voor de ene wel en voor de andere niet, omdat de enen de (commerciële) vrienden van het bedrijf zijn en voor de anderen niet omdat ze weinig geld in het laadje zullen brengen.

Ik wil zelf bepalen wat ik moreel gezien al dan niet acceptabel vind, daar hoeft geen bedrijf zich mee in te laten. Enkele maanden geleden ontstond ophef omtrent een toepassing 'Manhattan Declaration' die door een christelijke organisatie ontwikkeld werd.. Op deze toepassing kon je lezen dat het homohuwelijk vanuit een christelijk standpunt als verwerpelijk beschouwd dient te worden. Het manifest sprak uit naam van “de verdediging van de heiligheid van het leven, het traditionele gezin en de vrijheid van godsdienst. Verschillende homo-bewegingen tekenden bij Apple protest aan. Apple haalde de toepassing in alle stilte uit zijn Apple Application Store. Waarom kan dergelijk manifest – waar ik trouwens in het geheel niet achter sta – niet op de iPad? Na de katholieke index van enkele jaren geleden op naar de Apple Index?

A101it_droid_dual.png

18:58 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vrijdenker, ipad, censuur, katholieke index, apple-index |  Print

Commentaren

Dag Vrijdenker, Voor die prijs koop je inderdaad al wat boeken, waar ik persoonlijk de voorkeur aan geef. Wel interessant om weten over het censureren, dat wist ik niet. Vriendelijk groeten,

Gepost door: Joke | 15-12-10

jajaja, 500 euro, amai mijn kloten, vind 50 euro voor een gsm al te veel
censuur is tegenwoordig onze basisregel in onze westerse democratie die dan nog onder tafel door onze verkozene wordt goedgekeurd en zelfs in sommige gevallen zelfs voorstanders van zijn.
dat anderen bepalen wat goed voor u is en wat beter niet geweten is zit gebakken in onze geschiedenis, daar is god een goed voorbeeld van. hehehe, misschien moeten we nog maar eens terug beginnen met een onderwereldje te creeëren :-)

Gepost door: watje | 17-12-10

Apple mag toch lekker zelf bepalen wat ze willen publiceren....

Gepost door: Bas | 19-12-14

De commentaren zijn gesloten.