12-11-10

Kruiperigheid op de Boekenbeurs

Glénat-Filip-Mathilde.jpg

De organisatie van de Boekenbeurs in Antwerpen verzocht uitgeverij Glénat bepaalde van zijn boeken “iets discreter” te leggen. Filip en Mathilde planden met hun twee van hun kinderen een bezoek aan de Boekenbeurs en de organisatie vreesde voor een traumatische ervaring van de prinsenkinderen als zij bedoelde literatuur onder ogen zouden krijgen.

Het Hof zag in het non-event een open doelkans en scoorde meteen een voltreffer: “Humor op het koningshuis moet kunnen” werd gesteld. De organisatie van de boekenbeurs had zich te kakken gezet. Ik stel mij de vraag of de boekenbeurs ook dergelijke maatregelen zou treffen mocht ik met mijn kinderen langs boeken met mogelijks confronterende plaatjes voorbij komen.

Welke criteria en welke normen worden hier gehanteerd? Reflecteert dergelijke kruiperige houding van de organisatie zich ook op het boekenaanbod van deze beurs? Waarschijnlijk geldt de stelregel dat kritiek mag, zolang de commercie niet noemenswaardig geschaad wordt. Het zou mij niet verwonderen dat met dergelijke attitude, men vooraf een aantal uitgevers discreet opzij gezet heeft.

Waarschuwing. Het lezen van boeken kan de geestelijke gezondheid ernstige schade toebrengen.

15:04 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, boekenbeurs, kruiperigheid, glénat, prinsen |  Print