04-09-10

Blauwe ogen

blue_eyes.jpg

Vraag: Wat acht je waarschijnlijker? Dat een dochter met blauwe ogen een moeder met blauwe ogen heeft of dat een moeder met blauwe ogen een dochter met blauwe ogen heeft?

Alhoewel het antwoord op deze vraag door gewoon logisch redeneren gevonden kan worden, zullen een pak mensen een foutief antwoord geven. Het boek “Irrationaliteit” van Stuart Sutherland (Uitgegeven in 1992) is een klassieker met verhalen en feiten over verkeerd denken. De auteur laat zien welke elementen er voor zorgen dat we irrationeel gaan gaan denken en handelen. Het boek leest als een trein. Een boek tot lering en vermaak.

De oplossing: Een dochter met blauwe ogen heeft bijna zeker een moeder met blauwe ogen. De oorzaak is de moeder. De moeder brengt het gevolg voort. Omdat de relatie oorzaak-gevolg zo krachtig (zo “logisch”) is, denken de mensen vaak dat het juister is van oorzaak naar gevolg te redeneren en denken ze verkeerdelijk dat het waarschijnlijker is dat een moeder met blauwe een dochter met blauwe ogen heeft.

Gegeven een dochter met blauwe ogen dan is het bijna zeker dat ze moeder met blauwe ogen heeft (zie voorgaande oorzaak-gevolg). Het is dus veel waarschijnlijker dat een dochter met blauwe ogen een moeder met blauwe ogen heeft! Een moeder met blauwe ogen kan evengoed dochters hebben die geen blauwe ogen hebben.

Een vrij onschuldig verhaal? Het verhaal van de blauwe ogen wel, de oorzaak-gevolg-misvatting heeft meer implicaties als bvb. Artsen verkeerdelijk gaan besluiten dat het ene geneesmiddel beter is dan het andere ... Kortom, irrationaliteit treft ons meer dan we kunnen vermoeden.

img_2637.jpg


 


 

 

 

20:22 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vrijdenker, irrationaliteit, stuart sutherland, oorzaak-gevolg |  Facebook |

Commentaren

velen worden net rijk van het irrationele
velen gebruiken het ook om zo hun macht te vergroten en mensen te beïnvloeden
(denk ik)

Gepost door: watje | 05-09-10

interessante lectuur (denk ik)

Gepost door: Duvel | 06-09-10

@Duvel. Ik kan je het boek aanbevelen. Iedere degelijke bibliotheek zal wel een exemplaar beschikbaar hebben.

Gepost door: Vrijdenker | 06-09-10

De commentaren zijn gesloten.