10-08-10

Gernika-Lumo

IMG_1610.JPG

Reizen is onder andere ontdekken. Toen we langs de autopista een wegwijzer Gernika-Lumo opmerkten, raakten we benieuwd hoe dat symbool van de Spaanse Burgeroorlog zich vandaag de dag ontwikkeld zou hebben. De binnenstad werd door de Duitse Luftwaffe in 1937 platgebombardeerd. De nationalisten en monarchisten hadden deze strafexpeditie bij de nazi's besteld om de deelname van de Basken, die aan de zijde van de republikeinen streden, af te straffen. 126 burgers kwamen in dat bombardement om en bijna 900 ervan raakten gewond. Pablo Picasso legde deze gebeurtenis vast op het bekende schilderij Guernica.

IMG_1606.JPG

Gernika-Lumo is vandaag de dag een aangenaam, gezellig stadje met twee musea: Het museum van de vrede en het museum van de geschiedenis van het Baskenland. In het museum van de vrede vonden we volgende uitspraak van Erasmus terug: “Een onrechtvaardige vrede is altijd nog beter dan een rechtvaardige oorlog”. Of anders gesteld, overleg is altijd boven de confrontatie te verkiezen.

Erasmus was een humanist en pacifist. Niettemin verdedigde hij de “heilige” oorlog tegen de Turken om het christendom te beschermen. Erasmus hamerde er wel op dat deze oorlog een defensief karakter diende te hebben
.

 

IMG_1614.JPG
IMG_1608.JPG

15:26 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gernika-lumo, guernica, spaanse burgeroorlog, vrede, basken |  Facebook |

Commentaren

wat het zien van de beer betreft en niet bijv een hond,is er een zeer grote waarschijnlijkheidskans dat dit te maken heeft met het filmpje dat ze de laatste tijd veel laten zien om wspa te steunen. De mishandelingen en martelingen die mensen beren laten ondergaan. Wat in je hoofd zit daar wordt je naar toegetrokken en dit filmpje zag ik nogal veelvuldig de laatste tijd.

Mijn waarnemingen daaromtrent bevestigen het steeds. Ook als je in de krant bladert, niet echt leest, zie je net die artikels of tekst waar je daarvoor mee bezig was of aan dacht.

Gepost door: life angel | 10-08-10

De commentaren zijn gesloten.