03-08-10

Oradour-sur-Glane, een indruk

Het Franse dorpje Oradour-sur-Glane werd op 10 juni 1944 door de nazi's uitgemoord. Generaal  de Gaulle besliste de ruïnes intact te laten. Het nieuwe Oradour-sur-Glane werd verderop terug opgebouwd.


We bezochten de ruïnes van Oradour-sur-Glane een tiental jaren geleden. Bij het terugkeren uit de vakantiebestemming beslisten we opnieuw in het nabijgelegen Saint-Junien te overnachten. Het bezoek aan de site leek ons een serene afsluiter. van onze reis. 99% van de bezoekers wandelt sereen door de straten en respecteert de stilte. Anderen vinden het nodig om met een breedsmoelgrijns bij de ruïnes een "leuke vakantieshot" te maken. Er is nog werk aan de mensheid.

IMG_2513.JPG
IMG_2514.JPG
IMG_2414.JPG
IMG_2415.JPG
IMG_2417.JPG
IMG_2421.JPG
IMG_2426.JPG
IMG_2472.JPG
IMG_2435.JPG
IMG_2473.JPG
IMG_2437.JPG
IMG_2442.JPG
IMG_2475.JPG
IMG_2443.JPG
IMG_2447.JPG
IMG_2448.JPG
IMG_2476.JPG
IMG_2460.JPG
IMG_2462.JPG
IMG_2477.JPG
IMG_2465.JPG
IMG_2483.JPG
IMG_2478.JPG
IMG_2488.JPG
IMG_2479.JPG
IMG_2487.JPG
IMG_2480.JPG
IMG_2491.JPG
IMG_2481.JPG
IMG_2495.JPG
IMG_2496.JPG
IMG_2482.JPG
IMG_2500.JPG
IMG_2506.JPG
IMG_2507.JPG
IMG_2508.JPG
IMG_2511.JPG

18:12 Gepost door Ongebonden geest in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (6) | Tags: oradour-sur-glane, vakantiestop, oorlogsmisdaden |  Facebook |

Commentaren

dag vrijdenker ook terug in skynetland zie ik met een zeer beklijvende reeks.

Goed dat Churchill besloot dit intact te laten als levensecht museum, om de impact duidelijker te laten voelen. Het niet iets afstandelijks vanuit boekjes en foto's overgedragen wordt. 99% is toch een overgrote meerderheid en ach die minderheid...mss houden de doden er ook wel van om eens te lachen. Beter lachen zolang je nog kan...het kan zo snel gedaan zijn.

Ben de reeks van de 20e eeuw op dvd aan het bekijken en in feite is die Wereldoorlog nog nooit gestopt sindsdien. Alleen wordt het uitgevochten op een andere wijze.Blijkbaar kan onze wereld niet zonder oorlog...? Is blijkbaar een utopie, teveel mensen op een te kleine planeet.

Hoe intellectueler de mens wordt, hoe wreder hij blijkbaar wordt, een angstaanjagende paradox.

Gepost door: life angel | 03-08-10

iets dat zeker niet mag vergeten , had er zelf nog nooit van gehoord ......mijn jongste zoon vraagt zich soms af waarom altijd die slechte herinneringen aan de oorlog .....ik zeg hem dat dit is om niet te vergeten. Ik bezocht meermaals verschillende oorlogkerkhoven zoveel kruisje op een rij toch indrukwekkend en meestal mooi onderhouden ..........
Bezocht ook dat museum in caen .....duur maar de moeite......

Gepost door: els deconinck | 05-08-10

Inderdaad, het museum in Caen is de moeite waard om te bezoeken. Ik vrees dat je aan een oorlog enkel maar "slechte" herinneringen kan overhouden. Het is daarom van het grootste belang dat iedereen aan het proces van vrede en vreedzaam samenleven helpt meewerken.

Gepost door: Vrijdenker | 05-08-10

@vrijdenker

Alhoewel ik zelf geen oorlog meegemaakt heb,(gelukkig maar, hout vasthouden) denk ik toch dat niet alles slechte herinneringen zijn die men overhoud. Er ook mooie, warme herinneringen zijn van saamhorigheid en hulpvaardigheid.

Het is wel zo dat men trauma's, dus de slechte herinneringen het beste onthoud of helemaal verdringt.

Wat mij het meest verontrust, als ik zo naar die tentoonstellingen ga kijken, het aantal doden zie die er gevallen zijn in WO I en WO II. De expansie van de wereldbevolking sinds die tijd, je de vraag mag stellen of we wel zonder oorlogen kunnen met zoveel mensen op deze kleine aardbol? De vraag of er nog steeds niet teveel kinderen geboren worden om deze blauwe planeet te laten overleven? We spreken toch over miljoenen mensen wereldwijd,die tijdens die twee oorlogen het leven gelaten hebben en de wereldbevolking is er desondanks dat feit niet op achteruitgegaan in tegendeel, groeit nog steeds ondanks de vele oorlogen die hier en daar toch nog steeds woeden. Kan onze wereld die mensenmassa wel aan, vernietigd ze zichzelf niet daardoor op termijn? Planten wij ons niet nog steeds teveel voort?

Gepost door: life angel | 06-08-10

@Life Angel

Je haalt daar terecht een groot ecologisch en bijzonder moeilijk probleem aan, namelijk dat van de overbevolking. Ik weet niet of daar al een politiek of ethisch haalbare oplossing voor gevonden is. Oorlogen waren en zijn oplossingen om de overbevolking in te dijken. Ik hoop
dat we als mensheid een betere manier kunnen uitdokteren om dat probleem op te lossen. Sommigen stellen dat de mens als een kanker is die zich over de aarde uitzaait. De kanker zal stoppen als het zijn gastheer ten gronde heeft gericht.

Gepost door: Vrijdenker | 10-08-10

@Life Angel; n.a.v. Uw bemerking over de wereldbevolking die steeds maar toeneemt kan U mischien overwegen om geen enkele hulpactie voor de overstromingen in Pakistan te steunen.
Ook andere toekomstige acties voor slachtoffers van rampen,ziektes enz kunnen we misschien beter negeren en onze geldbeugel gesloten houden en dat alles om de overbevolking van onze planeet tegen te gaan. Want ja, onze planeet kan deze mensenmassa niet langer aan en ja het zal leiden tot onze ondergang. Vandaar mijn voorstel.

Gepost door: Duvel | 18-08-10

De commentaren zijn gesloten.