04-07-10

Ontdopen

dopen

De Morgen (Editie van 3 juli) meldt dat meer en meer mensen zich laten ontdopen. Enkele dagen na mijn geboorte lieten mijn ouders mij traditiegetrouw dopen. Dat dopen was een wens van mijn ouders waar ik in feite niets mee te maken had. Om het duidelijk te stellen. Met "mijn" (?) doopsel heb ik eigenlijk niets te maken. Dat is een zaak van mijn ouders. Indien mijn ouders daar nu spijt over zouden hebben, dan dienen ze maar een verzoek tot ontdopen in te dienen. Waarom zou ik problemen maken over een zaak waar ik niets mee te maken heb? Ik zie dus niet in waarom ik zelf een verzoek tot ontdopen zou moeten indienen.

Wat mij wel interesseert is hoe de filosofische strekkingen gefinancierd worden. Het is niet omdat mijn ouders wensten dat ik katholiek zou worden, dat ik daarom als katholiek beschouwd dient te worden. Integendeel, ik heb zelf een ander levensbeschouwelijk pad gekozen. Het lijkt mij aangewezen dat de subsidie-materie basisdemocratisch geregeld wordt. De belg dient om de haverklap het stemhokje in te duiken. Waarom kan de kiezer dan niet om de 5 jaar zijn voorkeur voor een aantal instanties (hetzij kerken, niet ngo's, hetzij andere organisaties die met één of ander welzijn bezig zijn) uiten?

244

Laat de kinderen tot mij komen.


21:14 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vrijdenker, ontdopen |  Facebook |

Commentaren

persoonlijk vind ik "ontdopen" eerder nogal raar...

als je niet gelooft dan heeft uiteindelijk die doop ook geen effect of weinig waarde.
Het kan geen kwaad...zie er eigenlijk het nut niet van in om je dan te gaan laten ontdopen. Uiteindelijk heeft geen van beide toch een betekenis want het zijn dan maar uitgesproken woorden en louter symboliek.

Waarom wil je je laten ontdopen??? Louter en alleen maar als verzet of om uit de kerkelijke registers geschrapt te worden en doen ze dat dan effectief? Want je bent uiteindelijk gedoopt komt er dan een kolommetje achter "ontdoopt"?
Zie hier in ieder geval het nut niet van in...Wat als je op latere leetijd een partner ontmoet die er wel belang aan hecht en de liefdegevoelens zo groot zijn dat je je weer laat overtuigen? Terug opnieuw laten dopen en heel de ruttemeteut opnieuw om kerkelijk te kunnen huwen?

Gepost door: life angel | 08-07-10

dag stadsgenoot,

mooi frisse layout!
en wat een prachtige foto

een fijn zonnige congé
daaag
blauw

Gepost door: H. | 17-07-10

mij hebben ze wijs gemaakt dat de donaties naar de kerk toe af hangt van het aantal katholieke gelovigen. dus heb ik besloten om info te vinden hoe ik mij kan ontdopen. inderdaad het maakt niets uit, voor mij betekent het niks, maar ook zo kan men symbolisch duidelijk maken dat ik niet aan dat geloofs circus wens deel te nemen. maar het blijkt dat de kerk evenzeer hun donatie behoudt, het wordt berekend aan de hand van het aantal inwoners, niet van het aantal gedoopten al dan of niet. dus: heb ik die moeite (tijd) niet genomen om mij te ontdopen. uiteraard als de gelovigen dat als wapen (bewijs) gaan gebruiken om aan te tonen dat ik dan toch twijfels zou hebben of ik geloof in dat virtueel gaval, dan zal ik mij alsnog ontdopen Amen :p

Gepost door: watje | 11-08-10

De commentaren zijn gesloten.