14-06-10

Onze socialistische beschermers

Advertentie-spa-juni2010

Verleden week ergerde ik mij het meest aan bovenstaande spa-advertentie: "U vraagt zich af wie u zal beschermen in moeilijke tijden?".

Primo: Ik verwacht van de politici dat zij rechtvaardige en doorzichtige structuren helpen uitbouwen zodanig dat de burger zichzelf kan behelpen. Indien de burger afhankelijk van het beleidsorgaan gemaakt wordt, dan wordt de burger een slaaf van deze instanties. In een vrije samenleving dient iedere burger recht op de sociale voorzieningen te hebben zonder dat hij of zij daarvoor bij ginds of gene persoon een knieval dient te maken. Men kan een hond uit de hand van zijn meester laten eten. Voor een mens is dat een mensonwaardige toestand. Of houdt de SPA vast aan het beginsel "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt"?

Secundo: De wending "U vraagt zich af" is een typisch staaltje van demagogie. De steller van deze zin denkt voor u, de lezer. (Het Vlaams Belang gebruikte vroeger ook dergelijke techniek: Wij zeggen, wat u denkt"). Deze bedenking sluit naadloos aan bij mijn eerste bedenking, namelijk, men wil de burger afhankelijk van de mandatarissen van de SPA wordt. De SPA en zijn mandatarissen denken voor de burger (Een revival van het dienstbetoon?).

Tertio: "Bescherming in moeilijke tijden". Verkeren wij in "moeilijke" tijden? De steller van deze phrase wil de kiezer een angstgevoel opzadelen. Men hoopt dat de angstige burger (ik dacht dat linkse mensen vooral mondige burgers wilden kweken) gaat uitzien naar een soort Messiah, een verlosser (de SPA heeft dat idee wellicht van de CD&V gepikt - Leterme ging ons zelfs na 5 minuten politieke moed verlossen) die hem/haar soelaas zal brengen. Bemerk terug de idee van onderworpenheid die in bedoelde stelling steekt. Dat "beschermende" is zo'n typisch patriarchale gedachte die zo uit het feodale tijdperk geplukt kan worden. Over welke "bescherming" (en of die wel nodig is?) het hier gaat, daarover wordt de lezer in het ongewisse gelaten.

Voor één keer gaat vrijdenker bidden: "Van dergelijke socialistische beschermheren, verlos ons Heer!". Waar is de tijd dat de linkse partijen de mensen mondiger wilden maken? Of zijn de sossen link geworden?

21:44 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vrijdenker, spa, socialisme, beschermheer |  Facebook |

Commentaren

Rood Zou je niet beter stilletjesaan de kleur van je blog gaan aanpassen?

Gepost door: Flauwe plezante | 16-06-10

niet de eerste keer een zevental jaren geleden of net iets meer, maakt niet uit, het waren enkele verkiezingen terug tijdens de geruime periode van de zwarte zondagen, toen heeft de spa ook al dit soort strategie uitgeoefend: hun streefdoel, of breekpunt, of eerder hun accent waar ze op legden was: indien jullie niet op ons stemmen wordt alles slechter, het is beter met ons. mijn vraag? kan zijn, maar dan moet men deze beweringen wel gaan staven.

Gepost door: watje | 17-06-10

Beste Bernard, en wat te denken van de populistische (negatieve betekenis!), demagogische, achterhaalde en daarom "campagne" zonder meerwaarde van Sp.a waarop een foto van wijlen Achiel Van Acker prijkt? en dit allemaal om hun kiesvee de stuipen op het lijf te jagen i.v.m. een mogelijke teloorgang van onze Sociale Zekerheid. Alsof het aan de huidige kaviaar-socialisten (of Groen!) zal liggen of "wij" al dan niet onze doeltreffende sociale bescherming zullen kunnen behouden... Maar bon, de uitslag van de verkiezingen werd uiteindelijk de enige belangrijkste factor waarmee zal moeten rekening gehouden worden: 45% van de Vlaamse bevolking wenst dat Vlaanderen de bevoegdheid over de sociale bescherming van eigen volk op zich neemt; en dit is voor mij zeer relevant in de optiek dat dit percentage zeker nog zal toenemen; relevanter dan de achterhoede gevechten van een rode partij die duidelijk blijk geeft van "bloedarmoede" en opnieuw vele aloude lichtgewichten en dito gebruikelijke "fille of fils à papa" in de weegschaal blijft leggen. Wie nu nog ten strijde trekt met het behoud van "sociale bescherming" als stokpaard, leeft nog in de vorige eeuw. Er zal veel, heel veel moeten bespaard worden in die S.Z.; indien Rechts Vlaanderen in de onderhandelingen voet bij stuk houdt, zal dit leiden tot een splitsing binnen die sector maar zal die
responsabilisering Vlaanderen helemaal geen windeieren leggen, integendeel! Responsabiliseer je (Vlaamse) burgers en de hele (Vlaamse) Gemeenschap zal daar de vruchten van plukken. Waarom dat aberrante (rode) gratis-verhaal in de geneeskundige verzorging, tandzorg, onderwijs, openbaar vervoer? Dit gratis-verhaal is pure demagogie en populisme: weg ermee! Maar het komt eraan: (Rechts) Vlaanderen zal op meer eigen benen zijn plan wel trekken, wars van het bekrompen "Linkse correcte denken".

Gepost door: Dominique Viaene | 15-08-10

De commentaren zijn gesloten.