25-05-10

Frowlines en mamoselles

MamosellesAndFrowlines
Warm weer. Onder het lommer van een boom een ontspannend boek lezen. Het verstand op nul zetten. Een oud detectiveverhaal lezen. Weg beslommeringen ... totdat je tegen een vreemd woord komt aanbotsen. Zo laat Agatha Christie het woord "Frowlines" in een gemoedelijk vrouwenpraatje opduiken. Wat zijn Frowlines? Geen nood, geen bekommernissen ... gewoonweg verder lezen. Wat later krijgen de Frowlines het gezelschap van de Mamoselles. Het daagt! Frowline staat voor Fraulein. Een Duits woord dat op zijn Engels uitgesproken wordt. Het zou een schoolvoorbeeld kunnen zijn, hoe de ene taal woorden in een andere taal kan doen ontstaan. Enfin, zo werd mijn intellectuele rust verstoord. Het verstand op nul plaatsen is blijkbaar verdomd moeilijk!

 

PosternOfFate

21:10 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: agatha christie, vrijdenker, frowline, mamoselle, postern of fate |  Facebook |

Commentaren

frowline Vermits het boek verschenen is in 1973 en als je iets van Agatha Christie's stijl kent, kun je je terecht de vraag stellen of hier bewust gekozen is voor deze foute schrijfwijze van Fraulein. Frow - line. Of Frow hier dan naar de Australische professor verwijst, alhoewel hij professor taal en literatuur behaalde is weinig waarschijnlijk. Zou ik ook eerst het boek moeten lezen. Line daarentegen verwijst hoogstwaarschijnlijk wel met haar speelse manier naar een dubbelzinnigheid van "verpleegsters als hulplijn" tijdens de oorlog en "verzetslijn" Terrence en Tuppence zaten in een lijn. De loopgraven als lijn enz. In ieder geval vermoed ik dat er veel meer achter zit met wat ze als bedoeling had om dit zo bewust verkeerd te schrijven. Een zoektocht op zichzelf met tal van denkpistes en mogelijkheden.
fijne zondag en veel leesgenot

Gepost door: Life angel | 30-05-10

De commentaren zijn gesloten.