13-05-10

Vuurstoker Léonard

LesBourreursDeCranes-1

Vlaanderen werd onlangs wakker geschud door een resem pedofiliemisbruiken binnen in de katholieke kerk: "Wie het kleine niet onteert, is het grote niet weerd". Het schandaal werd nog groter toen bleek dat de katholieke kerk deze criminelen binnenin zijn instituut uit de armen van de wet kon houden. De pedofiele jeugdauteur Gie Laenen, bijvoorbeeld, werd terecht een gevangenisstraf opgelegd. Hij had blijkbaar de tegenslag noch priester noch bisschop te zijn.

Om de aandacht van deze vuurhaard weg te houden ontstak kardinaal Léonard, bijgestaan door supernon Mieke Van Hecke (Waar bleef de andere zuster Alexandra Colen?), een nieuwe vuurhaard. De wens dat het katholiek onderricht terug over de katholieke leer dient te gaan - back to basics - deinde de gemoederen. De strategie van de kardinaal werkte: alle ogen richten zich nu naar de nieuwe brandhaard. De heilige geest moet de geilige geest verdrijven.

De reacties van de verschillende leerkrachten waren verhelderend. (Een halve eeuw geleden woedde in België een bitse onderwijsstrijd tussen de katholieke kerk en de vrijzinnige loges (Zie bvb. bovenstaande prent uit het schitterende geïllustreerde boek Om de schone ziel van 't kind ... van Jeffry Tyssens. Bovenstaande is een vrijzinnige spotprent. De katholieke spotprenten zijn van eenzelfde kaliber. Het boek is een must voor een openbare bibliotheek!). We kunnen met vreugde vaststellen dat de lessen levensbeschouwing of die nu op een christelijke dan wel op een vrijzinnige leest geschoeid zijn, inhoudelijk dezelfde richting opgaan. De leerlingen worden aangespoord over een aantal hedendaagse levens-beschouwelijke problemen zelf een mening te ontwikkelen. Levensbeschouwing dient de kunst te worden met de anderen om te gaan, met de anderen samen te leven. De gemeenschap mag daar best wat middelen aan besteden omdat het indirect de maatschappij ten goede komt.

Het streven van de kardinaal is bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Ten eerste valt het door de jongeren niet te plaatsen in hun eigen leefwereld, ten tweede werkt moraliteit slechts als er een voorbeeldgedrag aanwezig is. De rijkdom en de misdaden van het katholieke instituut kunnen bezwarend als voorbeeldfunctie fungeren. Wie de katholieke beeldspraak begrijpt, ziet duidelijk in dat de kardinaal de schandalen van zijn instituut in wolken van wierook wil verhullen en dat hij als oppermeester de leerkrachten zal opdragen de leerlingen voor te houden dat de katholiek kerk een schone schort draagt.

Het is jammer dat het een moderne samenleving, als de onze, aan moed ontbreekt om algemene lessen levensbeschouwing in te richten. Het gebrek aan moed is een teken dat we toch nog niet zo modern zijn als we denken of beweren te zijn. Het is evident dat leerlingen de verschillende geloofsovertuigingen dienen te kennen. Zowel de christelijke, joodse of islamitische godsdiensten hebben onze cultuur, geschiedenis en ontwikkeling grondig beïnvloed. Aan de andere kant is een vreedzaam samenleven pas mogelijk als mensen met elkaar gaan samenwerken. Dit wil zeggen dat ze bereid zijn hun verschillende opvattingen te overstijgen zodat iedereen van de algemene vooruitgang kan genieten (win-win-situatie).

De christelijke god heeft echter een groot probleem met dergelijke gedachte. Denk maar aan het verhaal van de toren van Babel. Uit jaloezie (!!) voor het succes van deze onderneming laat god de mensen verschillende talen spreken (lees anders: godsdiensten beleven), zodat de bouw van de toren (symbool van de mens die zichzelf gaat overstijgen - een soort Icarus avant la lettre - de Promethiaanse gedachte) in duigen valt. God (De Kerk) wil de heerser zijn, de mens (de gelovige) dient onderdanig en gehoorzaam te zijn. (Win-verlies-situatie).

coexist-111:17 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, leonard, christelijk, coexist, godsdienst, filosofie, open geest |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.