01-05-10

Mattheüseffect

ZonnePanelen

Door het enorme succes van zonnepanelen dient Eandis tot jaarlijks 20 miljoen € aan groene stroomcertificaten uit te betalen. Het zijn niet zozeer de panelen die door particulieren geplaatst worden, die voor deze stijgende uitgave zorgen dan wel de grote industriële projecten.

Om deze stijgende uitgaven te kunnen compenseren (leze om de aandeelhouders tevreden te stellen) wil Eandis nu deze gestegen distributiekosten aan de consument doorrekenen. We krijgen hier met een typisch Mattheüseffect te maken: "Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen." - Evangelie volgens Matteüs, 25:29.

De gemeenschap geeft geld aan diegenen die al rijk genoeg zijn om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Door deze financiële gunst (die de rijkere gezinnen eigenlijk niet nodig hebben) worden deze gezinnen nog rijker. Door het succes van deze financiële operatie (die niets met milieuvriendelijkheid te maken te heeft - het ecologisch besef van mijn buren die zonnepanelen geplaatst hebben is onbestaand. Milieuvriendelijk leven kan hen geen barst schelen) dienen de armere gezinnen voor een deel van het financiële voordeel van de rijkere gezinnen op te draaien.

We zijn hier getuige hoe de financieel zwakkeren de luxe van de financieel rijkeren mogen betalen. Gelukkig voor de politici bestaat er zoiets als de georchestreerde klucht BHV waarmee de politiek de echte knelpunten in deze samenleving kan toedekken.

10:57 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijdenker, mattheuseffect, zonnepanelen, eandis |  Facebook |

Commentaren

Je hebt natuurlijk gelijk maar onze samenleving is onze samenleving en het ecoligisch bewustzijn is nihiel bij de meeste bewoners. Daarom wordt het vaak afgedwongen door het zij rectstreeks of onrechtsreeks in de geldbeugel van de mensen te graaien door onze heren en damens bestuurders.
U kan toch niet ontkennen dat zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, subsidies voor passieve huizen en positieve invloed hebben op het milieu. Idem voor de peperdure diftar ophaalsystemen voor afval.

Gepost door: Duvel | 02-05-10

Allemaal juist...
Maar de enigen die er écht wel bij varen, zijn de fabrikanten van zonnepanelen. Die staan nu aan de jackpot.

Gepost door: dirk de schrijver | 03-05-10

De commentaren zijn gesloten.