11-07-09

Kruissteekjes

img_3268

Toeval of niet. De strip Kruissteekjes van Marjane Satrapi lag nog op mijn werktafel, als ik de onelinestrip Persepolis 2.0 van twee jonge Iraniërs, Payman en Sina, te zien krijg. Even oriënteren. Enkele jaren geleden kwam de Iraanse tekenares Marjane Satrapi in de kijker te staan met haar autobiografische strip Persepolis. Satrapi vertelt over haar jeugd (de val van de sjah en de opkomst van het religieuze fanatisme) en haar niet echt gelukkige avonturen in Wenen. Onlangs (2007) werd haar strip zelfs verfilmd.

Schermafdruk-16.png

Naar aanleiding van de rellen in Iran kregen Payman en Sina het idee een hoofdstuk aan het verhaal van Persepolis toe te voegen. Marjane Satrapi gaf toestemming om haar tekenstijl en prenten te gebruiken. De tekenaars doen het verhaal van de recente onlusten in Iran.  De tekeningen uit de vroegere Persepolis-strip werden van aangepaste teksten voorzien. Je kan de strip downloaden op www.spreadpersepolis.com (Of klik op de figuur)

Schermafdruk-18.png

De auteurs hopen dat door hun bijdrage, het buitenland een betere beeldvorming over de mensen in Iran zelf krijgt. Ze vragen de strip kenbaar te maken (blog, twitter, facebook, ...).

Schermafdruk-16

*************

kruissteekjes1
En als afsluiter, nog een fragment uit Kruissteekjes. In Kruissteekjes luchten negen Iranese vrouwen hun hart over mannen, liefde en seks. Hier twee fragmenten uit een hilarische anekdote over de bevoorrechte positie van de minares.

Kruissteekjes2

 

Commentaren

Ha ha ha! Volgens mij is dat niet enkel in Iran zo.

Die verspreiding van die strip, daar gaan volgens mij de Iraanse leiders niet blij mee zijn.

Een fijne avond toegewenst en voor morgen een leuke ZONdag!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 11-07-09

dag stadsgenoot weer een interessant blogje,
en voor straks
een deugddoend verlof!!
groetjes

Gepost door: hilde | 12-07-09

dag stadsgenoot weer een interessant blogje,
en voor straks
een deugddoend verlof!!
groetjes

Gepost door: hilde | 12-07-09

De commentaren zijn gesloten.