21-06-09

Multicultureel getroffen

img_3023
We gingen elkaar treffen aan café Trefpunt (Sint Jacobs, Gent). We maakten kennis met een voortreffelijke gids Philip die ons trof met zijn uitgebreide en treffende kennis over de moslims van Turkse afkomst in Gent. Onze gids is actief bij de werkgroep Democratie 2000. Democratie 2000 is een sociale actiegroep voor een multiculturele democratie.De actiegroep ontstond in april 1992 in de nadagen van 24 november 1991, beter bekend als "zwarte zondag" toen het Vlaams Blok een electorale doorbraak forceerde. Enkele verontruste democraten wilden hun burgerlijke verantwoordelijkheid niet ontlopen en vormden tijdens een vergadering in de Balzaal in het Kunstencentrum Vooruit in Gent een soort comité van waakzaamheid tegen de opmars van extreem-rechts.

img_3017
Dit beeld staat symbool voor het multicultureel samenleven.  De wijngaardslak (land, zoet water) en het wenteltrapje (strand, brak water) illusteren de samenlevingsproblematiek. En vooral ... het leren samenleven zal op een slakkegangetje plaats vinden. Geduld, beste mensen! Geduld ... niet evident in deze haastige tijden...

img_3020
Meisjes die vroeger wees werden kon je meestal herkennen aan het feit ze een rood "lijveke" droegen (een soort "marcelleke").

img_3026

Na een interessante wandeling kwamen bij een moskee aan.

img_3029

De vijf zuilen van de islam zijn (in deze volgorde):

  1. Sjahadah (geloofsbelijdenis)

  2. Shalat (de vijf dagelijkse gebeden, inclusief het vrijdagsgebed)

  3. Saum (vasten)

  4. Zakat (armenbelasting)

  5. Hajj (bedevaart)

De gids geeft wat uitleg over de vijf dagelijkse gebeden :

Shalat Subuh (het ochtendgebed), Shalat Dhur (het middaggebed), Shalat `Asr (het namiddaggebed), Shalat Maghrib (het avondgebed), Shalat `Isja (het nachtgebed). De tijdstippen, waarop gebeden dient te worden, vallen op  bijgaande display's te raadplegen (De onderste waarde is een aanduiding van de temperatuur).

img_3030
Vooraleer de moslims de moskee willen binnengaan, dienen hij/zij zich ritueel te reinigen.  Die regel geldt niet voor ons, ongelovigen. Wij dienden enkel de schoenen uit te trekken. Enige handigheid is wel vereist, daar je niet met de kousen op de tegels van koer mag staan en daar anderzijds de schoenen niet op het tapijt geplaatst mogen worden.

img_3032

img_3033

img_3034

Vanaf dit verhoog wordt de Koran voorgelezen.

img_3036

img_3040

Dit verhoog fungeert meer als een "preekstoel". Hier worden de meer wereldlijke zaken afgekondigd.

img_3044
Een typisch gebedssnoer. Iedere kraal staat voor de naam van Allah. Allah heeft 99 Schone Namen (Bij sommige snoeren is iedere 33ste kraal iets groter ... om de tel beter te kunnen bijhouden).

Dit zijn enkele van de 99 Schone Namen van Allah. Hij die Zijn dienaar het Boek heeft gezonden, en Hij heeft daarin geen afwijkingen gemaakt. Allah (God in al zijn Majesteit), ar-Rahman (de Meest Barmhartige), ar-Rahim (de Meest Genadevolle), al-Malik (de Absolute Heerser), al-Quddus (de Heilige), as-Salam (de Bron van Vrede), al-Mu'min (de Beschermer van Geloof), al-Muhaymin (de Beschermer & Beheerder), al-'Aziz (de Machtige), al-Jabbar (de Onweerstaanbare),  al-Mutakabbir (de Majesteuze), al-Khaliq (de Schepper), al-Bari' (de Schepper met het vermogen om al het bestaande van de ene toestand naar de andere te veranderen.), al-Musawwir (de Vormgever), al-Ghaffar (de Vergever van de zonden van Zijn dienaren keer op keer), al-Qahhar (de Onderwerper), ...

De lange kraal waar het snoer zich sluit staat voor de honderste naam, de onuitspreekbare naam van Allah.

img_3039

In het cafetaria van het ontmoetingscentrum dronken we nog een thee. De bediening was hartelijk en hoffelijk. We kregen nog zoetigheid bij de thee geserveerd. De gids liet ons nog weten dat de islamitische gemeenschap ons bezoek op prijs stelde en wij vroegen hem hen wederzijds te bedanken voor hun gastvrijheid.

Na dit treffen is het mij beter duidelijker geworden dat we traag (op slakkentempo) en zeker naar elkaar aan het toegroeien zijn. De grootste tegenstelling tussen beide culturen situeert zich volgens mij op het gebied van het belang dat aan het uiterlijke gegeven wordt. In onze maatschappij heeft de aandacht voor het uiterlijke de bovenhand op de aandacht voor het innerlijke gekregen. Door deze buitensporige en zelfs dwangmatige aandacht voor het uiterlijke gaat de aandacht voor de innerlijke rijkdom verloren. De armen van geest kleden zich rijkelijk aan , maar vergeten dat van alle soorten armoede die er bestaat, de geestelijke armoede wel de ergste is, die je kan treffen. Laat ons hopen dat de moslims zich nooit aan die dwangmatige aandacht voor het uiterlijke gaan aanpassen!

18:35 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vrijdenker, democratie 2000, trefpunt, moslims, moskee, multicultureel, hvv |  Facebook |

Commentaren

Weer veel bijgeleerd hier op je log waarvoor dank.
Ik genoot ook van je mooie foto's en de soms leuke commentaren die ik met de glimlach las.
Je talenten lees en zie je gewoon op je blog: met passie geschreven en gefotografeerd.
En wat je zegt daar sta ik achter dat we niet te snel verandering mogen verwachten in de multi culturele samenleving.
Er zullen jaren over gaan...
Zoals je dus schreef: in een slakkegangetje.
Als het maar vooruit gaat is het goed, het tempo is minder belangrijk!

Gepost door: inge | 28-06-09

beste

Ik deed die wandeling in gent ook eens ons het leuk en interessant en zeer begeesterde spreker
groeten els deconinck

Gepost door: els deconinck | 05-10-11

"minbar" heet het verhoog waar de preek gegeven wordt

Hoe vinden ze dergelijke oudere onderwerpen vraag ik me af? Is dit op goed geluk door wat andere data in te voeren. Jij hebt geen onderverdeling in groepe enkel in functie maand en jaartal?

Gepost door: life angel | 06-10-11

De commentaren zijn gesloten.