27-02-09

Creatief bedrog

CreationMuseum
In het jaar dat de 200e verjaardag van Darwin gevierd wordt, kon ik niet nalaten even naar het creation museum te surfen. “Prepare to believe” valt er in grote letters te lezen. Het is niet te geloven hoe creatief die lui in het verdraaien van de werkelijkheid zijn. Met mijn beperkte godsdienstige kennis dacht ik nog dat liegen een zonde was. Blijkbaar niet, dus.

In het Aards Paradijs was alles peis en vree. De bloemetjes bloeiden. De leeuwen stoeiden met de lammeren. Adam hield het pootje van een blonde del vast. Hadden al die beesten geen honger, geen dorst? Deden ze hun behoefte dan niet? Waren hun driften weggenomen? Waar was de passie gebleven? Welk een wreed wezen had zoiets onwezenlijks in elkaar geknutseld?

Waarom wordt er geen Adam getoond die een ferme schapenbout aan roosteren is? Of een Eva die goed in het vet zat? Was het leven er soms niet goed? Bleven de planten, de dieren, de omgeving altijd zoals ze waren? Verdomme, wat een saaie bedoening! Geen wonder dat de mensen zo snel mogelijk uit die gevangenis weg wilden.

ArkVanNero

Het museum neemt een loopje met alle wetenschappelijke kennis die de mensheid verzameld heeft. Je ziet er mensen tussen de dinosaurussen lopen (Nee, Fred Flintstone staat er niet bij ...). Hoe blind moet je wezen om dergelijke troep te slikken? Prepare to believe ... vergeet alvast na te denken.

Darwin ontwikkelde een theorie die haaks op het toenmalige wereldbeeld stond. De evolutietheorie degradeerde de mens van de parel van de schepping tot een ordinair beest. Meer nog, de natuur had niets voor met de mens. De mens was één van de toevallige loten aan de tak, net zoals een worm een andere toevallige loot aan een andere al even toevallige tak was. Geen plan, geen bestemming, geen voorzienigheid. In de natuur heerst slechts een grote onverschilligheid.

Een mens zonder doel. Wat een geluk! Nu kan de mens zelf een doel stellen. We kunnen zelf in alle vrijheid onze wereld gaan uitbouwen. Vrijheid in plaats van eeuwige gelukzaligheid. Jammer, dat er nog altijd mensen rondlopen die de anderen van hun vrijheid willen beroven om ze op te sluiten in het gevang van hun eeuwige gelukzaligheid.

 

night_at_creation_museum


De geboorte van de glimlach


Als het kind begint te glimlachen

op de tweesprong van verdriet en genot,

verzinken de uiteinden van zijn glimlach,

ernstig, in de chaos van de oceaan.


Het kind heeft het onuitsprekelijk zalig,

het speelt met de hoeken van zijn lippen —

en reeds tekent zich de regenboognaad

voor eindeloos besef van de werkelijkheid.


Op poten verheft zich uit het water het land,

een weekdier dat zwemmend naderkomt,

en één atlantisch ogenblik springt in het oog:

onder een prelude van lof en verwondering.


8 december 36 – 17 januari 37, Voronezj

Osip Mandelstam (Zwarte Aarde)

 

20:11 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vrijdenker, darwin, evolutietheorie, creattionisme |  Facebook |

21-02-09

Krokus

 

Krokus
Voor de schoolgaande jeugd begint de krokusvakantie. Fijn. Volgende week wordt het weer rustiger om naar het werk te fietsen. In de tuin laat de lente zich al zien: winderakoniet, toverhazelaar, sneeuwklokjes en natuurlijk krokussen. De geur van de toverhazelaar is heerlijk. Vandaag scheen de zon. Heerlijk, die eerste frisse zonnestralen. Een mens heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn.

Krokus2

Op het web vond ik nog een prachtig gedicht van een onbekende Mexicaanse dichter. Hopelijk heb ik met mijn vertaling zijn werk niet verknoeid...


Men zou dichtregels moeten gladvijlen

en ze roven uit zinnen gemaakt

van niet te vatten metaforen

Over de snee van het mes halen

en uit de tekst scheren

woord voor woord

Ze reinigen van bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden

Ze vervolgens ontdoen

van naamwoordelijke kernen

deze lijnen wegsnoeien

tot ze oplossen in strepen van woorden

in de één of andere vage vorm van een margriet

en wellicht

Nimf

zal je schoonheid de bladzijde komen bewonen


Carlos Conde

 


Habría que limar los versos

y despojarlos de frases hechas

de metáforas inaprensibles

Pasar encima el filo del cuchillo

y rasurar el texto

palabra por palabra

Purgarlo de adverbios y adjetivos

Deshacerse luego

de núcleos nominales

podar estas líneas

hasta abstraer en los trazos de las letras

alguna forma vaga de caléndula

y tal vez entonces

Ninfa

tu belleza vendrá para habitar la página


Carlos Conde

 

17:46 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: krokus, vrijdenker, carlos conde |  Facebook |

12-02-09

Dikke truiendag

DikkeTruienDag

Vrijdag, 13 februari. Dikke-truiendag. Op 14 februari, Valentijn. Dan gaan we uit de kleren!


Omhelzingen


En het wordt duidelijk

anders

als ik

in het licht

kom van het wonder

dat wij elkaar verstaan


dat jij mij verstaat,

verklaart dat ik

met woorden

jou kan aanraken


en dat ik mezelf versta

als ik iets zeg

- hoe kon ik dat zolang

vergeten -

dat ik met lichtvoetig verstand

niet ver van mij

zo dicht bij jou sta.


Armand Van Assche

18:32 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vrijdenker, dikke-truiendag, valentijn |  Facebook |

08-02-09

Erasmus in Lyon

Lyon
Onze jongste dochter gaat in Lyon studeren. Verleden week hielpen we haar er een kamer zoeken. De Lyonezen zijn zeer vriendelijke en behulpzame mensen. De zoektocht van onze dochter naar een kamer brengen we hier in beeld. Door het oog van vrijdenker bekeken ...

Lyon1

De weg naar de hemel was lang en steil.

(Toelichting: Montée des Chazeaux. Op de heuvel van Fourvière staat een prachtige kathedraal. Na een stevige klim vanuit le Vieux-Lyon bereik je de kathedraal. Je wordt er beloond (de hemel) met een mooi uitzicht over Lyon).

Lyon2

Het pad was soms nauw en amper verlicht.

(Toelichting: In de oude stad bevinden zich tal van kleine doorgangen. Ze worden traboules genoemd).

Lyon3

Je belandt algauw in een administratief doolhof.

Lyon4

En de administratieve molen maalt langzaam.

Lyon9

Niet elke deur gaat even gemakkelijk open.

Lyon6

Sommige procedures lijken complex.

Lyon5

Soms overvalt je een déjà-vu-gevoel.

Lyon10

Je lijkt stil te staan.

Lyon11

Sommige aanwijzingen lijken zeer categoriek.

Lyon7

Andere raadgevingen hoef je niet altijd au sérieux te nemen.

Lyon12

Soms komt de plaatselijke wijsheid je goed van pas.

Lyon8

Genieten van de plaatselijke cultuur brengt je weer op krachten.

NaarThuis

We lieten met weemoed onze dochter in Lyon achter. Ik hou niet van het thuiskomen. Kilte en dofheid heeft zich in het huis genesteld. Er schurkt vermoeidheid tegen je aan. Je hoort de kettingen van het alledaagse rammelen. Ik haal de prettige momenten van de voorbije dagen voor ogen om uit de knel van die droevenis te raken. Ik droom me in de gezelligheid van een bouchon. Er waaien verrukkelijke geuren. Rode wijn streelt de tong. Ik hoor lachen en praten. En zie, de kilte zadelt de dofheid en samen ijlen ze het huis uit. Fantasie bedekt de alledaagsheid met een glanslaag. De vermoeidheid van de reis valt van mij af. Mijn droom heeft de droevenis verjaagd. Ach, ik kan er weer tegen met de alledaagsheid scheep te gaan.

12:01 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: lyon, vrijdenker, traboules, bouchon, erasmus |  Facebook |