30-11-08

Zuiverheid

hyderabad
Mumbai. Blind geweld door blindgemaakte mensen. Onwerkelijk? Jammer, helaas, werkelijkheid ... De jihad van het leger der zuiveren. Laskar-e-Toiba is de militaire vleugel van Markaz-ud-Dawa-wal-Irshad (MDI), een organisatie van islamitische fundamentalisten (wahabisten) van de Ahle-Hadith sekte in Pakistan. Een militaire vleugel? Strijders in naam van een onwerkelijke god om de fictie werkelijkheid te maken.

let08_277847806

Zuiveren, dat is strijden in naam van god.

Zuiverheid, dat is verklaren geen varkensvlees te lusten om anderzijds je wellustig aan een portie mensenvlees te goed te doen.

Zuiverheid, dat is een vreselijk besmettelijke ziekte. Wat moeten we doen om die ziekte de wereld uit te helpen?

Zuiverheid ... angstaanjagend, onmenselijk, onwerkelijk. Blijkbaar goddelijk.

jaipur


 

22-11-08

Goddelijk Ubuntu

Ubuntu-Moslim1

Open bron software (Open Source) heeft als voordeel dat iedereen het programma kan inkijken en er zelfs wijzigingen kan aan maken. Het steeds populairder wordende operating systeem Ubuntu valt onder die open bron software. Een aantal mensen vond het zinvol Ubuntu aan te passen naar hun religieuze overtuiging. Zo werd Ubuntu Muslim Edition geboren. Naast de gebruikelijke vrije software (Open Office, Firefox, Gimp, …) bevat deze distributie (= uitgave of versie) teksten over de Koran en programma's waarmee je op de hoogte gebracht wordt van de tijden voor het bidden.

Ubuntu-putra_mosque_kuala_lumpur_malaysia

Als ik in mijn Ubuntu naar programma's zoek met het woord 'prayer', dan kan ik eveneens moslim-programma's installeren : “Minbar is a GNOME Islamic prayer times application on top of libitl, the Arabeyes prayer calculation library. It runs in background as a tray icon, plays the 'athan' (call to prayer) and notifies at prayer times”. Voor een moslim is dat waarschijnlijk wel een handig programma.

Ubuntu-Christelijk

Ik was benieuwd of er nog andere religieus geïnspireerde Ubuntu-versies beschikbaar waren. Ja hoor, er bestaat ook een Ubuntu Christian Edition Ik kan volgende programma's installeren : een bijbel-studie-programma, een programma dat je helpt om zinnen uit de bijbel te onthouden, verschillende vertalingen van de Bijbel (zelfs de Hebreeuwse versie kan je installeren), een programma dat je bij elke login een vers uit de bijbel laat zien, enz ...

Ubuntu-Satanic

En wie over god spreekt kan natuurlijk niet zonder de duivel en ziedaar : Ubuntu Satanic! Maar echt duivels is natuurlijk Windows. Dat zal de rijkste man ter wereld, Bill Gates, dank zij jullie milde giften, enkel maar kunnen beamen.

billgate

 

14:50 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: vrijdenker, ubuntu, ubuntu muslim, open source |  Print

19-11-08

Roken kan je vrijheid schaden.

Mohammedaantjes
In Algerije werden verleden jaar drie mannen aangehouden omdat ze tijdens de ramadan in het openbaar aan het roken waren. Alhoewel Algerije geen wet kent die roken in het openbaar verbiedt, werden de mannen toch veroordeeld omdat ze het geloof beledigden. Volgens een wet uit 2001 is het beledigen van de profeet Mohammed of het minachten van de dogma's en de voorschriften van de islam strafbaar. Zelfs moslims die zich tot het christelijk geloof bekeerd hebben, kunnen vervolgd worden. Het is duidelijk dat in Algerije de rechten van de mens geschonden worden.

Artikel 18 (Universele verklaring van de rechten van de mens).Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.

In Syrië werd Tawfiq Breik Hneidi tot 1 maand voorwaardelijk veroordeeld omdat hij tijdens de ramadan in het openbaar gerookt had. De mannen in Algerije werden eerst tot drie jaar celstraf veroordeeld, maar werden achteraf tot twee maanden teruggebracht. In Saudi-Arabië kunnen vreemdelingen uit het land gezet worden als ze tijdens de ramadan in het openbare plaatsen eten, drinken of roken. Moslims slagen er blijkbaar niet in het onderscheid tussen kerk en staat te maken. In essentie treden ze hiermee de universele verklaring van de rechten van de mens met de voeten.

Wie tijdens de ramadan in een moslimland in het openbaar rookt zal dus de sigaar zijn!

 

19:53 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vrijdenker, islam, roken, mensenrechten |  Print

06-11-08

Zwarte duivel?

BarackObamaPresident
De verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten deed mij goed. Het deed mij goed omdat de campagne van Obama door de boodschap van de hoop, de hoop op een betere toekomst, gedragen werd. Hij kleedde zijn boodschap van hoop met een schitterende slogan aan : “Yes, we can”. Wij kunnen het het! Hij kon het en ik hoop dat hij dat enthousiasme van de hoop kan blijven cultiveren. Het doet mij goed dat de Amerikanen voor opbouw, vooruitgang, samenwerking in plaats van destructie en agressie gekozen hebben. Dat die hoop de ganse wereld mag aansteken!

Obama-Palin

In de marge van die verkiezingsstrijd vond ik de houding van een deel van de blanke christenen laakbaar. Op verschillende plaatsen werd in de Verenigde Staten gebeden om te vermijden dat Barack Obama tot president verkozen zou worden. Hij werd door een deel van de christelijke gemeenschap als de antichrist afgeschilderd. Anderzijds stond Sarah Palin trots met allerhande wapentuig te poseren. De man, die voor de vrede ging, werd de antichrist genoemd. De madam, die de oorlogsmachine wilde voeden, stond blijkbaar voor de na te streven ethiek. De christelijke moraal zal mij altijd een raadsel blijven.

VoteSatan

Ik ging naar de biecht. Inderdaad stemmen voor Obama is een zonde. Gelukkiglijk wordt mijn zonde vergeven door 22 Weesgegroetjes en 8 OnzeVaders te lezen. Oef. Nu kan ik terug gerust voor die zwarte duivel blijven duimen.

Biechten

 

23:49 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vrijdenker, barack obama, biechten, onverdraagzaamheid |  Print

02-11-08

Calavera

400px-Catrinas_2
Op 1 en 2 november wordt in Mexico “el día de los muertos” (de dag van de doden) gevierd. Alhoewel dit feest (jawel, een feest!) samenvalt met het katholieke Allerheiligen en Allerzielen heeft dit feest geen christelijke wortels. Integendeel zelfs. Dit ritueel werd oorspronkelijk ongeveer halfweg augustus gevierd. Er zijn verschillende aanwijzingen dat dit gebruik al lang (3000 jaar) bij de verschillende etnische groepen (mexicanen, maya's, purépecha, nahua y totonaca) bekend zou zijn geweest. Het was in het pré-Spaanse tijdperk gebruikelijk om de schedels te bewaren en ze tijdens de feesten te tonen als symbolen van de dood en de wedergeboorte. De katholieken verboden deze rituelen. In de hoop de “beschaving” te bespoedigen lieten ze toe dat er nog een feest van de dood gevierd werd op 1 & 2 november.

530px-Calavera
De dood had voor de Oud-Mexicanen een volledig andere betekenis dan die die de katholieken er aan gaven. Volgens de katholieke leer wordt men na de dood beloond (hemel) of gestraft (hel) al naargelang men zich gedurende het leven gedragen heeft. Een goed katholiek, die verschillende ongelovigen vermoord heeft, zal aldus de hemel bekomen (Analoog in de Islam). In deze oude Mexicaanse culturen werd het voortbestaan na de dood echter bepaald door het type dood dat men overkwam (Zie bijvoorbeeld het uitstekende artikel van de Spaanstalige Wikipedia onder de rubriek Día de Muertos).

800px-Miquiztlaxcalli

Ik haal slechts één voorbeeld aan. Tláloc was de god van de regen. Wie een dood stierf die iets met regen had te maken (verdrinkingsdood) of gedood werd door de bliksem of wie stierf door jicht, waterzucht, schurft, etterpuisten of wie als kind aan de god geofferd werd mocht Tlalocan, het paradijs van Tláloc binnentreden. Tlalocan was een plaats van overvloed en rust. Alhoewel de doden veelal verbrand werden, werden de mensen die naar het rijk van Tláloc gingen, begraven zoals zaadjes omdat ze terug zouden kunnen kiemen.

Calaveron
De Mexicanen vieren met de “el día de los muertos” de terugkeer van de zielen van de doden. De zielen komen op 1 november terug, de volwassen de dag erna. Hiertoe worden de zerken en graven mooi gemaakt, wordt soms een mooi versierd altaartje opgericht en worden offergaven geschonken (speelgoed, etenswaren, sigaren, ...). Nadat de zielen van hun offers zijn komen proeven, wordt de overschot door de overlevenden opgegeten. De feest van de dood krijgt aldus een dubbele betekenis. Het eren van de overledenen en een hulde aan het leven. Het eten van een suiker doodshoofd past dus perfect in deze traditie.

DSC03340
De wat meer literair aangelegde Mexicanen gaan op die dag een calavera's gaan schrijven. Het zijn verzen waarin de dood en een bekend persoon met elkaar op een ludieke wijze omgaan. Wie eventjes op het internet rondsurft kan bij Mexicaanse bloggers een schat aan dergelijke calavera's vinden. (Een schitterend geïllustreerd verhaal met de dood vind je bvb. op http://biblioteca.redescolar.ilce.edu.mx/sites/colibri/cu...).

Voor jullie lezers heb ik twee calavera's vertaald.

DSC03341

Verveeld ging de dood

in Alephville gaan wandelen

om een dapper man te zoeken

die met hem zou willen dansen en

onderwijl veel tequila te drinken

om de dood van de dood te vieren!!!

posada3

La muerte aburrida

a Alephville se fue a pasear,

pa' ver quien era el valiente

que con ella quisiera bailar y

de paso tomarse muchos tequilas

pos pa' celebrar su día!!!

skelbike

Behaagziek lag de dood op de loer

voor het grote raam van de beeldschone Alepho

zijn hoofd brekend

hoe hij hem met kussen zou kunnen overdekken!!!!

schaedel_039.gif'

Estaba la muerte coqueta al acecho,

enfrente del ventanal de un guapo Alepho

devanándose los sesos

pa'ver como se lo comía a besos!!!!!


 

21:18 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, dia de los muertos, calavera |  Print