30-10-08

Trikotrie!!

Halloween3
Verleden jaar belden een aantal jongeren bij mij aan. Toen ik de deur opendeed riepen ze in koor “trikotrie!”. Niet beroerd zijnde om nog iets bij te leren, vroeg ik: 'Wat roepen jullie daar?'. “trikotrie!” klonk het volmondig terug. “Nou, dat begrijp ik niet” antwoordde ik bedroefd. Ze keken me aan, alsof één of andere geest uit het voorgeborchte van de hel over mij was neergedaald. Iemand riep stout vanuit de achtergrond: “dat wil zeggen, geef ons geld!”. “'Trikotrie' betekent dus geef ons geld” merkte ik dan gewillig op. Ze knikten beschaamd van niet. Ik glimlachte: “Kom terug als jullie weten wat “trick or treat” betekent” en het geestige gezelschap droop gelaten naar de volgende deurbel af.

Om mee met mijn tijd te zijn, heb ik mijn browser Firefox een Halloween-thema aangetrokken. Zie foto. (Hmm ... grapje natuurlijk ... eventjes maar om een afbeelding voor mijn blog te hebben).

Halloween vindt zijn oorsprong in de Keltische traditie. Rond 1 november werd het oude jaar begraven en stond er een nieuw jaar op. Waarschijnlijk werd Allerzielen van dat Keltische gebruik afgeleid. Allerzielen heeft in de Angelsaksische wereld Halloween nooit kunnen verdringen. Waarschijnlijk is dat te wijten aan het feit dat de protestanten de katholieke idee van het vagevuur en de aflaten niet hebben willen aanvaarden. In Mexico en in andere delen van Latijns-Amerika wordt de Día de los Muertos (Dag van de Doden) gevierd. Het is een nogal bont gebruik waarbij men aan de overledenen voedsel gaat gaan schenken. Hetgeen de zielen van de overledenen niet hebben opgepeuzeld, wordt dan ter plaatse door de mensen zelf opgegeten. Er wordt met (namaak)-skeletten en -schedels gespeeld en enkelen schrijven calaveras waarin men de spot met grafschriften drijft.

In mijn kindertijd was begin november vooral een tijd van sereniteit. Op Allerheiligen werd familie bezocht en werden chrysanten op de graven van de dierbaren geplaatst. Rond 11 november liepen we met een kaarsje in een uitgeholde suikerbiet in de Sint Maartensstoet mee. Tijden veranderen. Geef mij maar de sereniteit van het herdenken. In geesten en spoken geloof ik niet. In het platte plezier van het massa-amusement nog minder.


Herhaalde indruk


In de zee die in je binnenste dreunt

blijft nu alleen de zekerheid bestaan

dat na het onverschrokken avontuur

dat het leven is niets van je verder zal reiken

dan de koude intimiteit die de aarde schenkt.

Daar zal de dood je stilte voltooien.


Impresión repetida


En el mar que en el interior retumba,

ahora sólo persiste la certeza

de que después de la intrépida aventura

que es la vida, nada de ti irá más lejos

de la fría intimidad que da la tierra.

Ultimará allí la muerte tu silencio.


Herme G. Donis20:18 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijdenker, halloween |  Facebook |

Commentaren

Dag Vrijdenker Leuk om hier de oorsprong van Halloween te lezen. Ik erger me aan al dat gedoe, dat naar hier over waait. Mensen lopen verkleed, maar vraag ze niet wat Halloween wil zeggen. Prettig weekend !

Gepost door: Passioneel | 01-11-08

ja ,gisteren op het halloween dorp in vrolingen riepen de kinderen dat ook en centjes gregen ze hoor
xxhexana

Gepost door: hexana | 01-11-08

De commentaren zijn gesloten.