02-09-08

Vergaat de aarde op 10/9/2008?

Cern-LHC
Vergaat volgende week op woensdag, 10 september 2008 de aarde? (Nee, deze bijdrage gaat niet over het zoveelste ultimatum van de regering(?) Leterme). Volgende week wordt in het CERN-instituut nabij Genève geprobeerd een bundel van 'elementaire' deeltjes in de LHC (Large Hadron Collider) te doen ronddraaien. Deze deeltjesversneller huist in een 27 km lange tunnel. Men gaat de deeltjes versnellen om ze tenslotte met elkaar te laten botsen. De studie van de botsende deeltjes dient wetenschappers te helpen om een beter inzicht in de kosmos en de wetten van de natuurkunde te krijgen.

Atlas-experiment

Begin dit jaar vroegen Luis Sancho en Walter Wagner aan een rechtbank op Hawaii om het opstarten van de deeltjesversneller in het CERN stop te zetten omdat de risico's voor de vernietiging van de aarde te groot zou zijn. De eisers stelden dat zwarte gaten gevormd kunnen worden die de aarde zouden gaan opslokken. Anderen betoogden dan weer dat door de extreme bostingsenergieën er vreemde deeltjes gevormd zouden worden (zogeheten strangelets) die vervolgens een kettingreactie zouden teweegbrengen waardoor alle leven op aarde zou verdwijnen.

CernAccelerator

Wetenschappers hebben uitgebreid de risico's onderzocht en hebben de verschillende aantijgingen weerlegd. In de natuur vinden komen continue frontale botsingen tussen deeltjes voor (denk maar in de buurt van de sterren). Indien dan zo gemakkelijk zwarte gaten gevormd zouden worden, dan waren alle sterren al lang door zwarte gaten opgeslorpt geworden. De theorie van de strangelets wordt op basis van eerdere experimenten weerlegd.

Men kan zich ook de vraag stellen of een grote groep wetenschappers zo gek zou zijn om zichzelf en de aarde te gaan vernietigen. Welke zin zou dan dergelijk experiment hebben? We krijgen hier te maken met een typische tijdsgeest. Enkel beginnen zonder veel diepgang van zaken te gaan roepen. Ze weten hun incompetentie netjes weg te maskeren door de specialistische kennis weg te honen. Door hun hoge spektakelwaarde weten ze al snel een grote massa te gaan boeien. Door deze aanhang gaan ze ontpoppen als de ware specialisten ter zake. Diepgang heeft afgedaan. Oppervlakkigheid wordt de handelswaar. De mensen worden opgezweept tussen collectieve hysterie en tranerigheid (bvb. Lady Di). De beweringen van deze specialisten in oppervlakkigheid passen perfect in onze wegwerpmentaliteit. Ze zijn goedkoop en snel voorbijgestreefd.

Nee, de aarde zal volgende week niet vergaan. Onze specialisten in oppervlakkigheid; de kwekers van domheid, helaas ook niet.

 

20:47 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: domheid, cern, lhc, vrijdenker, armoede |  Facebook |

Commentaren

oppervlakigheid en domheid In Afrika zijn er zoveel met een zwart gat. Eentje meer of minder maakt geen verschil volgens mij.
Maar een zwarte die de aarde in zijn euh...dinges kan stoppen ? Inderdaad belachelijk
Als het onderzoek naar kernfusie een doorbraak
maakt is elke cent die in dit experiment getsopt werd goud waard. Het zou fantastisch zijn.
Alle energieproblemen in een keer opgelost.

Gepost door: fobricaliptilus-Duvel | 03-09-08

Als fysicastudent weet ik zelf ook wel dat het idee achter Sancho en Wagners aanklacht onzinnig is. Toch heb ik er een probleem mee dat je kritische opmerkingen weert volgens: wat ze zeggen is sowieso 'dom' en niet door te zeggen waarom het 'dom' is. Bovendien wens je deze 'kwekers van domheid' toe te 'vergaan'. Ik vind niet dat, omdat mensen weinig intelligent zijn, je hen het recht om te spreken mag afnemen, laat staan dat je wil dat ze 'vergaan'.

Gepost door: Pieter | 04-09-08

dag stadsgenoot bedankt voor je bezorgde reactie
ik ben nog een paar weken thuis
de fiets laat ik aan de kant voorlopig
vele groetjes
Hilde

Gepost door: hilde | 05-09-08

Spektakelwaarde? Vergaat de aarde op 10/9/2008? ;-)

Gepost door: lonesome zorro | 05-09-08

De commentaren zijn gesloten.