24-08-08

Godin terug naar school

Preeti Shakya4
In Nepal wordt een jong meisje door religieuzen uit de kaste van Newar Shakya geselecteerd om haar kindertijd als Kumari (betekent 'maagd' in het Nepalees), een soort levende godin, door te brengen. De hindoes, alsook de plaatselijke boeddhisten geloven dat de Kumari de incarnatie is van de godin Taleju. Van zodra het meisje erg ziek zou worden of haar regels begint te krijgen, verliest ze haar status van godin en komt ze onherroepelijk in het normale leven weer terug. De priesters gaan dan op zoek naar een nieuwe kandidate.

_42455844_203bhakt

Het kind dient perfecte ogen, haar, tanden en huid te hebben. Haar horoscoop dient te voldoen, enz... Tenslotte ondergaat ze een laatste test: ze dient zonder vrees de nacht door te brengen in een ruimte waarin 108 vers onthoofde hoofden van dieren liggen. Het meisje ondergaat dan een “reiningsritueel” en wordt in een paleis ondergebracht. Ze zal het paleis slechts verlaten voor speciale gelegenheden. Ze wordt altijd in het rood gekleed en op haar voorhoofd wordt een vuuroog (agni chakchuu) getekend. Dat vuuroog symboliseert haar speciaal vermogen van inzicht. De mensen gaan bij de godin te rade en kunnen uit haar gedrag haar voorspelling afleiden. Bvb. Als ze schreeuwt of luid lacht, dan staat je een serieuze ziekte te wachten. Als ze weent of in haar ogen wrijft dan staat een plotse dood je te wachten (dus beter niet gaan als er een zandstorm opsteekt). Als ze van eten neemt dat je haar offert, dan staat je een financieel verlies te wachten. Als ze beeft, dan kom je waarschijnlijk in de gevangenis terecht.

preeti shakya

Dit jaar dienden enkele plaatselijke advocaten klacht in bij de rechtbank met het argument dat dit gebruik een schending van de mensenrechten was. Ieder kind dient immers vrijelijk toegang tot onderwijs te hebben. (Achtergrond: De Nepalese republiek wordt nu gecontroleerd door maoisten, die van Nepal een seculiere republiek willen maken). De rechtbank had oog voor dat verzoek en argumenteerde dat er geen historische of religieuze bronnen beschikbaar waren, die stelden dat de Kumari van onderwijs verstoken diende te blijven. Zo gaat Preeti Shakya, nu 10 jaar oud (op haar 4de jaar tot Kumari verkozen) weer terug naar school. Een godin terug naar school. Of dat zal helpen het kastensysteem (een al even grote schending van de mensenrechten) te slechten?

nepal-goddess-schoo_793980c

 

20:08 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: preeti shakya, kumari, vrijdenker |  Facebook |

Commentaren

Zij geloven dat het zo moet. Jij niet. Punt uit.
Naar onze normen is het kindermishandeling. Ik vind dat ook, die mening wil ik kwijt kunnen maar daar houdt het dan ook mee op. Willen ze veranderen zullen ze zelf het initiatief moeten nemen.

Gepost door: Duvel | 25-08-08

't Is godin, geen goddin. Te veel op de 'd'-toets gedrukt waarschijnlijk...

Gepost door: dirk de schrijver | 25-08-08

cultuur... Het zijn maar vreemde gebruiken... maar wat is vreemd, iets dat wij niet kennen? Zo zijn er veel dingen uit "verre culturen" waar ik geen vat op krijg en die ik wreed vind.

Gepost door: Heidi | 27-08-08

De mensen gaan bij de godin te rade en kunnen uit haar gedrag haar voorspelling afleiden. Bvb. Als ze schreeuwt of luid lacht, dan staat je een serieuze ziekte te wachten. Als ze weent of in haar ogen wrijft dan staat een plotse dood je te wachten (dus beter niet gaan als er een zandstorm opsteekt). Als ze van eten neemt dat je haar offert, dan staat je een financieel verlies te wachten. Als ze beeft, dan kom je waarschijnlijk in de gevangenis terecht.

Kan ze ook goed nieuws voorspellen? :-)

Gepost door: Nadia | 28-08-08

Kastensysteem Ik zag al een paar boeiende films erover.
En kan er maar niet bij : een mensonwaardig systeem!

Gepost door: inge | 29-08-08

Dag Vrijdenker Er is in meerdere culturen nog veel werk aan de winkel ook in de onze ! Groetjes,

Gepost door: Passioneel | 02-09-08

Zoiets begrijpen wij niet, maar zij vinden het natuurlijk gewoon. Daarom is het nog niet juist, natuurlijk.
Maar wat is juist en voor wie is het juist?
Vriendelijke groetjes,

Gepost door: Ilona | 02-09-08

De commentaren zijn gesloten.