19-07-08

Uitvluchten

ErEvenUitvliegen

12:44 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vrijdenker, uitvliegen, vakantie |  Facebook |

12-07-08

Estômago

Estômago1
De film Estômago van Marcas Jorge (Brazilië) gaat over kookkunst, eten, liefde (of noem het seks) en macht. Je krijgt als kijker het wedervaren van de antiheld Raimundo Nonato te zien. Het blijkt dat Raimundo een deel in de gevangenis heeft doorgebracht. Hij klimt er dank zij zijn culinair talent in de pikorde van de gevangeniscel op. In een andere verhaallijn zie je hoe een eerst berooide Raimundo zich door middel van zijn kooktalent tot een comfortabeler bestaan kan ontplooien. De voluptueuze prostituee Iria laat zich bekoren door de gerechten die onze antiheld voor haar bereid. Terwijl Iria gastronomisch aan het genieten is – de liefde gaat door de maag → estômago – laat zij ondertussen Raimundo van haar lichaam genieten. Kostelijk of kotselijk?

 

Estômago2


Ondertussen vraag je je af wat Raimundo op zijn kerfstok zou hebben. In de loop van het verhaal wordt aan de hand van het gebruik van de kookingrediënten duidelijk dat het verhaal dat zich in de gevangenis afspeelt geen flashback is, maar een flashforward! Raimundo zit dus nu in de gevangenis en zijn maatschappelijk leven in Sao Paulo speelde zich derhalve voorheen af. Deze techniek zwengelt je nieuwsgierigheid naar de reden van zijn gevangenis verblijf aan. De scènes balanceren tussen humor en drama. Het rauwe verblijf in de gevangenis contrasteert met zijn amoureuze escapades met Iria. Zowel de culinaire geneugten als de maatschappelijke positie van Raimundo gaan crescendo. De kenmerkende Italiaanse retoriek waarmee Raimundo in de Italiaanse kookkunst wordt ingewijd past in die lijn. En toch, en toch ... waarom belandde Raimundo uiteindelijk in de cel?

 

Estômago3

 Naar het einde van de film toe komen beide verhaallijnen in het ontknopingspunt bijeen. Een ultiem moment van gastronomie en liefde? Gaat de liefde en de macht door de maag? Een aanbevelenswaardige film! Sympathieke vertolkingen, schitterende beelden, humor, passie, ...

11:28 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: estomago, film, vrijdenker |  Facebook |

05-07-08

Als schoften ons manieren willen leren

Patent20080225102
Nu en dan wil ik mij nog eens ergeren aan één of andere onverlaat die met de tune van zijn of haar mobieltje een plechtigheid, een voorstelling, film, voordracht of ander ongepast moment verstoort.

Toen het digitaal speelgoed nog slechts voor de happy few weggelegd was, stond het nog om met je gadget een zaal luidkeels op stelten te zetten. Nu het plebs eveneens overal te bereiken valt, wordt weer zwaarder aan het schenden van de sereniteit getild.

Grote broer Microsoft, gespeend met een fijne dollar-reukzin, diende een patent in om met onze ongemanierdheid geld te kunnen gaan verdienen: Mobile Device Manners Progation and Compliance. In lekentaal verwoord: Het betreft methoden en technologieën om “Digitale Manieren” (DMP – Digital Manners Policy) op elektronische toestellen toe te passen, te verspreiden en op te leggen, daar waar dat verwacht en vereist wordt. “Daar sommige sociale gebruiken onder mensen geëerd worden, zoals “niet roken”, “enkel personeel”-zones, “niet zwemmen” of “geen flash-foto's” gebieden en voorschriften zoals “gelieve uw handen te wassen” of “niet luid roepen”, kunnen toestellen deze richtlijnen gaan herkennen en kunnen ze zich onderwerpen aan  een etiquette voor elektronische toestellen”.

Een praktisch voorbeeld. Van zodra een film, enz... start worden automatisch alle mobieltjes op “trillen” gezet bij het ontvangen van een bericht. Dat oogt mooi maar het betekent aan de andere kant dat je geen baas meer over je gadget bent. Anderen gaan bepalen hoe je toestel gaat functioneren. Je  kan ook stellen dat je niet meer verantwoordelijk voor je hebbedingetje bent, daar anderen de controle ervan overgenomen hebben. (Digital Manners Policy wordt Digital Monitoring Policy). Met andere woorden dergelijke technologie zorgt er voor dat je sociale vaardigheden (het omgaan met anderen, het aanvoelen van omstandigheden) onderdrukt zullen worden. Deze technologie vergroot je afhankelijkheid aan dergelijke systemen. Microsoft is meester-tovenaar in het afhankelijk maken van mensen aan bepaalde technologieën. Denken we maar het Windows-systeem. Je hebt er niets aan te zeggen, je kan het niet wijzigen, je mag het niet met anderen delen (je wordt een piraat genoemd als je andere mensen wil helpen!), je bent volledig overgeleverd aan de goodwill van grote broer Microsoft. Dat noemt men dan goede digitale manieren!

 

Gates_hitler_legal

Goede digitale manieren betekenen vandaag de dag, dat je bij de aanschaf van een pc een Microsoft-taks betaalt. Ik hoef geen Windows op mijn nieuwe pc, maar kan het model dat ik voor ogen hou niet zonder Vista aanschaffen. Ik betaal taks voor iets dat ik niet wil. Goede digitale manieren betekenen vandaag de dag, dat Microsoft scholen onder druk kan zetten om ze om te toveren tot goedkope Microsoft-opleidingscentra. In plaats dat de leerlingen informatica bijgebracht wordt, wordt hen slechts de kennis van Microsoft-producten bijgebracht (Is het taak van het onderwijs om reclame voor Microsoft te maken?) en worden ze, bij gebrek aan kennis van andere systemen, afhankelijk van Microsoft-producten gemaakt. (Onze kinderen worden op school Microsoft-gebrainwashed). Goede digitale manieren betekenen vandaag de dag, dat middelen voorzien worden om de Europese software-industrie te stimuleren, daar waar het in essentie slechts over een conglomeraat van Microsoft Business Partners gaat.

Als schoften goede manieren beginnen te dicteren, begint dan niet de reuk van de ontbinding van het moreel verval ondraaglijk te worden?

 

endofinternet

 

12:13 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: vrijdenker, big brother, microsoft |  Facebook |