12-07-08

Estômago

Estômago1
De film Estômago van Marcas Jorge (Brazilië) gaat over kookkunst, eten, liefde (of noem het seks) en macht. Je krijgt als kijker het wedervaren van de antiheld Raimundo Nonato te zien. Het blijkt dat Raimundo een deel in de gevangenis heeft doorgebracht. Hij klimt er dank zij zijn culinair talent in de pikorde van de gevangeniscel op. In een andere verhaallijn zie je hoe een eerst berooide Raimundo zich door middel van zijn kooktalent tot een comfortabeler bestaan kan ontplooien. De voluptueuze prostituee Iria laat zich bekoren door de gerechten die onze antiheld voor haar bereid. Terwijl Iria gastronomisch aan het genieten is – de liefde gaat door de maag → estômago – laat zij ondertussen Raimundo van haar lichaam genieten. Kostelijk of kotselijk?

 

Estômago2


Ondertussen vraag je je af wat Raimundo op zijn kerfstok zou hebben. In de loop van het verhaal wordt aan de hand van het gebruik van de kookingrediënten duidelijk dat het verhaal dat zich in de gevangenis afspeelt geen flashback is, maar een flashforward! Raimundo zit dus nu in de gevangenis en zijn maatschappelijk leven in Sao Paulo speelde zich derhalve voorheen af. Deze techniek zwengelt je nieuwsgierigheid naar de reden van zijn gevangenis verblijf aan. De scènes balanceren tussen humor en drama. Het rauwe verblijf in de gevangenis contrasteert met zijn amoureuze escapades met Iria. Zowel de culinaire geneugten als de maatschappelijke positie van Raimundo gaan crescendo. De kenmerkende Italiaanse retoriek waarmee Raimundo in de Italiaanse kookkunst wordt ingewijd past in die lijn. En toch, en toch ... waarom belandde Raimundo uiteindelijk in de cel?

 

Estômago3

 Naar het einde van de film toe komen beide verhaallijnen in het ontknopingspunt bijeen. Een ultiem moment van gastronomie en liefde? Gaat de liefde en de macht door de maag? Een aanbevelenswaardige film! Sympathieke vertolkingen, schitterende beelden, humor, passie, ...

11:28 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: estomago, film, vrijdenker |  Facebook |

Commentaren

Ik heb de film niet gezien maar het lijkt interessant... Je had je mobieltje toch uitgeschakeld tjdens de voorstelling ;-).

Gepost door: Duvel | 12-07-08

Dag Vrijdenker Lijkt op een film, die ik niet mag missen :-))
Prettig weekend !

Gepost door: passioneel | 12-07-08

Bedankt Bedankt voor de tip.

Gepost door: inge | 14-07-08

Italiaans! deze prent lijkt me wel de moeite waard om eens te zien, maar ongetwijfeld is het geen bioscoopfilm (ik kan ook mis zijn hé)

Gepost door: watje | 15-07-08

@Watje Deze film loopt nog in enkele (alternatieve) bioscoopzalen.

Gepost door: Vrijdenker | 16-07-08

shit waar zijn al die alternatieve zalen? zal hem wel ooit zien hoop ik

Gepost door: watje | 17-07-08

De commentaren zijn gesloten.