28-06-08

Ben ik islamofoob?

rokjesdag_2

Onlangs werd in Iran een feministe, Hana Abdi, veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het beramen van “een complot tegen de nationale veiligheid” (Artikel 610 van het Islamitisch strafrecht). Het gebruik van make-up gaat in Iran door voor “sociale corruptie”. In Iran klagen vrouwen dat de strikte islamitische dresscode figuurlijk en letterlijk ondraaglijk wordt bij heet weer. Dergelijke persberichten zijn gefundenes Fressen voor iedere islamofoob. Deze persberichten raken mij ook. Ben ik derhalve dan islamofoob?

Ik raak deze vraagstelling doelbewust aan. Wie de laatste tijd de islam in vraag gaat stellen krijgt bijna steevast het stempel van onverdraagzaam opgespeld. Hetzelfde geldt in zekere zin voor het leveren van kritiek op de joodse godsdienst. Aan de andere kant wordt het bekritiseren van de katholieke kerk als normaal beschouwd. Voor een goed begrip, ik heb noch enige sympathie voor het christendom, noch voor eender welk ander godsdom.

IranSocialeCorruptie

Vandaag de dag bestaat de tendens je volgend etiket op te kleven:

    Kritiek op de islam? → Vreemdelingenhater, rechtse kloot

    Kritiek op het christendom? → Progressief, links gespuis

Zowel in Iran als in het Westen wordt over het verval van normen en waarden gesproken. In het ene geval wil men de mensen in een moslim-jasje steken, in het andere geval wordt iedereen verplicht een christelijk jasje te dragen. Door de frustratie in het krocht van het eigen gelijk opgesloten te zitten, wil men de anderen dwingen hetzelfde te doen. Men geniet door andere mensen het genieten van het leven te ontzeggen. En wie de geschiedenis van de mensheid doorbladert bemerkt helaas hoe dit verhaal getekend wordt door mensen die genieten door andere mensen het genieten te ontzeggen.

Wat belangrijker is. Of ik nu islamofoob ben of niet, wel, dat kan mij geen barst schelen. Ik laat mij niet in andermans hokje opsluiten. Meer zelfs. Ik kan genieten van het feit dat anderen zich druk maken omwille van het feit dat ik hun kleedje niet wil aanpassen. Toen ik jong was kreeg ik altijd een glimlach als men mij over God, Allah, Jesus, Mohammed vertelde. De priesters wisten niet wat met mijn sardonische glimlach aan te vangen. Met de jaren is mijn glimlach een schaterlach geworden!

Daarom past hier een gedicht van een door een andere god, namelijk Stalin, vervolgd schrijver: Osip Mandelstam (1891-1938).

 

Ik verwonder me nog over de wereld,
over kinderen, over sneeuw,
maar net als een weg is een glimlach
niet te koop, ongehoorzaam, ongeknecht.

    10-13.12.36, Voronezj

    Osip Mandelstam

hitchens_28_1

 

 

14:55 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: islam, islamofoob, vrijdenker, vrijzinnig, mandelstam |  Facebook |

20-06-08

Nieuwspraak

ArrestedBlogging

Alhoewel het lang (een vrij relatief begrip) geleden is dat ik Nineteen Eighty-Four (gepubliceerd in 1949) van George Orwell gelezen heb, zou ik de laatste twee zinnen nog uit het hoofd kunnen citeren: “He had won the victory over himself. He loved Big Brother”. Orwell haalt er stevig uit naar het communisme (Net zoals in Animal Farm). Met de jaren is het boek een icoon van een allesoverheersend staatsapparaat geworden. In de nieuwe taal van 1984 (Newspeak) bestaat het woord “vrijheid” nog, maar het kon niet in een maatschappelijke context gebruikt worden. Je kon zeggen dat een hond vrij van luizen was, maar daar er geen vrije meningsuiting meer bestond, was er ook geen noodzaak om bedoeld begrip (politieke “vrijheid”) in de nieuwe taal op te nemen.

In Zweden deelden deze week demonstranten exemplaren van het boek uit aan het parlement. Het Zweedse parlement keurde met een lichte meerderheid (143 tegen 138 stemmen) een wet goed die het mogelijk maakt dat de inlichtingendienst zonder toestemming van de rechter het elektronisch verkeer mag afluisteren. De Zweedse regering stelt enkel geïnteresseerd zijn in het communicatieverkeer naar het buitenland, maar de oppositie stelt dat het technisch niet mogelijk is de berichten voor buitenlanders te onderscheiden van diegene die voor het binnenland bestemd zijn.

 

diplome_bba_edso2007_1

 

Een storm in een glas water? Blijkbaar worden dergelijke praktijken in de Verenigde Staten algemeen toegepast. Censuur van het internetgebruik in openbare bibliotheken is in de VS gangbare praktijk. In Frankrijk staat er een project op stapel “Confiance En Ligne” waarmee de Franse regering een algemene bewaking en filtering van het internet wil doorvoeren. Frankrijk en Duitsland blokkeren alle websites die het bestaan van de Holocaust ontkennen. China, Saoedi-Arabië en Iran zijn de beruchtste censuurplegers. China heeft naast zijn Grote Muur een Great Firewall waarbij de “veiligheidsdiensten” continue gadeslaan wie waar surft en wat bekijkt. In het Westen worden die activiteiten van China met de mantel der liefde bedekt, want het zou de economische belangen kunnen schaden. (Het zou toch jammer zijn mochten we geen bedrijven meer naar China kunnen delokaliseren)

 

ThePoliceIsWatchingYou
Uit een recent rapport van het World Information Access (WIA) blijkt dat het aantal bloggers dat na online publicatie is opgepakt in 2007 meer dan verdrievoudigd is.WIA ziet in die explosieve stijging een duidelijk bewijs voor de politieke invloed die blogs hebben gekregen. Als een blogger gearresteerd wordt, gaat hij gemiddeld voor vijftien maanden achter de tralies, met een uitschieter naar acht jaar celstraf.
spyware


 Internetcensuur is voor tientallen landen gangbare praktijk. Die praktijk neemt wereldwijd agressief toe. Meer dan drie dozijn landen in met name Azië, het Midden Oosten en Noord-Afrika censureren in mindere of meerdere mate het internet. Voor zover websites niet om politiek redenen geblokkeerd worden, heeft internetcensuur vooral te maken met seksuele of religieuze content (Vooral in staten met een “religieuze” regering zoals in die landen waar een meerderheid van moslims de touwtjes in handen heeft).

Laten we alert blijven dat de Newspeak niet ons taalgebruik wordt!

 

SharpenYourView


 

20:45 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: orwell, 1984, vrijdenker, censuur |  Facebook |

13-06-08

Zonder ondertitels

WikipediaWestVloms

Ik las volgend bericht in de krant: "Vlaams minister van Media Geert Bourgeois wil dat Vlaamse en Nederlandse omroepen stoppen met het ondertitelen van elkaars programma's. Bourgeois vreest dat Nederlanders en Vlamingen elkaar steeds minder goed zullen begrijpen en benadrukt dat nergens in de wereld programma's in eenzelfde taal ondertiteld worden. Volgens woordvoerder Ben Weyts ergert de Vlaamse minister zich aan het zogenaamde 'Verkavelingsvlaams' en het 'Poldernederlands' en wil hij op het gebied van de media een nauwere samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. (belga/svm)"

Waar een minister al tijd aan spendeert! De taalproblemen met onze andere landgenoten heeft blijkbaar meer voeten aan de aarde. Daar praat onze minister blijkbaar liever niet over (en zoekt nog minder om oplossingen). Ik vraag mij af wat men eigenlijk onder "Verkavelingsvlaams" verstaat. Toen ik als puber van de dorpsschool naar de grote school in het stad trok, werd ik er geconfronteerd met de couleur locale van de verschillende dialecten in pakweg een straal van 30 km. Je kon aan de hand van die klankkleur gemakkelijk vaststellen uit welke plaats (dorp of stad) de spreker vandaan kwam. In de grote school leerden we "beschaafd" spreken, ABN, Algemeen Beschaafd Nederlands. Dat ABN bekte niet zo goed, vooral als je met een grap of een grol succes wilde boeken dan schakelde je het best terug op de streektaal over. Zo heb ik lange tijd gedacht dat het spreken van ABN "beschaafd" was omdat het zich niet leende tot het vertellen van (aangebrande) grappen.

Aan de universiteit vielen de verschillen in plaatselijke taal nog meer op. Het was even wennen, maar na enkele weken had je je "talen-pakket" al aardig kunnen bijschaven. In de wandelgangen werd er wel Algemeen Nederlands gesproken maar in de sociale omgang bediende iedereen zich terug vlot van de eigen streektaal. Grote communicatieproblemen hadden we niet en het was altijd leuk een paar woorden uit een "andere" taal bij te leren.

 

Taalverschillen

 

Deze week grasduinde ik nog wat in de poëziebundels in de bibliotheek. Ook de gedachten aan de verschillende streektalen dwarrelden nog in mijn geest rond. Zo werd mijn aandacht naar een kleine poëziebundel getrokken: "Westhoekse poëzie" van Djoos Utendoale. Aanvankelijk viel het lezen van het Westhoeks Vlaams wat moeilijk, maar na enig oefenen had ik het goed onder de knie. Ik laat hier een prachtig gedicht voor jullie achter. Zonder ondertitels uiteraard - onze minister zal weer tevreden zijn ...

 Meditatie

Vele bloem'n bluujn dr ossan lângs woater en wegen,
Vele schoôns is'r ossan te viengn;
En froai dikkers nog kom je êtwoar êtwien tegen
die ên handvultje zunne in jun leven komt briengn.

Mo de doagen e' zyn ol nie glyk in nuus leven,
't is nie ossan ol schoöne die blekkert en blienkt.
't Reênt zo dikkers, o'j peist up ê litje goê weere,
Zoekt j'e roöze... 't zyn meëstendeëls doörns da-je viengt.

Mo woarom moe'j doavoörn bluven zoagen en zeur'n,
O't aglyk ol nie vele geen eerde an'n dyk briengt?
Zalve 'n “Zundvloed” — in'n tyd —  en hê nie bluven deur'n!
Laat het reên... en zy blyde o't de zunne êkeë schiengt!

Uit Westhoekse poëzie (Djoos Utendoale)

20:01 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: ondertitels, vrijdenker |  Facebook |

04-06-08

Nacht van de censuur

 header_picture

Oproep. Teken de petitie tegen de censuur (Motie tegen de censuur)

http://www.nachtvandecensuur.be/petitie.php

Het veelkoppige monster genaamd censuur grijpt wild om zich heen. De Fenomenale Feminatheek van Louis-Paul Boon, Mijn Leven met Leterme van Vitalski, de blote borsten in Borgloon: ze werden allemaal gecensureerd. De waardige, zelfgekozen dood is onderhevig aan censuur: de kardinaal mag spreken, Hugo Claus moet zwijgen. Ook de media censureren: het is niet evident dat opinies die niet mainstream zijn, de pers halen, terwijl populistische kwakkels worden verheven tot het heldendom. Als vrij burger van dit land verzet ik mij tegen uitingen van bekrompenheid van een conservatieve gedachtepolitie. Ik eis het recht op om zelf te beslissen wat ik mooi vind. Ik eis het recht op om zelf te beslissen wat kunst is en wat niet. Ik eis het recht op om vrij mijn mening te uiten zonder angst voor represailles. Ik eis dit recht ook op voor anderen. Voor zij die ik hartstochtelijk liefheb en voor zij die ik gruwelijk veracht. Want censuur betekent het einde van verwondering en creativiteit. Censuur is de overwinning van de middelmatigheid.

 header_banner

21:41 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vrijdenker, censuur, relifacisme, nacht van de censuur |  Facebook |