20-06-08

Nieuwspraak

ArrestedBlogging

Alhoewel het lang (een vrij relatief begrip) geleden is dat ik Nineteen Eighty-Four (gepubliceerd in 1949) van George Orwell gelezen heb, zou ik de laatste twee zinnen nog uit het hoofd kunnen citeren: “He had won the victory over himself. He loved Big Brother”. Orwell haalt er stevig uit naar het communisme (Net zoals in Animal Farm). Met de jaren is het boek een icoon van een allesoverheersend staatsapparaat geworden. In de nieuwe taal van 1984 (Newspeak) bestaat het woord “vrijheid” nog, maar het kon niet in een maatschappelijke context gebruikt worden. Je kon zeggen dat een hond vrij van luizen was, maar daar er geen vrije meningsuiting meer bestond, was er ook geen noodzaak om bedoeld begrip (politieke “vrijheid”) in de nieuwe taal op te nemen.

In Zweden deelden deze week demonstranten exemplaren van het boek uit aan het parlement. Het Zweedse parlement keurde met een lichte meerderheid (143 tegen 138 stemmen) een wet goed die het mogelijk maakt dat de inlichtingendienst zonder toestemming van de rechter het elektronisch verkeer mag afluisteren. De Zweedse regering stelt enkel geïnteresseerd zijn in het communicatieverkeer naar het buitenland, maar de oppositie stelt dat het technisch niet mogelijk is de berichten voor buitenlanders te onderscheiden van diegene die voor het binnenland bestemd zijn.

 

diplome_bba_edso2007_1

 

Een storm in een glas water? Blijkbaar worden dergelijke praktijken in de Verenigde Staten algemeen toegepast. Censuur van het internetgebruik in openbare bibliotheken is in de VS gangbare praktijk. In Frankrijk staat er een project op stapel “Confiance En Ligne” waarmee de Franse regering een algemene bewaking en filtering van het internet wil doorvoeren. Frankrijk en Duitsland blokkeren alle websites die het bestaan van de Holocaust ontkennen. China, Saoedi-Arabië en Iran zijn de beruchtste censuurplegers. China heeft naast zijn Grote Muur een Great Firewall waarbij de “veiligheidsdiensten” continue gadeslaan wie waar surft en wat bekijkt. In het Westen worden die activiteiten van China met de mantel der liefde bedekt, want het zou de economische belangen kunnen schaden. (Het zou toch jammer zijn mochten we geen bedrijven meer naar China kunnen delokaliseren)

 

ThePoliceIsWatchingYou
Uit een recent rapport van het World Information Access (WIA) blijkt dat het aantal bloggers dat na online publicatie is opgepakt in 2007 meer dan verdrievoudigd is.WIA ziet in die explosieve stijging een duidelijk bewijs voor de politieke invloed die blogs hebben gekregen. Als een blogger gearresteerd wordt, gaat hij gemiddeld voor vijftien maanden achter de tralies, met een uitschieter naar acht jaar celstraf.
spyware


 Internetcensuur is voor tientallen landen gangbare praktijk. Die praktijk neemt wereldwijd agressief toe. Meer dan drie dozijn landen in met name Azië, het Midden Oosten en Noord-Afrika censureren in mindere of meerdere mate het internet. Voor zover websites niet om politiek redenen geblokkeerd worden, heeft internetcensuur vooral te maken met seksuele of religieuze content (Vooral in staten met een “religieuze” regering zoals in die landen waar een meerderheid van moslims de touwtjes in handen heeft).

Laten we alert blijven dat de Newspeak niet ons taalgebruik wordt!

 

SharpenYourView


 

20:45 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: orwell, 1984, vrijdenker, censuur |  Facebook |

Commentaren

Te laat ! Censuur is al lang van toepassing .
Op niet zichtbaar niveau wellswaar .
Maar als het zichtbaar wordt, betekent dit een ommekeer in de censuur makers .
Ze hebben nu sterkere argumenten als ervoor om het publiekelijk aan de man te brengen .

Is er geen scenario als 1936, waar de werkloosheid ineens toeliet om rassistisch naar buiten te komen ?

Gepost door: siberx | 21-06-08

@ siberx zit hier niet te zaniken over censuur als je bij de eerste beste reactie met een beetje tegenwind op je eigen blog , je plost de reacties wil moderen.
Schijtlaars.

Gepost door: Duvel | 22-06-08

Dag Vrijdenker Als ze mij voor 15 maanden arresteren. Dan kom je mij toch eens bezoeken hé :-) Groeten,

Gepost door: Passioneel | 24-06-08

De commentaren zijn gesloten.