31-05-08

Vroeger was alles beter?

GatInGeheugen1-Bouck

Woensdagmorgen vormde ik rij aan de balie in de bibliotheek. Plots dreef een joelende groep kinderen de profane stilte weg. Wat later kwam haastig een onderwijzeres binnen lopen en riep zenuwachtig met luide stem: “Kinderen, in de bibliotheek hoort er stilte! Stilte!”. Ik had zin die juffrouw er op te wijzen dat er in een bibliotheek niet luidkeels geroepen werd, maar de bediende achter de balie vroeg mijn aandacht. Achter mij hoorde ik het gekende thema van het gebrek aan orde en tucht – alles was vroeger beter – in het gesprek vuur vatten.
GatInGeheugen2-Bouck


Of het vroeger beter was? Daar heb ik toch wel grote vraagtekens bij. We dienden netjes in een rij te lopen. Als de beestjes uit het gelid durfden te lopen, kwam al snel een waakhond blaffen. Met wat goed geluk kreeg je er nog een muilpeer bij. Bij het bereiken van het doel werd er algauw preventief een schaapje uit de rij gehaald, dat geknield en met handen op het hoofd voor de ingang geposteerd werd. Vooraleer het gebouw binnen te treden declameerde de meester nog wat zinnen uit de hel van Dante en eindigde met de boutade: “Een verwittigd man is er twee waard”. Daarna mochten we de Cerberus voorbijstappen.
GatInGeheugen3-Bouck

Als kind mogen we onder geen beding tussen de boekenrekken van de volwassen gaan lopen. Je kunt je voorstellen welke aantrekkingskracht die boeken op ons hadden. Zolang je in het lager school liep, mocht je zelfs niet in de jeugdboeken gaan snuffelen. De bibliothecaris, in het werkelijke leven schooldirecteur, heerste over de bibliotheek van het dorp. Boeken, die op de index stonden, kwamen er niet in. Ah, die benepen katholieke mentaliteit was al even erg als die van sommige islamitische ayatollahs van nu.
GatInGeheugen4-Bouck

Er hangt weer rust in de bibliotheek. Enkele kinderen zitten rustig een stripverhaal te lezen. Anderen spelen een spel. De jonge onderwijzeres onderhoudt zich met een jonge man. Het leven kan mooi zijn. Dat van vroeger? Geef mij maar vooral het leven van nu!

10:36 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: vrijdenker, vroeger, orde, tucht, index, bibliotheek |  Print

23-05-08

Plasplezier

 PlaceToPee

Mannen spelen graag met hun piemel onder het plassen. Twee Belgische ingenieurs, Bart Geraets en Werner Dupont, hebben een urinoir bedacht waarin mannen met hun ding aan de slag kunnen. Ze ontwikkelden een Place to Pee (aanvankelijk dacht men het een Pleestation te noemen)

PlaceToPee-Sensors

De Place to Pee is een mobiel urinoir waarin twee urinoirs opgehangen zijn. In elke pot steken twee sensoren die onder druk van de plasstraal een signaal naar een computer doorsturen (links – rechts, een soort muis als het ware). De “spelers” hebben een scherm voor zich waarop ze “richting” aan het één of ander kunnen geven. Je kan zo bvb. een ski-spelletje spelen of Space Invaders of één of andere voorkeur laten blijken (bvb. je voorkeur voor Obama of Clinton laten blijken). Kortom naast een enige behendigheid met je fluit drink je best een ruime hoeveelheid bier om het spel niet al te kort te maken.


PlaceToPee-Logo

Ik las het verhaal vandaag op een Amerikaanse website. Er stond nog bij dat het Belgische bier het beste in de wereld is. (Goede reclame voor de Belgische bieren!) Ik ga er alvast een pint Belgisch bier gaan nuttigen. Gezondheid!

 

Palm

 

20:05 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: vrijdenker, bier, plassen, placetopee |  Print

19-05-08

Blauwe virussen

arescuba

De Nederlandse politie heeft bevestigd dat zij regelmatig op de computers van verdachten heeft ingebroken. De politie wordt daarbij geholpen door het bedrijf Fox IT.

In eerste instantie wordt gekeken of alle beveiligingsupdates geïnstalleerd zijn geworden. Zo nee, dan wordt via de achterdeur (het lek in de beveiliging) binnengebroken. Mocht dat niet lukken dan worden er e-mails , die met een trojaans paard besmet zijn geworden,
naar de verdachte gestuurd . Indien het bijvoegsel aan deze e-mail geopend wordt, dan wordt stilletjes een Trojaans paard binnenin de pc geloodst, die dan op zijn beurt terug een achterdeur gaat openen.

Kort en bondig. De Nederlandse politie ontwikkelt spy-ware en virussen! De door de politie gebruikte techniek is controversieel. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft nog niet gereageerd op deze bijzondere opsporingsmethode. Blijkbaar mag volgens de Nederlandse wet de politie wel kijken wat een verdachte op zijn toetsenbord intypt, maar is hacken
anderzijds wel een illegale praktijk.

Vandaag kwam volgende melding op de telex:
 
Gerust op vakantie dankzij e-mail naar politie.

Wie deze zomer met een gerust hart met vakantie wil vertrekken, kan via de computer en Police-on-Web de politie laten weten wanneer er niemand thuis zal zijn. De politie houdt de woning van de afwezigen dan automatisch wat scherper in de gaten. In juni zal het proefproject in vijf zones beginnen, een maand later zullen alle 196 politiezones eraan deelnemen. (belga/tdb).
Firewall
Ik ga toch eerst de instellingen van mijn firewall op mijn  Ubuntu-machientje gaan finetunen, vooraleer ik de politie van mijn vakantie op de hoogte ga brengen... computer.ani

19:49 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijdenker, politie, hacker |  Print

15-05-08

Wegwerp-cultuur

 DM-PootjeBadenInZwerfvuil

 Woensdag verscheen bovenstaande foto in de krant DeMorgen. Deze prent zou goed dienen om in een toekomstig geschiedenisboek ons tijdperk te illustreren. De blindheid van onze samenleving voor de afvalberg waarop men leeft is schrijnend. Het is toch eigenaardig dat mensen zomaar tussen het vuil willen gaan liggen. Het hoogtepunt van onze cultuur?


 

Afvalscheiden


 


ZOALS U ALLEMAAL

Zeker ben ik

een droevig en grijs man

zoals u allemaal.

Een man die aan zijn uurrooster vastzit,

met vrouw en kinderen en halitose,

en problemen met prostaat en slapeloosheid,

en een bankrekening

op de rand van de afgrond van de rode cijfers

en dodelijke vijanden en vredelievende liefhebberijen

en enige verboden schandalige droom.

Zoals u allemaal,

één meer in de kudde.

Nar in de Grote Hofhouding van de Technologie.

Vanuit het gezichtspunt van de chefs

een klootzak van links.

Volkomen alleen.

Veroordeeld om te sterven. Onterecht.

Een droevig en grijs man.

Zoals u allemaal.


SALUSTIANO MASÓ


21:05 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: vrijdenker, wegwerp-cultuur, afval, kust |  Print

11-05-08

BHV - Boven Het Volk

Op 10 juni 2007 trok burger nr 43242, alias Vrijdenker, naar bureau nr. 70 om er zijn stem uit te brengen voor de Federale Wetgevende Kamers. In de aanloop van vernoemde verkiezingen was het besturen van dit land door onze verkozenen met een loep te zoeken. Na bedoelde verkiezingen dommelde België in lethargie. Dit land wordt gegijzeld door een ijverzucht naar politieke mandaten, navelstaarderij en theatrale opvoeringen van mierenneukerij. Onze politici hebben voor zichzelf een status gecreëerd waar ze zich verdomd goed en ongenaakbaar voelen: BHV – Boven Het Volk.

BHV is de ophemeling van het negeren van een beslissing van een democratische meerderheid. BHV overstijgt de democratie. Overal valt te lezen, te horen en te zien dat slechts enkelen nog begrijpen waar het over gaat. Als dat inderdaad het geval is, dan betekent dat des te meer dat deze toestand Boven Het Volk staat en wordt het tijd dat het volk (Nee, niet Het Volk, dat werd zopas opgedoekt – wellicht wil men ook het volk gaan opdoeken) zijn rechten terug gaat opvorderen.

Het gaat slecht met dit land. Niet omdat de verkozenen zich 
Boven Het Volk wanen. Politici zijn gekleurde ballonnen die boven de hoofden met de wind meedeinen. In een gezonde democratie houdt het volk het touw van die ballonnen vast. Verkozen worden is dus eventjes boven het volk mogen hangen. Vandaag de dag heeft het volk de touwtjes niet meer in handen. Uit recente peilingen blijkt dat nog een meerderheid van de bevolking het beleid van de huidige clowns goedkeurt. Men keurt het goed dat er niet meer bestuurd wordt. Men keurt het goed dat de democratie opzij gezet wordt.

Een volk krijgt de politici die het verdient. De politici zijn een afspiegeling van het volk. In de politici kan het volk zichzelf zien. Belgen zijn dus verwaande ego's, mierenneukers, navelstaarders, blijven jaren rond problemen cirkelen in de hoop dat het zichzelf gaat oplossen. Onze leiders negeren de basisregels van de democratie. Hun ministerpost staat boven het welzijn van de mensen. Ze staan 
Boven Het Volk. De democratie wordt gefnuikt. We hebben een een Líder Maximo: El gran impotente! ... maar vergeet niet, politici dat zijn de afspiegeling van het volk!
 
el-gran-impotente


10:08 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, leterme, bhv, cd v, belgie |  Print

04-05-08

BF-Diesel

Mededeling van het Ministerie van Energie & Economie.


Dames en Heren,

Onderzoek heeft uitgewezen dat het overgewicht van onze bevolking toeneemt. Dat is een gunstig voorteken! De regering investeert voor het ogenblik massaal in alternatieve energiebronnen. Deze bronnen zijn quasi onuitputtelijk. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen jullie zwaar aan onze economie bijdragen! In onze faciliteiten beginnen wij reeds volop BF-diesel te produceren. In het parlement wordt straks de wet op de burgerzin goedgekeurd. Alle Belgen met een BodyMassIndex groter dan 27 worden verwacht zich spontaan aan onze installaties te melden. Ook de andere landgenoten die iets kwijt willen, mogen zich vrijblijvend aanbieden. Onze economie zal er wel bij varen!

De Minister van Energie & Economie.

KnipperendeSterren


Dames en Heren,

Met BodyFat-Diesel verkrijgen wij een uitzonderlijk concurrentieel voordeel! De Aziatische tijgers China en India hebben een bevolking met een veel lagere BodyMassIndex. De productiekosten om BF-Diesel aan te maken liggen bij hen veel hoger. Vanaf heden wordt de BTW op vetrijk voedsel en frisdanken met een hoog suikergehalte verlaagd! Jullie gewicht op peil houden is onze brandstofvoorraad op peil houden! Hieronder enkele getuigenissen van vaderlandslievende burgers die reeds hun steentje aan onze economie hebben bijgedragen. Volg hun voorbeeld!

De Minister van Welzijn
 
BBF-DIESEL
 
BFDiesel

10:47 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bf-diesel, vrijdenker, alternatieve energie, bmi |  Print

01-05-08

Low Impact Man

LIM-DeMorgen

Woensdag pakte de krant De Morgen uit met een artikel over de Low Impact Man: "Steven Vroman probeert als Low Impact Man te leven zonder het milieu te schaden". Leuke naam, denkt Vrijdenker, 30 jaar geleden noemde men ons geiten-wollen-sokken-breiers. Van die jeugdzoonde heb ik nooit spijt gehad. Ik probeer nog steeds "low impact" te leven, maar om de wereld en zijn milieu te redden, doe ik het niet meer. De natuur regelt zichzelf wel. Moeder Natuur, onze grote fascist, kent geen genade. Monoculturen zijn haar ding niet. Als onze wereldbevolking blijft groeien, dan zal Moeder Natuur daar wel zelf een oplossing voor vinden. Het zal geen leuke oplossing zijn. Het zal eerder een soort Endlösung zijn, maar opgelost raakt het wel. Nee, de wereld redden, is mijn ding niet meer.

Ik wil iedereen aanraden proberen "low impact" te leven. Het draagt bij tot je geluk. Je leert gemakkelijker genieten. Het geluk ligt veelal dicht bij de hand. Het vraagt een andere kijk op het leven. Doe het vooral niet om "de" wereld, want dat loopt gegarandeerd op een sisser af. Doe het eerder voor jezelf, om nog meer van het leven te kunnen genieten.

Ik heb geen nood aan breedbeeldtelevisie met domme reality-TV van dwaze mensen. Een avondje theater of film, een krant, een goede roman, een diepgravend essay, een boek over de maatschappij, filosofie, poësie, ... het levert een gevarieerd aanbod om "low impact", aangenaam en ontspannend te leven. Het brengt je wat bij en houdt je weg van het gemakkelijke en verleidelijke pad van verdwazing en apathie. Ivan Illich stelde dat een auto hindert bij het lopen. In een auto zit je onbeweeglijk vast en word je bewogen. Een auto belemmert de zintuigen. Een voetganger of fietser beweegt zelf en kan al bewegende gebruik van zijn zintuigen maken. Door deze bijkomende vervoering wordt de actieve weggebruiker (fietser, voetganger) als het ware dubbel bewogen. Hij/zij beweegt in de fysische ruimte en in de zintuigelijke wereld. Deze vermeerdering aan ervaring van het leven draagt bij tot een openstaan voor geluk.

Ik eet weinig vlees en probeer seizoensgebonden producten te eten. Door zelf veel te bewegen en gezond te eten, voel ik mij goed. Blijf ik actief en kan zo beter van het leven gaan genieten. Dat dat mijn impact op "het" milieu minder maakt, heb ik met de tijd leren relativeren. Ik voel mij goed. Dat is het voornaamste.

Mijn tuin is een wilde (geen verwilderde!) tuin geworden. Dat vraagt enig aanpassingsvermogen. Een buitenstaander, die er slechts een oppervlakkige kijk op heeft, ziet er slechts een onsamenhangend geheel van bomen en planten staan. Ik zie er de planten, de dieren, hun wisselwerkingen, hun veranderingen. Zo'n tuin is een schatkamer van zintuigelijke ervaringen. Een wandeling is er meestal een leuke ontdekkingstocht vol verrassingen (Onlangs ontdekte ik er een keverorchis - zie foto onderaan). Eenvoudige alledaagse ervaringen die je gelukkig maken. Genieten, daar heb je weinig voor nodig ... Low Impact genieten, da's pas echt genieten!
 
KeverOrchis
 
De ogen zijn de hekken van de geest;
je kan ze beter sluiten, nu, uit voorzichtigheid,
nu de dag onverschillig verder gaat...
En de deuren van de ziel... de oren;
laten we die ook sluiten uit voorzichtigheid.
Laten we bidden voor de doden en de ouden,
dat ze iemand zouden hebben die hen liefheeft...
een beetje liefde, waarborg van leven,
zonder behoefte aan wetten en afkondigingen...
Liever een miniem fragment van leven
dan welige en dolgeworden levende stompzinnigheid.

Patrizia Valduga

14:47 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: low impact man, vrijdenker, ecologie, vrijzinnig |  Print