26-03-08

Kanamara Matsuri

Kanamara-sama
Jaarlijks start op de eerste zondag van april in Kawaski aan het Wakamiya Hachimangu-tempeltje 京都 若宮八幡宮het feest van ijzeren penis ter ere van Kanamara Sama (Heer IJzeren Penis). Er wordt een grote, knalroze fallus (3m) door travestieten in optocht door de straten gehouden. Iedereen dient met een artificiële penis rond te lopen (bvb. radijzen die in de vorm van een penis geschild worden). Men kan in de talloze winkeltjes heilige penissen kopen. Het aaien van de grote houten penis brengt geluk. Vrouwen die de penissen aanraken, zullen gemakkelijker zwanger worden en omwille van die reden bezoeken veel kinderloze gezinnen het festival.

De ceremonie wordt geleid door een priester en symboliseert volgend verhaal: Er leefde eens een demon in de vagina van een vrouw die stukken van de penis afbeet van elke man die met die vrouw vrijde. (Bemerk de analogie met het mythische verhaal van de vagina dentata dat de vrees om gecastreerd te worden symboliseert). Een plaatselijke ambachtsman maakte een penis uit ijzer, zodat de demon er zijn tanden op brak. Deze ijzeren penis werd bij het tempeltje geplaatst.

 kanamaraMatsuri-optocht

Historisch gezien gaat bedoeld festival terug tot de 17e eeuw, toen de hoertjes het gedenkteken bezochten om er goede zaken en bescherming tegen sifilis af te smeken. Vandaag de dag is het festival een feest een mix van gek doen (je ziet er zelfs lesbische vrouwen een penis knuffelen), bidden om een kind te krijgen, bidden voor een goede bevalling en het inzamelen van fondsen voor het goede doel: de strijd tegen AIDS. Wie had dat gedacht van die ernstige Japanners?

Kanamara

21:56 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: penisfestival, kanamara, vrijdenker |  Print

Commentaren

Hallo, Een interessant gegeven, waarvan ik niets wist. Weeral wat bijgeleerd.....
Ernstig of niet, iedereen moet al eens uit de bol gaan....zoiets is schadeloos plezier!
Een ijzeren penis zegt mij toch niets, geef mij toch maar een andere van vlees en bloed.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 27-03-08

Hallo Heb gisterenavond een reportage gezien over sexualiteit in China op Canvas, daar zijn ze nog niet zo ruimdenkend. Alles wordt gecensureerd en Goedele Liekens mocht vertrekken ten midden van haar workshop op de universiteit. Ook Martine Tanghe mocht haar vraagstelling aanpassen tijdens een interview.
Greetz.

Gepost door: nancy | 28-03-08

Er waren vroeger nog volkeren die geloofden dat een penis aanraken vruchtbaarheid bracht.
Een penisfestival...ik kende het niet. En het heeft nog een goed doel ook, geld inzamelen tegen AIDS.
Aangenaam geschreven Vrijdenker.

Gepost door: Ilona | 28-03-08

gatverdammen!!!! joh!

Gepost door: Daaff | 29-01-09

De commentaren zijn gesloten.