25-03-08

DocumentFreedomDay

Dfd_banner_468x60
 
Verschillende organizaties die zich bezig houden met vrijheid van digitale documenten hebben woensdag 26 maart tot DocumentFreedomDay uitgeroepen. Waar gaat dat eigenlijk over?
gnome

De meesten van jullie werken waarschijnlijk met een Windows-computer. Waarschijnlijk hebben jullie er nooit bij stilgestaan dat er nog andere computersystemen bestaan. Wie vandaag de dag een winkel binnenstapt om een computer aan te schaffen, krijgt er stilzwijgend een Windows-systeem op geïnstalleerd. De klant betaalt er goed voor en daarmee is de kous af. Ook voor de verkopers van computers is het winstgevender slechts één systeem aan te bieden. Een aantal besturingssystemen is gratis te krijgen. Het spreekt vanzelf men liever geen gratis besturingssytemen verkoopt, aangezien op dergelijke systemen geen grote winstmarges genomen kunnen worden. Kassa. Kassa.
 
full-h-lockup-300x118_0

Dat zou allemaal geen probleem betekenen ware het niet dat in de loop der tijd één firma, namelijk Microsoft, het monopolie van de besturingssytemen verworven heeft. Velen beginnen nu het gevaar van dat monopolie van één multinational in te zien. Deze firma bepaalt éénzijdig welke vorm jullie bestanden krijgen. Niemand krijgt daar inspraak in. Om deze bestanden te kunnen gebruiken is men natuurlijk afhankelijk van Microsoft. Als Microsoft een nieuwere versie van een systeem uitbrengt, dan gebeurt het wel eens dat je met je oud programma, de nieuwere bestanden niet meer kan openen. Je wordt verplicht een nieuw programma aan te schaffen. Kassa. Kassa. Met andere woorden, men wordt als gebruiker afhankelijk van Microsoft. Een individu zal daar wellicht minder wakker gaan van liggen, maar voor een overheidsinstantie ligt dat moeilijker.
openoffice_logo

Om die afhankelijk van eender welke firma weg te nemen, werden een aantal Open Document Formaten uitgedacht (ODF). De Belgische overheidsdiensten zullen daar oa. dit jaar al gebruik beginnen van te maken. Dat zint natuurlijk de multinational Microsoft niet! Microsoft boycot deze open standaarden en zo komt het dat velen van jullie waarschijnlijk nog geen ODF-documenten op jullie computer kunnen verwerken. (Mensen met een Mac of die met Linux werken, of diegenen die met OpenOffice onder Windows werken, kunnen dergelijke documenten zonder problemen verwerken).
thunderbird_large

Om de problematiek van de vrijheid van documentengebruik aan de orde te brengen, heeft een alliantie met leden zoals Adobe, BBC, EDS, EMC, GNOME, Google, IBM, Intel, KDE, Novell, Oracle, Red Hat, Software AG, Sun Microsystems, ... de dag DocumentFreedomDay in het leven geroepen. Sta voor vrijheid in de cyberwereld! Gebruik ODF-documenten.
ubuntu_text_logo


21:40 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: documentfreedomday, odf, linux, ubuntu, vrijdenker, vrijheid |  Facebook |

Commentaren

Ik werk met Open Office hoor! Een mooi begin, toch hé.

Gepost door: nana | 26-03-08

De commentaren zijn gesloten.