29-02-08

Kwakzalf

KwakZalf
 
Laatst zocht ik een pleister in ons medicijnkastje. Mijn vrouw kwam snel toegesneld want bij het zoeken naar pleisters in een medicijnkastje gedraag ik mij zoals een olifant in een porseleinwinkel. Ze weet bovendien dat ik zwaar allergische reacties krijg als ik daar homeopathische producten zie staan. Ik kreeg snel een pleister op mijn vinger en werd met zachte hand terug de tuin in geleid. Of hoe men probeerde vrijdenker om de tuin te leiden!

Ik sloop later op een onbewaakt ogenblik terug het huis in en nam een foto van onze kast (zie boven). Een grote pot kwakzalf had zich al meester van dat domein gemaakt. Geen wonder, dat die pot zich naast de producten van dokter Vogel en een resem andere homeopathische producten zich in zijn sas voelde. Ja, die zogenaamde dokter Vogel was geen arts, maar een dokter in de plantkunde. Een kleine nuance, dacht ik.

Ik heb ooit vol aandacht eens een lezing over homeopathie door een huisarts bijgewoond. Blijkbaar wordt in de homeopathie het actief bestanddeel van het "medicijn" een aantal keren verdund. Bij elke verdunning moet het zootje dan goed geschud worden. Men noemt dat "potentialiseren". Met andere woorden, het mengsel actief maken. Dat schudden leek mij nogal vreemd. Ik vroeg aan die arts of door het schudden (het zogenoemde potentialiseren) dan ook niet de andere stoffen in het mengsel gepotentializeerd werden. Immers, de producten waarmee gewerkt wordt, bevatten altijd  onzuiverheden. Ik dacht dus als de "goede" stoffen door het schudden gepotentializeerd worden, dan worden toch ook de "slechte" stoffen gepotentializeerd? Of kon men wellicht zodanig schudden, dat men enkel de goede stoffen schudde? Die kerel antwoordde eerst dat de concentratie van de slechte stoffen zeer klein was. Ik wees hem er op dat hij zojuist verteld had, dat door de opéénvolgende verdunningen ook de concentratie van de "goede" stoffen zeer klein geworden was. Hij keek mij scherp aan en zei dan kort: Ja maar, zo werkt dat wel echt hoor. Ik vroeg hem toen of hij daar een chemische verklaring voor had. Ik zag een zenuwachtige tic over zijn gelaat lopen. Ik voelde dat het publiek mijn vragen niet op prijs stelde. Iemand riep: "Het werkt wel hoor!". Anderen vielen in. Ik wou nog iets vertellen over statistische betrouwbaarheid en placebo-effecten, maar ik zweeg, want ik zag dat de menigte niet met de rede te potentializeren viel.

20:22 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) | Tags: kwakzalf, kwakzalverij, homeopathie, vrijdenker |  Facebook |

Commentaren

hihihih, kan mij al voor stellen hoe het verliep.

Gepost door: watje | 29-02-08

je hebt gelijk maar ik zou niet gezwegen hebben. Je had hem bijna geimpotentialiseerd.

Gepost door: Duvel | 29-02-08

Linux Hoi Vrijdenker, dokters hebben - net als onderwijzers - niet graag dat je tegen hen in gaat. Wie o wie zou het toch maar beter weten???? ;-)
En voor mijn avatar, nee, ik ben geen Linux-fan of Linux-gebruiker zelfs. Het is een random-logo dat ik gebruik sedert ik actief ben op internet. That's all!
Bloggroetjes en prettig weekend,

Gepost door: Pliske | 01-03-08

heel ongelijk kan ik je niet geven want veel van die zaakjes zijn gewoon nutteloos ,pretig en rustig weekend toe gewenst van hexana

Gepost door: hexana | 01-03-08

blijkbaar willen dokters altijd gelijk hebben

Gepost door: merel | 02-03-08

hela Vrijdenker...! en ik die dacht dat dr. Vogel een dierenarts was....liefs, prulleke.

Gepost door: nicole | 02-03-08

@Prulleke Hey Prulleke, ik haal mijn informatie uit "Tussen waarheid & waanzin - Een encyclopedie der pseudo-wetenschappen" van Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys. Daarin staat te lezen: Vogel Alfred (1903-1996) Zwitsers kruidenhandelaar? ... Vogel was geen arts en de titel die hij voerde, sloeg op een eredoctoraat van UCLA in de botanie.

Gepost door: Vrijdenker | 03-03-08

Ik ben ook niet zo voor dat homeopatisch spul...de meeste mdeicijnen komen echter uit planten.
Placebo's werken goed...veel is zuiver psychologisch!!
Op die lezing heb je hem wel de mond gesnoerd, hé.
Dr.Vogel's Bambu drink ik wel....een lekker gezond kopje nep koffie.
Groetjes Vrijdenker.

Gepost door: Mythoske | 04-03-08

Tja! Wel, ik heb dat Vogelboek in huis. Mijn moeder las dat, en m'n zus is na haar een trouwe volgeling geworden! Al die superverdunde 'medicijnen', daar heb ik het moeilijk mee. Wat wel werkt zijn zo van die tips voor onderweg: 'Je bent op wandel en je valt jezelf een bult? Zoek dan snel een blaadje van de weegbree, verfrommel dat een beetje en wrijf het sap op die bult en hocus-pocus-pats de bult? die doet geen pijn meer'!
Dat werkt dus denk ik, maar dan moet je wel wandelen tussen het onkruid hé.
Wat mij het meeste stoort aan de volgelingen van plant- en natuurgeneeswijzen is dat velen van hen 'mij' altijd 'persé' willen bekeren, en daar krijg ik de kriebels van.
Groetjes

Gepost door: Rammeke | 04-03-08

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Al die chemische pillen slik ik zelden of alleen als het strikt niet anders kan.
Planten zijn heilzaam....maar die verdunde medicijnen zeggen mij ook niets....
Je hebt wel van je afgebeten op die lezing.
Groetjes,

Gepost door: Denkertje | 04-03-08

De commentaren zijn gesloten.