16-02-08

"Vrije" meningen

Jyllands-Posten
 
De Deense inlichtingendienst pakte deze week twee Tunesiërs en een Deen van Marokkaanse afkomst op omdat zij een plan, om de 73-jarige tekenaar Kurt Westergaard te vermoorden, beraamd zouden hebben. Zijn "Muhammed-tegninger" zetten in 2005 wereldwijd kwaad bloed bij fanatieke moslims. Als reactie op het moordplan drukten de drie grootste kranten van Denemarken opnieuw een spotprent van de profeet Mohammed af. De kranten wilden hiermee hun steun voor de vrijheid van meningsuiting illusteren. Als reactie op het publiceren van deze cartoons begonnen enkele jongeren amok te maken. De plaatselijke imam riep op de baldadigheden stop te zetten.

Ik surfte naar de Deense krant Jyllands-Posten om deze "ergerniswekkende" prenten te gaan bekijken. Ik nam een afbeelding van de website van Jyllands-Posten omdat de compositie typisch is voor de negatieve beeldvorming omtrent de moslims. Het lijkt alsof de imam hevig fulmineert tegen de cartoon aan de rechterzijde. De imam wordt letterlijk "gedragen" door protesterende gelovigen en gesluierde vrouwen in burqa's. Dat lijkt me een schoolvoorbeeld hoe de media bijdragen tot de negatieve beeldvorming over de moslims.
 
OpenNetBlog
 
De vrijheid van menigsuiting dienen we te koesteren als een zeer belangrijk goed. In vele landen wordt zelfs het internet geblokkeerd (Op de blog : http://opennet.net/blog/ kun je daaromtrent interessante gegevens terugvinden). Opmerkelijk is het selectieve stilzwijgen in de media en de politiek rond het benotten van de vrije meningsuiting. Van zodra het land enige economische betekenis heeft, wordt de berichtgeving over het benotten van de vrije meningsuiting gesmoord. China is er een sprekend voorbeeld van, de middeleeuwse staat Saoedi-Arabië een ander. Er kan niet genoeg gewezen worden op het aandeel die de  Saoediërs hebben in het tot stand komen van het integrisme in de moslimlanden. In Saoedi-Arabië wordt de zeer dogmatische leer van het wahhabisme  beleden (De lezer die geïnteresseerd is in de evoluties van de stromingen in de islam, wil ik "De ziekte van de islam" van Abdelwhahab Meddeb - Uitgeverij Pelckmans aanraden). Door hun economische invloed en dus gesteund door de Verenigde Staten blijven deze arabieren olie op het vuur van de haat gieten. Vrije menigsuiting, daar ga ik voor, voor een juist beeld op de  wereld nog meer. Welke is de zin van de "vrije" meningsuiting als je  slechts met éénzijdige informatie je mening kan vormen?

Een god die beledigd kan worden is geen god. Dat mensen bereid gevonden worden om mensen om te brengen die hun god beledigd zouden hebben, wijst op andere beweegredenen. Dat kinderen opgeleid worden om zelfmoord-acties te ondernemen, laat zien dat  criminelen de touwtjes in handen hebben . De islam is een gewillig masker dat  deze schurken de wereld voorhouden. Door deze schurken te gaan ontmaskeren gaan we beter de vrijheid van meningsuiting dienen, dan door het publiceren van provocerende plaatjes.

11:50 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: vrijdenker, islam, jyllands-poste, mohammed, vrijheid, saoedi-arabie |  Facebook |

Commentaren

ja heb gisteren ook de reactie van die jongeren gezien op het nieuws ,en ook wij moeten uitzien met onze mening vrij en open te verkondigen want andere word je beschuldigd van rasist,de tijd van vrije menings uiting is wel verdwenen en allah is oh zo machtig vindt je ook niet
toch nog een prettig weekend
Groetjes Hexana

Gepost door: hexana | 16-02-08

Dag Vrijdenker Waar blijft men met de waarheid ? Welke rol speelt de media hier in mee ? Dat vraag ik me vaak af. Er is nog een hele weg af te leggen. Een weg, die er volgens mij niet goed bij ligt.

Gepost door: Joke | 16-02-08

de waarheid wordt soms heel bewust achterwege gehouden en de media speelt daar zeker een rol in

Gepost door: merel | 16-02-08

Hallo, Vrije meningsuiting is ons belangrijkste goed, dat moet verdedigd worden ten koste van alles.
Weer knap uitgelegd.
Antwoordje: het hart heeft echt een eigen intelligentie. Bij harttransplantaties is al dikwijls gebeurd dat voorkeur en stemmingen van de donor meegaan naar de ontvanger van het hart.
Lieve groetjes

Gepost door: Ilona | 17-02-08

knappe uiteenzetting waar ik achter sta

Gepost door: watje | 17-02-08

Interessant ! Maar ik geloof dat het ook in ons land alleen maar lijkt alsof er geen censuur is, dat we enkel te zien krijgen wat men ons wil laten zien...
Groetjes !

Gepost door: Parelmoer | 17-02-08

vrije meningsuiting.. een heel zeldzaam fenomeen de dag van vandaag...nog een fijne zondagavond, liefs, prulleke

Gepost door: nicole | 17-02-08

Censuur en meningsbeperking kan je overal vinden maar het is niet altijd zo open en bloot aanwezig. Moderne tijd!?

Gepost door: nana | 20-02-08

Vrije meningsuiting bestaat nog wel degelijk in ons land.
Of we de waarheid vernemen, dat is iets anders....de media of politiekers of andere gezagsdragers kunnen manipuleren.
Knap uitgelegd!
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 20-02-08

De commentaren zijn gesloten.