25-01-08

Zwijnig

ThreeLittlePigs
Deze week liep de bekende soep "culturele correctheid" in het Verenigd Koninkrijk over . Die Britse semi-overheidsinstelling vond na "wijs beraad" dat het sprookje "De wolf en de drie biggetjes" de moslims kan beledigen (omdat varkens er de hoofdrol in spelen) en dus verboden dient te worden. Als binnen afzienbare tijd toekomstige historici onze samenleving gaan doornemen, dan gaan ze wellicht aan het schaterlachen gaan. Ik las volgend commentaar van een blogger uit Marokko: "In Marokko worden de wilde zwijnen niet opgeëten en worden zelfs beschermd. Iedereen die onwettelijk een varken doodt, zal vervolgd worden. Ironisch genoeg, wordt er wel op varkens gejaagd tijdens het jachtseizoen. De kinderen spelen hier met speelgoed-varkentjes en sommige kinderkledij wordt met biggetjesfiguren bedrukt. Het is hier zeker geen punt om dergelijke zaken te gaan verbieden. Moslimkinderen zijn vertrouwd met verschillende verhalen waarin dieren het hoofdpersonage spelen. Het is klinkklare onzin om dergelijke discrimatie te gaan toepassen omwille van een cultuurverschil tussen christenen, die er aan houden varkens te kweken en te consumeren, en tussen moslims,  die dat als een zonde beschouwen." Kunnen we dan in Europa niet meer leven met cultuurverschillen? Mogen we van elkaar niet meer gaan verschillen? Trekken we met zijn allen dan maar een grijs uniformpje aan? Ik heb de indruk dat "culturele correctheid" de boze wolf verhuld in een schapenvacht aan het worden is.
HaddockScheldpartijKuifjeGefatsoeneerdeZwarte


In het verleden werden in England al kinderverhalen aangepast. Zo werd Baa Baa Black Sheep (zwart schaap) veranderd in Baa Baa Rainbow Sheep (regenboogschaap) om raciale geschillen te voorkomen. We mogen wel niet te licht over bepaalde van die aanpassingen gaan. Het verkeerd weergeven van een bepaalde bevolkingsgroep kan tot vooroordelen leiden. Ik heb hierbij twee afbeeldingen uit twee stripverhalen van Kuifje, waarbij de prenten achteraf fatsoenlijker gemaakt werden (Bron: Anne Frank Stichting - Vreemd Gespuis - Uitgeverij Ambo/Novib- 1987). Indien zwarten steeds als karikaturen voorgesteld worden (dikke lippen, krulhaar, spreken een broebeltaaltje, zijn de blanke dankbaar, ...) dan is het begrijpelijk dat jeugdige lezers na verloop van tijd een zwarte met dergelijke karikatuur gaan vereenzelvigen.

Een interessant en aangenaam boek om lezen is "De figuranten van de geschiedenis" (Antoon De Baets - Uitgeverij EPO). De auteur laat  pijnlijk zien hoe vroeger de geschiedenisboeken uit het lager en het middelbaar onderwijs vol met vooroordelen stonden. De geschiedenis werd vroeger etnocentrisch behandeld (de blanke Europeeër als "het" referentiepunt). Sommige boeken bevatten zelfs zinsspelingen op raszuiverheid of vertoonden vormen van gelegenheidsracisme. Kortom, er is nog werk aan de winkel. Tijd, dat deze samenleving het gezond verstand gaat gaan cultiveren.
 
Foxkeh
Tip: Wie met het vuurvosje (Firefox) over het WereldWijdeWeb surft, kan zijn browser met leuke thema's aankleden. Zie bvb. hoe ik mijn vuurvosje het Foxkeh-kleedje heb aangetrokken. 

Commentaren

och, ja, ze willen de geschiedenis herschrijven zeker? wie beliegt wie hé.
ik eet ze wel op (de varkens hé)

Gepost door: watje | 26-01-08

Diene Torre... ... komt te voorschijn op een luchtfoto volgende week.

Gepost door: Jeroen | 26-01-08

Oei, wat hebben ze weer lange tenen!

Gepost door: nana | 27-01-08

Inderdaad! Nogal vergezocht om een sprookje te gaan cultiveren! Dan mogen ze alle sprookjes aanpassen!
Gelukkig zijn onze schoolboeken up to date! Ik zou er anders geen enkel van gebruiken!

Gepost door: nancy | 28-01-08

Dag Vrijdenker Waar zijn we mee bezig ??? Wat met de heilige koe dan ? De reclame van Leo is dan ook beledigend. Als we zo gaan beginnen. Zitten we in een straatje zonder einde. Niet goed voor de integratie van verschillende rassen en culturen. Ik ben bang dat ze zo hun eigen ruiten gaan ingooien.

Gepost door: Joke | 28-01-08

In strips moet alles kunnen, vind ik!!!
Geschiedenisboeken en boeken voor het onderwijs....dat is natuurlijk wat anders!
Vooroordelen zullen nooit de wereld uit zijn en onverstand ook niet...we kunnen wel ons best doen.
Groetjes en een goed artikel, Vrijdenker!

Gepost door: Mythoske | 30-01-08

De commentaren zijn gesloten.