16-01-08

Het stenen tijdperk

StopStoningLogoWlumlmeydaan-logo
De vereniging WLUML (Women LivingUnder Muslim Laws) is een wereldwijde campagne gestart om het stenigen en het vermoorden van vrouwen als gevolg van het misbruiken van godsdienst en cultuur een halt toe te roepen. De steniging van mensen is een legale manier van straffen voor "overspel tussen volwassenen" (zina al-Mohsena) in Afghanistan, Iran, Nigerië (33% van het gebied), Pakistan, Saoedi Arabië, en de Verenigde Emiraten. De meest recente gevallen van steniging vonden plaats in Iran (In Iran kan men ook voor andere vergrijpen gestenigd worden). In Pakistan en Irak werd melding gemaakt van steniging door de plaatselijke bevolking.

Het zijn meestal vrouwen die tot deze straf veroordeeld worden. Onder de islamitische wetgeving wordt bi j het overtreden van de vigerende seksuele normen meer schuld aan de vrouwen toegekend. Vooral in gevallen van beweerde (dus onbewezen!) betrekkingen buiten het huwelijk (zina) treft de vrouw alle schuld. Het is in die culturen namelijk gewoon dat mannen met meer dan één vrouw kunnen huwen en die gewoonte wordt dan gebruikt als verrechtvaardiging om seks buiten het huwelijk te kunnen hebben. Bovendien zijn in dergelijke maatschappijen de mannen veel mobieler en kunnen dus gemakkelijker aan een straf ontsnappen.
stoning2
De campagne beperkt zich niet enkel tot het aanklagen van de praktijken van het stenigen, maar wil ook de problematiek van de "familie-eer" aankaarten. Volgens de speciale rapporteur van de VN vonden dergelijke moorden al plaats in Bangladesh, Brazilië, Ecuador, Egypte, India, Israël, Italië, Jordanië, Marokko, Pakistan, Zweden, Turkije, Uganda, het Verenigd Koninkrijk. (Ik geloof dat onlangs in België een meisje vermoord werd omdat het niet uitgehuwelijkt wilde worden).

Artikel 104 van het strafwetboek in Iran stipuleert dat diegenen die op overspel betrapt worden, gestenigd zullen worden. Daartoe dienen stenen gebruikt teworden die niet te groot zijn, zoals stenen waarmee men een mens met één enkele of twee slagen kan doden, maar anderzijds mogen deze stenen ook niet te klein zijn, omdat ze nog als stenen beschouwd dienen te kunnen worden. Artikel 102 stelt dat in het geval een man gestenigd wordt, hij tot aan het middel ingegraven dient te worden. In geval het een vrouw betreft, dan dient zij tot aan de borst ingegraven te worden. Bij het stenigen duurt het ongeveer 20 minuten vooraleer de betrokkene sterft.

Riskeren binnenkort in Iran gestenigd teworden :

1Ms. Parisa A. (Adel AbadPrison, Shiraz)
2 Ms. Kobra N. (Tabriz Prison, Tabriz)
3 Ms. Kheireyeh V. (Sepidar Prison, Ahwaz)
4 Ms. Iran A. (Sepidar Prison, Ahwaz)
5 Ms.Malak (Shamameh) Ghorbani (Orumieh Prison, Orumieh)
6 Ms.Hajieh Esmailvand (Jolfa Prison, Jolfa)
7 Ms.Soghra Molawyi (Varamin Prison, Varamin)
8 Ms.Ashraf Kallhori (Evin Prison, Tehran)
9 Ms. Fatemeh (Tehran)
10 Mr.Abdollah Farivar (Sari Prison, Sari)-Male
11 Mr. Najaf A. (Abdel-Abad Prison, Shiraz)-Male

Hopelijk worden de mensen meer door deze problematiek beroerd dan door de onozelheden die de BV's uithalen om zich toch maar interessant te kunnen maken. We zijn "vrij" ons meer te interesseren voor de"problemen" van deze opgeblazen leegtes. Als vrijheid, slechts de verworvenheid betekent om de blote kut van Paris Hilton te kunnen bekijken, laat dan die waardenloze vrijheid maar snel aan banden gelegd worden. Vrijheid kan slechts betekenisvol (waardenvol) zijn, als het in gezelschap van verantwoordelijkheid blijft. Neem dus jullie waardenvolle vrijheid de campagne tegen het stenigen en het vermoordenvan vrouwen te helpen uitdragen!

Dragen jullie, jullie steentje bij?

stoning

20:37 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: sharia, stenigen, vrijdenker, wluml, iran |  Facebook |

Commentaren

Daar kan een normaal mens toch met zijn verstand niet bij hé!?

Gepost door: nana | 16-01-08

Wie zonder zonde is, werpe......
Hopelijk komt er dankzij die campagne een wet die steniging en vermoorden van vrouwen verbied. Of is er al een wet en gebeurt dit illegaal?
Schandalig dat zulke praktijken nog worden toegepast.
Wij beseffen niet hoe gelukkig we zijn in ons land waar we vrij zijn om te doen en denken wat we willen.
Het ligt mij zwaar op de maag dat vrouwen zichzelf altijd zelf in een onderdanige positie werken. Elke voetballer bij de gouden schoen heeft zijn "pronstuk" aan zijn arm hangen...Francesca met blote tieten had de mooiste jurk...wedijveren om het "mooiste aanhangsel" te mogen zijn?...en ze doen er ocharme nog aan mee....
Op het autosalon vleien andere "schonen" zich verleidelijk tegen een bumper....
Vrouwen hebben veel te weinig zelfrespekt, dat is het probleem.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 18-01-08

Een verschil tussen mens en dier is beschaving, alleen ben ik er nog niet uit over wie ze het eigenlijk hebben.
Waar vind ik die campagne?

Gepost door: Nadia | 19-01-08

een schrijnend verhaal en dat in 2008..
en inderdaad het meisje is vermoord door haar broer
ze was net achttien en wou verder studeren, een optocht werd georganiseerd door haar medestudenten (vermoed dat ze woonde in Brussel of Wallonië)
en verder stadsgenoot
een fijne zon-dag !
grts

Gepost door: hilde | 20-01-08

wat hebben we dan nog een geluk dat het moslimisme een vredelievend godsdienst is, hoe zou er anders die wet uitgezien hebben?
gaan we later ook zeggen : we hebben het niet geweten?

Gepost door: watje | 20-01-08

Schrijnend...
Onmenselijklijk...
Onrechtvaardig...
En zoveel meer

Gepost door: ingelien | 24-01-08

Emancipatie.... Zelfs in het strafwetboek staat het fijntjes beschreven hoe het stenigen moet gebeuren. Zelfs daar is er een verschil in behandeling....!! Je acht het niet voor mogelijk.
Maar als een Europese politieker zich per abeus zich verspreekt en even vermeld dat sommige landen een achterstand hebben van enkele honderden jaren in verband met gelijkbehandeling en menselijkheid...ho maar, dan zullen ze gauw eens excuses eisen....idem dito wat betreft de beleden godsdienst...vredelievend, my ass.

Groetjes

Gepost door: Yammer | 28-01-08

De commentaren zijn gesloten.