19-12-07

Microschoft

Microschoft Forefront

Ik kreeg het onlangs weer op mijn heupen toen ik bovenstaande advertentie van Microsoft onder ogen kreeg. Ik citeer volgende tekst :

3. Nies op hen. Aliens hebben een ander immuniteitssysteem dan wij. Dat betekent dat zelfs een doodgewone verkoudheid hen het leven kan kosten. Hoest in hun richting en spuug wanneer u praat. Al zijn ze immuun, ze zullen zodanig walgen dat ze er vandoor zullen gaan.

Het lijkt er op dat Microsoft ons als kleine kinderen beschouwt, hoe kun je anders het gebruik van dergelijk infantiel gewauwel verklaren? Deze paragraaf spreekt zichzelf tegen, eerst kan een doodgewone verkoudheid een alien het leven kosten, in de volgende zin blijken ze plots immuun te zijn? Blijkbaar heeft Microsoft weinig kaas van logica gegeten. Maar daar gaat mijn ergernis zelfs niet over. Zelfs niet over deze aanzet tot botte onbeschoftheid. Ik verwacht geen manieren van deze mensen. Ik val over de idee dat iets wat "vreemd" is (alien om het modern te stellen) op dergelijke boertige manier bejegend wordt. Zou een alien niet onze grootste interesse opwekken? Waarom dat bij Microsoft niet het geval is, is gemakkelijk te verklaren aan de attitude die deze gigant tegen de andere medespelers in de informatie-wereld aanneemt. Microsoft boycot over het algemeen alles wat van de andere medespelers komt en doet er alles aan om een zo groot mogelijk monopoly over de informatica-wereld te blijven behouden. Inderdaad, zij spugen op alles wat hun vreemd of "alien" is.

Een aantal landen begint dat monopoly van Microsoft zorgwekkend te vinden. Des te meer omdat dat bedrijf de manier hoe het jouw informatie in een bestand opslaat geheim houdt (bvb. een Word-document). Doordat je de manier van opslaan niet kent, blijf je afhankelijk van de maker van dat programma. En als bedoeld bedrijf een nieuwe versie van informatie opslaan uitbrengt, dan word je verplicht een nieuwere versie van dat programma aan te schaffen omdat je oud programma die nieuwere manier van opslaan niet aankan. (Probeer maar eens met een ouder Office-pakket, de nieuwere Office-documenten te openen). Een aantal organisaties bedacht daarom een nieuw systeem van documenten aanmaken: Open Document Format (ODT). Dat nieuw systeem werd internationaal erkend, maar de keizer van de informatica-wereld weigerde om dat soort bestanden in zijn Office-pakket in te lezen. Microsoft vreest de openheid, omdat dat zijn alleenheerschappij in gevaar kan brengen. Niettemin hebben toch een aantal landen besloten om in hun administratie documenten in Open Document Format te gebruiken (Oa. België vanaf 2008 en recent heeft Nederland een analoge wet goedgekeurd).

Als tegenreactie op het Open Document Format heeft Microsoft een nieuw systeem geopenbaard. Wereldwijd werden een aantal bezwaren tegen dat voorstel geopperd. Toen men tenslotte tot een stemming wilde komen om het systeem van Microsoft goed te keuren, bleek dat Microsoft een aantal commissieleden omgekocht of beïnvloed had. Na veel heisa kreeg het voorstel onvoldoende stemmen om als internationale norm erkend te worden. De Internet Society Nederland (ISOC) en de Consumentenbond in Nederland hebben onlangs in een brief aan de Tweede Kamer aangedrongen dat de consument de vrije keuze dient te hebben of ze al dan niet bij de aanschaf van een nieuwe computer de software van Microsoft geïnstalleerd willen hebben. Bovendien zou het voortaan duidelijk dienen te zijn wat een pc zonder Microsoft-programma's kost.

Eigenaardig dat de vrijheid van keuze nauwelijks bij de aanschaf van een computer geldt? Of zijn we dan toch niet zo vrij als we wel denken?

ForWindowsPainRelief
LEDEMATE

Dat elke lidmaat sy funksie het is nie te betwyfel
So dien die oog as venster van die siel
Die hand as skepper
Die voet as stapper
Die tong as verteller
Maar verkeerde aanwending van ons ledemate
kan ly tot smart:

dieselfde skeppende hand kan sneller van pistool trek
dieselfde voet kan stap in verbode terrein
dieeselfde tong kan kwaad stook en onmin saai.

Wend dan ledemate verantwoordelik aan
en die oog sal dan die dae as vrugbaar ervaar.

Robert J. Pearce

19:51 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: microsoft, linux, microschoft, open source, ubuntu |  Facebook |

Commentaren

Dag Vrijdenker De prijzen van Microsoft programma's zijn ook vrij duur. Hoogtijd dat het monopoly van Microsoft doorbroken wordt. Nog een fijne avond !

Gepost door: Joke | 19-12-07

Een gigant van een bedrijf staat reuzesterk en zo'n monopolie is praktisch niet te breken.
Vrijheid is zeer relatief en bij de aanschaf van een computer gaan nog altijd de meesten naar microsoft.
Reklame is dikwijls ergerlijk of infantiel of ik weet niet wat.....
Goed aangebracht Vrijdenker.
Lieve groetjes

Gepost door: Mythoske | 20-12-07

De commentaren zijn gesloten.