14-12-07

Gebroken omarmingen

Almodovar

Juich, liefhebbers van de films van Pedro Almodóvar! De befaamde Spaanse cineast heeft terug een project op stapel staan Los abrazos rotos ofwel De Gebroken Omarmingen. Het zal weer een typische Almodóvariaanse prent worden. «No va a ser una comedia, pero el humo restará muy presente. Y también hay una gran historia de amor 'fou' (loco, enfrancés)», adelantó Almodóvar, que arropará a su trío protagonista conotrostres actores masculinos. Het wordt dus een verhaal over de liefde 'amour fou'doorspekt met humor. Almodóvar gaat terug een aantal filmstijlen mengelen, waarbij de stijl van de amerikaanse film noir uit de jaren '50 de overhand zal krijgen.

Het begrip 'amour fou' werd door de surrealiste schrijver en essayist André Breton(1896-1966) bedacht. Voor de surrealisten stond de 'amour fou' voor de wilde, onbeperkte en irrationele liefde. Breton haalde hiervoor de mosterd bij Lacan, die stelde dat hij slechts de waanzin als enigegrens aanvaardde om de vrijheid te beperken. Breton wenste zijn dochter het volgende toe: Je vous souhaite d'être follement aimée. De gedachte van de 'amour fou' ontwikkelde hij in zijn boek Nadja, een ongestructureerd verhaal doorspekt met fantasmen, poëzie, waarin de verhaallijn beheerst wordt door de liefde als communicatie tussen de harten. Hij eindigt zijn boek met volgende zin in hoofdletters geschreven: LA BEAUTE SERA CONVULSIVE OU NE SERA PAS. (De liefde zal 'beroeren' of het zal geen liefde zijn - de letterlijke vertaling van convulsive is krampachtig). Spek voor de bek van Almodóvar!

In een typische Almodóvar-film zijn de mannen altijd het zwakke geslacht. Het kader waarin de regisseur werkt is altijd uitgesproken kleurrijk, zowel letterlijk als figuurlijk als het slaat op de acteurs en de plot. Ik vind hem een groot stillistisch kunstenaar die zijn eigengereide gang gaat, leze, geen last van de critici heeft. De kijker wordt soms van de ene in de andere stijl gegooid (parodie<-> melodrama <-> thriller<-> ...) en wie dat niet weet te plaatsen, heeft het moeilijk met deze kunstenaar. Hieronder enkele beelden die ik van de DVD Kika (1993) heb geplukt. (Deze film is een satire op de reality-tv). Voor deze dwarse filmregisseur heb ik heel wat sympathie, alhoewel niet al zijn werken hoogvliegers zijn.
Kika1-Almodóvar

Kika2-Almodóvar

Kika3-Almodóvar

Kika4-Almodóvar

Kika5-Almodóvar

19:36 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: los abrazos rotos, almodovar, film, vrijdenker |  Facebook |

Commentaren

dag stadsgenoot ubuntu heerlijke films zijn dat
mijn favoriet is dan ook Todo sobre mi madre
daaaag
hilde

Gepost door: hilde | 15-12-07

Ken ik (nog) niet.

Gepost door: happy me | 16-12-07

Dat is waar "liefde moet beroeren"....volledig mee eens.
Of je gelukkig bent met een amour fou?
Satire op reality-TV.....zeer goed....dat komt mijn strot uit.
Weer een zeer goeie bijdrage Vrijdenkertje.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 17-12-07

nooit van gehoord, maar je maakt me wel nieuwsgierig. en wie weet heb ik er toch ooit een film van hem gezien, maar dat ik het niet meer weet, enkele afbeeldingen komen mij bekent voor.

Gepost door: watje | 17-12-07

De commentaren zijn gesloten.