28-10-07

Koeienkracht

OLPC

Het non-profitinitiatief OLPC (One Laptop Per Child) wil dat de kinderen in de ontwikkelingslanden over een goedkope laptop kunnen beschikken. Men hoopt dat bedoelde kinderen daardoor betere toekomstperspectieven krijgen. Ik betwijfel dat. Een goede educatie kan m.i. zonder allerhande informatica-toestanden - ik heb mijn jeugd zonder laptop doorgebracht - maar deze ouderwetse gedachten ter zijde, wil ik bedoeld initiatief toch het voordeel van de twijfel gunnen, omdat het kan helpen om deze kinderen in contact met de rest van de wereld te brengen.

Er bestaan tal van andere gelijkaardige initiatieven, oa. ook Belgische initiatieven (bvb. Close the gap http://www.close-the-gap.org/) die bvb. tweedehandse laptops aan de derdewereldlanden schenken. Olpc vindt dat geen goed idee, omdat die oudere laptops teveel stroom vereisen en die stroom is in die streken veelal niet of onvoldoende beschikbaar. Bovendien zijn dergelijke laptops niet geschikt om regen en stof te verduren en zijn ze meestal te zwaar en te fragiel om (door kinderen) over langere afstanden vertransporteerd te kunnen worden.

CowPower1 cowpower

In het dorp Mumbai in Indië heeft men een wel bijzondere oplossing voor de energievoorziening van hun informatica-systemen uitgewerkt! Arjun Sarwal bekeek een pak alternatieve stroomvoorzieningen (zon, wind, water, gas). Uiteindelijk vond hij een energiebron die in het dorp ruim voorhanden was: koeien! Hij nam een dynamo uit een oude Fiat en met wat riemen en wielen kon hij een energie-centralebouwen.

Hoeveel paardenkracht ontwikkelen zo'n rondlopend zooitje koeien wel?


BillGatesUbuntu

13:41 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: olpc, cowpower, derdewereld, close the gap |  Facebook |

Commentaren

mooi initiatief
en beste Ubuntu
geef mij maar microsoft
daaaag
hilde

Gepost door: hilde | 01-11-07

Ben er niet zoveel mee bezig als mijn man, maar ooit al van perendev gehoord?

Gepost door: Nadia | 01-11-07

De commentaren zijn gesloten.