17-05-07

Uit de doeken

doekjes
mariarozas

Onlangs las ik het bericht dat de kassiersters in de lokale Chileense supermarktketen Santa Isabel luiers dragen omdat hun werkgever hen zou verbieden om tijdens de werkuren naar het toilet te gaan. Ik was nogal sceptisch omtrent dat bericht. Daar ik er niet aan hou een doek voor de ogen te hebben, of in de doeken gedaan te worden, ging ik ginder virtueel een kijkje gaan nemen.

Ik heb er geen vrouwen in doekjes gezien, maar het verhaal blijkt wel te kloppen, want in verschillende Chileense kranten deed María Rozas, de ondervoorzitter van de CUT (Central Unitaria de Trabajadores), het vermelde verhaal uit de doeken. Ze wond er geen doekje om, dat het een schande was dat deze vrouwen ongeveer negen uren aan de kassa dienden te zitten, zonder dat het hen toegestaan was om naar het toilet te gaan. Tijd om die toestandensanta_isabel op te doeken! De eigenaars van deze supermarktketen, de Chileense holding Cencosud, ontkenden deze aantijgingen. Ze stelden nog geen klachten van hun personeel te hebben ontvangen. Ik vind dat maar een doekje voor het bloeden.

Ik zal er verder maar geen doekje om winden en doe nu volgend voorstel uit de doeken. Neem dat een kassierster ongeveer 48€/uur kost, dan zal haar plasje van ongeveer 5 minuten, 4 € kosten. Mijn baas graait ongeveer 1 miljoen euro/jaar of krijgt ongeveer 5000€/dag of ongeveer 625€/uur. Zijn werkelijke kost aan het bedrijf, kan ik hier helaas niet uit de doeken doen. Een kleine berekening laat echter zien dat de plas van die lul minimaal 52€ kost.

Om onze concurrentiepositie te vrijwaren, stel ik voor dat alle graaiende bedrijfsleiders voortaan met een pamper naar het werk gaan! Dat wou ik toch even uit de doeken doen: Opgedoekt staat netjes!

wc

11:43 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) | Tags: pamper, chili, santa isabel, maria rozas, cut |  Facebook |

Commentaren

Dag Vrijdenker Ongelooflijk, maar blijkbaar waar, wat je hier neerzet. Goed dat je ons de ogen blijft openen.

Gepost door: Joke | 17-05-07

communistisch Ik vind dat hier nogal communistisch gerichte berichtgevingen.

Gepost door: Bruisend leven | 17-05-07

Graaien Bedrijfsleiders worden betaald met geld afkomstig van bedrijven.
Aanbod en vraag dus.
Heeft niks te maken met graaien.Alleen met vraag en aanbod.
Niemand van ons moet daarvoor meer betalen.
De totale kost van een bedrijfsleider op een bedrijf is peanuts.
En eerlijk, wie wenst er een klungelaar aan het hoofd van zijn bedrijf?
Een arbeider in ons land wordt op dit moment meer betaald dan een bediende A1. Is dit graaien?
Misschien wel, als je bedenkt dat de bedrijven hier niet meer investeren en geen nieuwe bedrijven meer oprichten.
Of is dit opnieuw gewoon vraag en aanbod?

Graaien, dat doet de overheid met geld van de belastingsbetaler. Voor tal van nutteloze zaken.
Jammer genoeg, zal er binnenkort, als er geen enkel bedrijf meer wenst te investeren in ons land, niets meer te graaien zijn.
Ook niet meer voor de minder bedeelden onder ons.

Chili is ver van mijn bed en hoe het daar echt aan toe gaat.....

Gepost door: Mie Katoen | 17-05-07

O, jongen nu hebt je sommige mensen weer op een idee gebracht. Morgen om 9 u een gigantische file bazen aan de supermarkt. Al snel zullen de moeders voor hun baby terug moeten grijpen naar katoenen luiers wegens een chronisch tekort aan pampers.

Gepost door: nana | 17-05-07

Ik heb dat ook gelezen. Op sommige kantoren drinken ze koffie, babbelen, en niet "efkes"....pure tijdverspilling....
Dit is dan weer schandalig!
Van sommige werkgevers kun je alles verwachten.
Groetjes

Gepost door: Denkertje | 18-05-07

Liever uit de doeken doen dan in de doeken doen!

Gepost door: Adem | 20-05-07

Ze doen ons weer in de doeken......alles draait om geld en macht....en weerloze consumptieslachtoffers.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 21-05-07

Dag Vrijdenker Mijn oude blog http://krankzinnig.skynetblogs.be is terug. Ik kijk al uit naar je volgende bijdrage !

Gepost door: Joke | 21-05-07

Ofwel zijn een deel van je lezers kapitalisten (en dan denk ik aan mensen met geld) of mensen die zichzelf graag laten uitbuiten.
Mie Katoen is wel grappig. Wie wil er een klungelaar aan het hoofd van zijn bedrijf? Wel Mie Katoen, ben jij één van die dikbetaalde klungelaars? Ik herinner me renault…sabena…picanol…de post (voor de tweede keer). Moet er nog zand zijn.
En arbeiders die beter betaald worden dan een A1? Waar werk jij? Ik ken een arbeidster die zo’n dikke 700€ per maand binnenrijft, amai die kon met haar geld geen blijf.
Enige idee wat een huishuur kost? Hoeveel je betaalt als je een huis wil kopen? Ja, dat kan je met je 700€ per maand, als je een kamertje wil delen met enkele ratten.
En dat de loonkost hier in België (te) hoog ligt wil ik allemaal wel aannemen, onze overheid is nogal hebzuchtig (en dat is nog heel zwak uitgedrukt) maar dat onze werkmensen hier de dupe van moeten zijn…er is nog nooit zoveel winst gemaakt…bekijk de beurscijfers…en de aandelen zijn ook gene vette.
Maar kom me niet af met het feit dat sommige managers zo’n hoog loon moeten ontvangen omwille van hun (in)competentie. Een bedrijf draait op de werkmensen en die vindt je ook in het buitenland en een stuk goedkoper. Als je kinderarbeid nieuw leven wil inblazen moet je vooral zo verder doen (Ik kan al denken voor welke partij je stemt).
Chili is ver van haar bed dus…hoe kan een mens zo bekrompen zijn?
En Bruisend leven, als vrijdenker nogal communistisch denkt omdat hij het afkeurt dat mensen een luier dragen omdat hun baas het niet goedkeurt dat ze even naar het toilet gaan, dan denk ik dat ik ook communist word.

Gepost door: Maaike | 21-05-07

Er is een groot verschil tussen een overheidsbedrijf en tussen een bedrijf zoals renault, het verschil ontgaat u weliswaar. Men heeft zich niet te bemoeien met de lonen die een privébedrijf betaalt aan zijn werknemers.
En vanaf welk loon begint u het "teveel" te noemen? Moet een arbeider volgens u evenveel betaald worden als een ingenieur?
Ik ben overigens helemaal niet dikbetaald en woon in een huurhuis.

Het is juist dat een bedrijf op werkmensen draait, vandaar ze hier niet meer investeren. Maar dat ontgaat u nogmaals. Ze worden weggejaagd en meestal door diegene die zelf al een huisje met tuintje hebben.
Iedere dag werk ik met mensen entussen mensen en weet heel goed wat er leeft.
De toplonen ter discussie stellen is een goedkoop verkiezingsmiddel. Over hoeveel mensen gaat het hier feitelijk ? Hoeveel topmanagers zijn er? Vanaf welk loon begint men over een topmanager te spreken? En als hun loon daalt? Dalen dan ook de lonen van alle kaderleden?

Met verwijten voor welke partij ik stem, ontgaat u , want dit is hier helemaal niet aan de orde.

Ik denk inderdaad dat ik "bekrompen" ben (uw zoveelste verwijt).
Chili ligt daarom ver van bed, ik kan daar niets doen, u wel?
Kan u dingen doen in de nabije omgeving van uzelf?
Of bent u één van de zovele die liever leutert over Chili en niets bekomt, dan dat u daadwerkelijk echte zaken in uw nabije omgeving kan doen?

Indien u enkel maar meningen wenst te horen, die in uw kraam passen, dan leert u niets en weet u niets en denk ik dat u eerder diegene bent die bekrompen is.

Gepost door: mie katoen | 22-05-07

Enkele bedenkingen bij de commentaren Eerst en vooral heb ik met deze blog de bedoeling tot nadenken aan te zetten. Jullie bijdragen tonen aan dat jullie over de problematiek nagedacht hebben. Door omstandigheden kan ik slechts sporadisch gaan bloggen. Vandaar deze late reactie.

Wat betreft de "communistisch gerichte berichtgevingen". Ik sta in geen geval achter het communisme. Dat systeem leidt naar een totalitaire staat waarin de mensen vervreemden van hun leefwereld (vervreemding was nochtans het grote stokpaardje van Marx!). Ik ken geen beter systeem dan een vrije markteconomie, maar dat belet mij niet daar kritiek op te hebben!

Wat betreft het graaien. Er bestaat zoiets als een billijke vergoeding. Ten tweede is verloning geen garantie voor competentie. Hier geldt blijkbaar de wet van vraag en aanbod
juist niet, want er zijn heelwat competente mensen die voor veel minder geld een bedrijf willen leiden. Volgens de wet van vraag en aanbod zou men dan de goedkoopste kracht dienen te kiezen, of niet? Onze economie is langzaam aan het evolueren naar een diensteneconomie. Dit wil zeggen dat er meer en meer productie uit onze landen zal verdwijnen. Ik zie dat bijna dagelijks. Elke productie-activiteit wordt verschoven naar OostEuropa of het Verre Oosten. Dat is wat onze graaiers aan het doen zijn! Arbeiders en bedienden dienen in te leveren om het bedrijf te "redden", daar waar zij steeds meer gaan verdienen...

Chili kan ver van ons bed zijn, maar in een globale economie is dat niet meer zo. Je kan moeilijk gaan concurreren met landen waar er geen sociale voorzieningen zijn, geen veiligheidsvoorschrifte, geen milieuwetgeving, ... Of schaffen we dat hier ook maar af? Kiezen we voor onmenselijkheid? Dat wil ik niet en daarom wil sociale wantoestanden aankaarten omdat ze ons allen indirect aanbelangen.

Ik vind het jammer dat jullie op het eind op elkaar beginnen in te hakken. (Ja, die emoties!) Jullie willen blijkbaar toch met z'n
allen wat sociale rechtvaardigheid? Jullie gelijkenissen zijn veel groter dan jullie verschillen. Kortom, sla de handen in elkaar, want het is slechts als we allen samen voor onze sociale verworvenheden zullen opkomen, dat we kans maken ze te kunnen behouden. We onderscheiden ons pas van het dier, door
ons mens zijn, ttz. door diegenen die dreigen uit de boot te vallen een helpende hand toe te steken. Bij mensen die hun zinnen op graaien gezet hebben, heeft het beest in hen hun menselijkheid terug overwonnen. Ja, beschaving is zo fragiel.
Laat osn hopen dat we met zijn allen mens kunnen blijven.

Gepost door: Vrijdenker | 23-05-07

Het is jammer dat we op elkaar beginnen inhakken zijn, maar inderdaad…die emoties hé. Voor sommigen ligt Chili dan misschien ver van hun bed, voor mij is dat niet het geval. Begrijp met niet verkeerd, ik heb niet in een Chileense supermarkt met een luier aan de kassa gezeten, maar ik heb wel met slachtoffers van mensenhandel gewerkt. Mensen die in eigen land geen toekomst hadden en met mooie beloften naar het westen werden gelokt en hier in de prostitutie terechtkwamen. En waarom? Omdat sommigen gemakkelijker vonden andere in hun plaats te laten werken, en ken jij een betere manier om een ongeschoolde vrouw veel geld voor jou te laten verdienen? Dat het leven van deze vrouwen verwoest is (in zoverre dat al niet het geval was) moet ik jullie heus niet vertellen, maar soms worden hierdoor nog meer levens verwoest. Niet zelden raken deze vrouwen zwanger, maar zijn ze niet in staat om van hun kind(eren) te houden omdat dit kind het product is van een verkrachting. En een zwangerschap is dan nog vaak het minst erge wat hen kan overkomen.
Met een luier aan de kassa te moeten zitten is misschien een heel ander verhaal en veel minder schrijnend dan dit, toch zie ik gelijkenissen.

En wat dat graaien betreft: van mij mag een ingenieur meer verdienden dan een arbeider, maar ook voor de arbeiders moet onze samenleving betaalbaar blijven. Waarom moeten sommigen maandelijks 1.000.000 oude Belgische franken (en dat zijn nog niet de hoogste lonen) verdienen terwijl een arbeider dit (meestal) niet eens op jaarbasis heeft? En dan spreek ik nog niet over de illegalen die hier aan het werk zijn, zij verdienden nog een pak minder. Maar dan zijn het meestal nog degenen met de hoogste lonen die vinden dat de werkmensen teveel verdienen. Terwijl sommige mensen rijker en rijker worden zie je dat alsmaar meer mensen onder de armoedegrens leven. En wat doe je tenslotte met zoveel geld? Alle dagen kreeft en kaviaar eten? Elke dag je bad nemen in champagne? Een teveel aan geld leidt meestal toch maar tot verspilling en in onze maatschappij wordt al genoeg verspild.

Gepost door: Maaike | 24-05-07

De commentaren zijn gesloten.