12-11-06

Een zwarte en een witte kat

black_cat-1

De voorbije week had ik problemen om een visie, die mij vroeger helder voor de geest stond, op het papier te sublimeren. Raar, dat die blubber onder je hersendak soms een kristalhelder water kan zijn en wat later in een mistige poel kan veranderen. Ik had beloofd een tekst voor een toespraak in te dienen, maar dag na dag schreef ik zinnen, die ik de volgende dag gallig als prietpraat, hoogdravend, off the record, belachelijk de virtuele vuilnisemmer inkieperde. Twee dagen na de deadline kon ik uiteindelijk (maar niet geheel tevreden) mijn tekst ter vertaling doorsturen. Een verademing getemperd door een wrang gevoel, de beloofde term juist niet gehaald te hebben. De geest had dus een verzetje nodig. Ik trok naar de bibliotheek om er een ontspannende film te gaan zoeken. Ontspanning is voor mij geen synoniem met goedkoop. "Goedkope" ontspanning wekt eerder ergernis op. Dergelijke overspannen gedachten kun je bezwaarlijk ontspannend gaan noemen. Ik kreeg een film van Emir Kusturica in handen: "Black cat, white cat". Zijn film "Underground" had mij vroeger aangesproken en zelfs zijn film "Life is a miracle", die door de critici lauw onthaald werd, was mij als "aan te raden" bijgebleven. De films van Kusturica zijn ongeordend, speels, kleurrijk, waanzinnig, hilarisch, goed in beeld gebracht en doorspekt met zigeunermuziek (bvb. Goran Bregovic - Kalasnjikov haalde een tijdje geleden de hitparade). Ongeordend, speels, hilarisch ... op en top ontspanning dus!

black-cat-white-cat_2

"Black cat, white cat" is een film met een wel heel originele happy end. Dadan krijgt er zijn verdiende loon door er letterlijk in de stront te vliegen. Een knotsgekke film vol gestoorde karakters, waar je, wonderlijk genoeg, na een tijdje voor enkelen sympathie begint te krijgen. De regisseur laat menselijke chaos en onrust contrasteren met enkele prachtige, rustige natuurbeelden. Maar na deze schijnbare rust, gaat de gekte gewoonweg verder. Zelfs de neerhofdieren lopen er met allerhande "gekke" gedragingen in de kijker. Maar doen die dieren wel gek? Wat te denken van een operette-zangeres die met haar kont een spijker een balk trekt? Of van Dadan die coke snuift uit een kruis (Wie is hier de ware god?) en zich laat omringen door wellustige pin-ups, terwijl ondertussen "I'am a pitbull-terrier" uit de boxen schalt. Enkel twee poezen (een witte en een zwarte) kijken gedistingeerd vol ongeloof toe. Absurditeit, gekheid, chaos, ongewoon, origineel, romantiek, prachtige muziek (No Smoking orchestra), een happy end, ... Ontspannen genieten van een film, meer hoeft dat niet te zijn ...

21:04 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: vrijdenker, film, kusturica |  Facebook |

Commentaren

Dag Vrijdenker Kusturica is een waardevol begrip in de filmwereld.
Ik zag evenwel nog niet "Black cat, white cat" Bij deze bedankt voor jouw tip; we zullen hem eens huren op dvd.
Inderdaad, ontspanning is ook voor mij niet synoniem aan "goedkope, zinloze humor", maar ik kan er wel inkomen dat dit voor velen wel zo is.
Ik ontspan mij bvb. enorm met de herhalingen zondagavond op VRT van "Het Eiland". Senario-schrijver Jan Eelen is subliem, volgens mij althans.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 13-11-06

Goeienavond ! Wj hebben alles eens gecontroleerd en bij ons blijken alle lijntjes oké... dus hebben ze hier toch geen last gehad van de wind.

Groetjes !

Gepost door: Jeroen | 13-11-06

dank Dank voor jouw woorden. Ach weet je... ik popel om te bloggen, maar het vraagt teveel ogeninspanning. Bijvoorbeeld die letters on de reactie tegen spam juist lezen is een heksentoer...Vanaf 21 december zal het dan ook stuiven!
Jouw filmrecensies zijn echt de moeite waard. Het stumuleert om dezen te zien, echt waar. En wat het aslmaar herschrijven van een zin betreft voor een publieke tekst... ja, dat ken ik. Vaak zo het gevoelen van:ach, de stemming is morgen onder de mensen weer anders en dan komt mijn tekst niet over. Ja, ja...
Hartelijke groetjes uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 15-11-06

Bedankt voor de tip, ik zal die film eens gaan zoeken in de videotheek.
Groetjes.

Gepost door: Mythoske | 16-11-06

De mythe van Osiris gaat over dood en wederopstanding - sterven bij zonsondergang; bij zonsopgang wederopstaan.
Bedankt voor je regelmatige bezoekjes aan mijn blog.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 17-11-06

heb ik ook Grappig, ik heb dat ook de heldere gedachten en de mistige poel.
Stom toch dat ik mijn beste ideeen steeds krijg ik als in de tram zit, of half in slaap lig ....

Gepost door: roos | 19-11-06

Inderdaad zijn Underground en Black cat, white cat pareltjes, maar de prachtigste Kusturica-film is en blijft Time of the gypsies. Moeilijk te vinden, maar meer dan de moeite waard, ook voor de muziek van Bregovic. (met het intussen veelgecoverde Ederlezi)

Gepost door: dirk de schrijver | 23-11-06

ik wil een kat

Gepost door: soefiane | 24-12-06

De commentaren zijn gesloten.