29-10-06

Noch hart- noch basisnoten

Het Parfum1

Verleden week naar de film Perfume: The Story of a Murderer  gaan kijken. Ik had ergens, in de vorige eeuw, het boekHet Parfum van Patrick Süskind gelezen. Alhoewel grote delen van het verhaal uit mijn geheugen vervlogen waren (geuren vervliegen), was het boek mij als intrigerend, origineel, emotioneel geladen en amusant bijgebleven. Beklijvende literatuur. Het had iets van een kwaliteitsvol parfum, waar na het verdwijnen van vervolgens topnoten en hartnoten, de basisnoten je nog lang aangenaam bijblijven. De auteur van het boek wist een wereld van geuren en geassocieerde emoties in onze geest te toveren.  Ik sta nog altijd perplex hoe een geschreven tekst, in essentie wat zwarte tekens op een stuk papier, gewaarwordingen, gevoelens in je kunnen oproepen. Welke toverkracht schuilt er dan niet in bewegende beelden waar kleuren, lichtspel, scenario en geluid oog en oren proberen in te  palmen?

De filmkunst begeeft zich in andere dimensies dan de kunst van het schrijven. Ik was benieuwd hoe de regisseur de prozaïsche kunst van Het Parfum in zijn dimensie zou omtoveren. Ja, zelfs een rationalist als een vrijdenker gelooft nog in toverwerk! Enfin, voor zover het kunst betreft, natuurlijk...  Regisseur Tom Tykwer had in de  film Lola rennt schitterend werk geleverd en in die zin was mijn scepsis om de verfilming van het boek te gaan zien enigermate getemperd. Ik was benieuwd hoe de regisseur het aanraken op afstand, het ruiken, het besnuffelen cinematografisch zou gaan realiseren. De acteurs hebben puik werk afgeleverd. Ben Whishaw weet Jean-Baptiste Grenouille goed te vertolken. Enkele scènes zijn evenwel futloos, geurloos, bvb. het toch belangrijke moment op het plein waar Jean-Baptiste Grenouille terechtgesteld zou worden - het is triest om zien hoe ongepassioneerd het publiek met elkaar de liefde bedrijft. De eindscène is een afknaller en dat doet natuurlijk de film geen deugd. De regisseur zoekt zijn toeverlaat in een vertelstem, een voice-over om te gaan vertellen wat niet getoond kan worden. Ik had hier meer "verbeeldingswerk" verwacht of in in ieder geval een invalshoek met beelden die de verbeelding deden oproepen. Het boek had mij voor Jean-Baptiste Grenouille weten te winnen. In de film stak mijn sympathie voor deze psychopaat onder het nulpunt. Vandaar mijn ergernis over deze film?

De film Het Parfum is net zoals een goedkoop parfum. Wat topnoten, die vooral belangrijk zijn om het goed te kunnen verkopen. Hart- en basisnoten ontbreken naar mijn gevoel. Het bekijken van de film gaf oppervlakkige emoties, weinig diepgang. Gaan kijken mag, maar hoeft niet.

Het Parfum1

EXOTISCH PARFUM

Als ik mijmerend op een zwoel herfstavonduur,
De geur van je warme borst heb opgenomen,
Dan duikt menig zalig strand op in mijn dromen,
Verblindend onder een eentonig zonnevuur.

Een loom eiland met eigenaardige bomen
En smakelijke vruchten als gaven der natuur;
Waar mannen krachtig zijn maar tenger van postuur
En waar vranke vrouwenogen vreemd overkomen.

Naar lieflijke klimaten geleid door je geuren,
Zie ik een haven met veel gehavende zeilen
En masten, maar waar het goed is te verwijlen.

Terwijl de groene tamarindes parfums plengen,
Die in de lucht zweven om mij op te beuren,
Zich in mijn ziel met zeemansliederen mengen.

Charles Baudelaire

13:18 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: patrick suskind, film, het parfum |  Facebook |

Commentaren

dag Vrijdenker Ik denk dat de meesten die het boek hebben gelezen ook wel de film willen zien, zoals ik bvb. Ik zal me behoeden voor verwachtingen wetende dat de verfilming van een boek meestal ondermaats ligt. Zoals je ook zegt "schrijven" is één zaak, "filmen" een andere. Met deze ingesteldheid wil ik deze film gaan bekijken. En ook omdat ik Tom Tykwer vernieuwend vond met zijn Lola rennt.
Het gedicht van Baudelaire sluit hier mooi aan bij het thema.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 30-10-06

hallo Hier ben ik even terug op jouw vraag in mijn blog of dit mijn dichtbundel is. Inderdaad, vrijdenker, ik schrijf poëzie, haiku en aforismen, als hobby, als must. Misschien ben je geïnteresseerd in mijn poëzie-site die mijn partner heeft samengesteld (ziehier onder mijn naam)
Jouw inbreng op mijn blog over 1 nov. vind ik heel humaan waarin ik me zeker terugvind.
groetjes
Iris

Gepost door: Iris | 31-10-06

Hallo, Ik heb het boek nooit gelezen en de film niet gezien. Het boek is wel de moeite, als ik het hier lees. Het gedicht van Baudelaire is in elk geval prachtig.
Nog een fijne dag verder.

Gepost door: mythoske | 01-11-06

Reukloos Spijtig genoeg heb ik het boek nog ni gelezen ma ik ben zo benieuwd
T is natuurlijk wel de nieuwe hype he

Gepost door: ROOS | 05-11-06

altijd een risico Interessante posting! na ja, het verfolmen van een literair werk is altijd een risico, precies zoals je vermeld: een verfilming stelt een literair werk in meerdere dimensies daar, waardoor vaak de intenties van een schrijver verwrongen worden. Een schrijver kan bewust bepaalde schilderingen weglaten of vervagen met zeer specifieke doelstellingen, wat een verfilming dan ergens geweld aandoet...
Jouw blog lijkt me algemeen interessant en voeg ik aldus bij mijn lijst van blogs.
Wat jouw reactie op mijn blog betreft (gisteren):
Hallo Vrijdenker, neen, absoluut neen: Hitler heeft NIETS te maken met "Alle menschen werden brüder"!!!! Wel in tegendeel...
"Alle Menschen werden brüder" is mijn allergrootste wens voor de mensheid, en is daarom de inhoudsaanwijzer voor mijn blog.
Allerbeste groeten uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 08-11-06

dag Vrijdenker Bedankt om even vrij te maken voor mijn blog en jouw tips over de boeken van Houellebecq volg ik zeker nog op.
Intussen veel inspiratie toegewenst voor jouw eigen blog en ik kom regelmatig langs
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 08-11-06

moet nog terugkomen Die Hubert Weinzierl , waarvan een gedicht op mijn blog door jou, ja... dat is wel een milieumannetje met drie sterren!
En dat boek van Pauwels, daar moet ik nog naar uitkijken, want ik heb het deze dagen wel erg druk. Ook jouw posting hier moet ik nog doornemen... dat kan welicht vanavond.
Groetjes uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 09-11-06

De commentaren zijn gesloten.