30-09-06

Idomeneo

idomeneo3

Deutsche Oper besliste uit angst voor moslimprotest om de opvoeringen van Mozarts Idomeneo te schrappen. (O ironie, deze uitvoering hekelt de dictatuur van de goden -Gegen die Diktatur der Götter).

Ik heb daar een mening over! Ja, die heb ik! Mijn mening kan waarschijnlijk volgende volgende groepen van de bevolking beledigen:  De moslims die vandaag nog hun gebed niet hebben gelezen, de inwoners uit Ronse die niet graag chocopasta op hun boterham hebben, de Belgen van Noorse afkomst geboren na 1970, de katholieke priesters die godverdomme riepen als hun bijzit hen kwam vertellen dat ze zwanger van hen waren, de Walen die vandaag in Kortrijk hebben komen winkelen en de schrijvers van lezersbrieven aan De Morgen.

Uit angst voornoemde groepen te beledigen, zie ik hierbij af mijn menig te geven over het schrappen van Mozarts Idomeneo door Deutsche Oper uit angst voor moslimprotest.

Zwijgen

19:08 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: idomeneo, vrijzinnig, relifacisme |  Facebook |

27-09-06

Kop-igheid

young1

Bovenstaande figuur is een gekende optische illusie. Sommigen spreken over een optisch bedrog. In de figuur kun je zowel een jonge als een oude vrouw zien.

Optisch bedrog is in vandaag de dag en dan heb ik het over die bonte galerij van koppen die de laatste tijd het straatbeeld ontsieren. Ze hebben met tippelaar(ster)s gemeen, dat ze met hun uiterlijk klanten trachten te winnen. Van de dames en heren die een zitje in het stadshuis ambiëren, verwacht ik nu echter net iets meer dan een lachende smoel of een diep uitgesneden decolleté. Ze lachen om onze domheid daar we bekendheid, oppervlakkigheid laten primeren op inhoud.

Het gros van de koppen neemt een nietszeggende slogan (strijdkreet!) in de mond. Deze overvloed aan middelmatigheid veroorzaakt jeuk aan het aars. Een kandidaat van blauwen bloede heeft zich met de kreet "Voor stad en provincie" gekroond. In zijn adellijke fantasie ziet hij zich als een geharnaste ruiter, die met opgeheven zwaard en een stevige portie doodsverachting de vijand komt toegestormd. Zijn partijgenoten houden het bij het schijnbaar sobere "Verder bouwen aan de stad". Een ijle kreet, want iedereen wil verder bouwen. Stilstaan is trouwens achteruitgaan.

Onze rode vrienden lopen m.i. een stevig blauwtje op met de slogan "Werken voor de mensen". Dat ze maar stoppen met te werken voor de mensen en zorgen dat de mensen zelf kunnen werken! Werk voor de mensen dat lijkt me socialer dan werken voor de mensen. En zo kan ik nog vele slogans verkeerd gaan lezen. Een complexe materie als een beleid laat zich niet vangen in een paar oneliners. Om het misschien met een andere oneliner te stellen: "Stel de zaken zo eenvoudig mogelijk voor, maar niet eenvoudiger dan dat! (Einstein)".

Ik heb geen idee wat de kostprijs van dat politieke bordeel bedraagt, maar ik vraag me af of men met bedoeld (weggeworpen) geld niet beter een degelijke, éénmalige en gezamenlijke infofolder had gemaakt, waarin iedere partij en kandidaat zijn visie en plannen laat aan bod komen. Visie! Eigenaardig genoeg mangelt het bij sommige van die dames en heren nogal op dat gebied. Ik heb geen boodschap aan de familiale toestand van ginds of gene kandidaat, noch aan zijn voorkeur voor weet ik wat streekgerecht, noch aan het feit dat hij of zij al een aantal jaren één of meerdere mandaten bij een partij uitgeoefend heeft. Mijn buurvrouw kwam me zelfs trots vertellen dat 'men' haar gevraagd had! Ze hoopt er 'het beste' van te maken. Nou, ééntje minder waar ik voor zal stemmen, dacht ik bij mezelf. Ik Kies voor mensen die initiatief nemen. Mensen, die op een stokje blijven zitten totdat iemand hen vraagt wat te doen, zijn niet geschikt om een beleidsfunctie uit te oefenen.

Sommige folders blaken van de platitudes. Wat denk je bvb. van "De jeugd is de toekomst", "We hebben aandacht voor ...". Welke die aandacht dan in concreto betekent, daar heb je het raden naar. Tot nog toe kreeg ik slechts één folder waarin een visie en een aantal concrete plannen geformuleerd werden. Een ruime keuze heb ik dus nog niet!

Koetongen

18:45 Gepost door Ongebonden geest | Permalink | Commentaren (4) | Tags: verkiezingen |  Facebook |

19-09-06

Goed gezegd?

Mijnheer Goed Gezegd, voor de vrienden Bene Dictus, citeerde onlangs de woorden van de "afvallige", "ketterse" Byzantijnse keizer Manuel II Paleologus. Ketterse taal in een heilige mond nemen is de duivel met de goede zeden aanbinden. Wie bij het vreemd gaan met gedachten niet het nodige voorbehoud maakt, is gedoemd met een uitschuiver weg te slippen. Door zijn onkunde met voorbehoedsmiddelen om te gaan - een overspannen gedachte, mompelde ie laatst nog - was het niet vreemd dat de wind van zijn woorden de boerka's deed opwaaien. Heiligschennis, alom. Moslims hebben aversie aan dergelijke slippertjes. Windhanen zijn het, die bij elke wasem van kritiek stevig rond hun as gaan tollen. Ze roosterden een non op de brandstapel van enkele kerken, maar Benedictus gaf geen krimp. Een krijger meer of minder maakt op de oneindigheid toch niets uit.

WAT DE POSTBODE VREEST

Gevangenen van overal
stuur mij maar al uw angsten op
uw klachten en uw kwellingen

Vissers overal vandaan
stuur mij uw lege netten op
en wat u overkomt op zee

Boeren
stuur mij al uw bloesems op:
ouwe lompen, borsten geteisterd
buiken uiteen gereten
nagels afgerukt

Stuur ze maar op naar mijn adres
... in elk café,
in elke straat ter wereld
Ik werk aan een enorm dossier
over Menselijk Leed
om het aan God op te dragen
zodra het bestempeld is met de kus van de hongerigen
en de blik van de wachtenden
Maar ach, verdrukten der aarde
ik vrees ten zeerste
dat God geen letter lezen kan

Muhammad al-Māghūt

21:55 Gepost door Ongebonden geest | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vrijdenker, ratzinger, benedictus, vrijzinnig, poezie |  Facebook |

15-09-06

Als de mens barst

Juist een jaar geleden stapte onze goede vriend Peter uit het leven. Een afscheidsbrief. Een boom. Een stoel. Een touw. Stap.

Op een uur dat een mens nog aan het ontwaken is bracht zijn vriendin een geheel onverwachte tijding. Na een tijdje maakte de schok en het ongeloof plaats voor smart. Tussen de regenvlagen van het verdriet hoorde je de wind "waarom?" fluisteren. De klamheid van een onzeker schuldgevoel welde op. Hadden we Peter dan toch niet zo goed gekend? Die man gaf altijd een gevoel van innerlijke rust. Zijn vriendschap, zijn sympathie, zijn liefde gaf hij op bijna kinderlijke wijze prijs in een gebaar, een briefje, een kattebelletje. We lieten soms onhandig ons wederzijdse vriendschap blijken, maar in het tintelen van zijn ogen vonden we een bevestiging van ons verbond. Zijn stap had hij lang voorbereid. De bries van het waarom zal nooit luwen.

Lode bezorgde mij een passend gedicht van Dahlia Ravikovitch. Hij voegde er aan toe: "Je kan je niet voorstellen dat iemand of iets of een samenloop van omstandigheden hem stuk kunnen slaan. Hij gaf de indruk van rust, het leek wel of hij altijd bleef wie hij was. De verscheurdheid in hem bleef diep verborgen. Alles scheen roerloos verder te gaan...'En zo tiert het mos, de zeewieren warrelen en de zee spoelt aan en terug... En ineens was de steen gescheurd...een druppel die de emmer deed overlopen...een zeehondje dat zich aan de rotsen wrijft... Ik heb het toch gezegd. Als de rotsen breken, gebeurt het bij verrassing. EN ZEKER DE MENSEN."

 

 

Trots.

Ik zeg je, zelfs rotsen breken,
En niet uit ouderdom.
Jaren liggen zij op hun rug in de kou en de hitte,
Zoveel jaren. Het geeft bijna een indruk van rust.
Zij komen niet van hun plaats.
En zo blijven de barsten verborgen.
Een soort trots.
Wachtend zien zij de jaren voorbijgaan.
Degene die hen stuk zou slaan
Is nog niet gekomen.
En zo tiert het mos, de zeewieren warrelen en de zee spoelt aan
en terug.
En het is alsof zij roerloos liggen.
Tot er een zeehondje komt om zich langs de rotsen te wrijven.
Hij komt en hij gaat.
En opeens is de steen gescheurd.
Ik heb het toch gezegd.
Als de rotsen breken, gebeurt dat bij verrassing.
En zeker de mensen.

Dahlia Ravikovitch

20:56 Gepost door Ongebonden geest | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijzinnig, dahlia ravikovitch, zelfdoding, herinnering |  Facebook |

09-09-06

De 100 mooiste vrouwen

Tussen mijn elektronische post stak een Skynet Newletter met volgend onderwerp:
De beste nieuwsbron | Win een Palm Pilot | De Mooiste Vrouwen | Gratis naar Plopsaland.
(Uit dergelijke junkmail valt te leren hoe marketing-mensen je zien).

Bij het openen van het bericht kan je dan lezen wat je allemaal deze maand kunt ontdekken:
(Of liever gezegd, wat men voor jou allemaal ontdekt heeft).

Ontdek deze maand

Gratis naar Plopsaland?
De mooiste vrouwen
Win een Palm Pilot met GPS
Terug naar school 2006
Win prijzen van Muse
20x1 DVD Jupiler League te winnen

In een modern bedrijf is het tevreden stellen van de klanten een belangrijke mission-statement. Bij een telecom-bedrijf als Belgacom zal dat ook wel één van de strategische pijlers zijn. Het promoten van het ontdekken van "De mooiste vrouwen" past wonderwel in het productenpallet van deze onderneming. Immers het ontdekken van vrouwen op het internet en alle daarmee aanverwante activiteiten brengt een pak internetactiviteit en telefoongesprekken met zich mee. Big business, dus.

Nooit te beroerd om eens na te gaan waarmee men je wil tevreden stellen, klik ik het linkje van de mooiste vrouwen aan. Ik kom op een pagina "De Hemelse Honderd" terecht, waar ik uitgenodigd wordt om de top 100 van de knapste vrouwen ter wereld te helpen bepalen. Enfin, Ik denk bij mezelf, waarom niet. In mijn familie-, vrienden- en kennissenkring steken een pak knappe vrouwen en die zal ik dan in mijn top 100 naar voren schuiven.

Mijn teleurstelling (Ja, Belgacom, een teleurgestelde klant!) is groot, want de keuze wordt beperkt tot een aantal voorgeselecteerde vrouwen, volgens de tekst "babes" genoemd, die "niet bepaald warmpjes ingeduffeld" zijn. Waarom mijn knappe vrouwen niet in aanmerking genomen kunnen worden, wordt niet vermeld.

Een tweede teleurstelling (Ja, Belgacom, terug een teleurgestelde klant!) valt mij deel als blijkt dat het knap zijn slechts aan de hand van een foto bepaald kan worden. Ik vind een vrouw knap door haar karakter, haar houding, haar expressie, haar vriendelijkheid, haar spreken, haar kennis of kunde, haar charme, ... Een halfnaakt lichaam zegt toch niets over het knap zijn? Zijn deze afgebeelde vrouwen in staat een aangenaam gesprek te voeren? Waar houden ze van? Wat drijft hen? Toch belangrijk om weten om te bepalen hoe knap wel iemand is ...

Een derde teleurstelling mag ik het niet noemen, smaken verschillen nietwaar, maar van de afgebeelde vrouwen vallen er weinig in mijn smaak. Ziekelijk uitziende anorexia-konijnen kan je toch bezwaarlijk knap noemen? (In de Madrileense modeshow Pasarela Cibeles worden voortaan modellen geweerd die een BMI (Body Mass Index) van minder dan 18 (56 kg voor 1m75) hebben).

Ik kieper het Skynet-bericht de virtuele papiermand in. Aan mijn ontdekkingstocht hou ik een goed gevoel over: Ik ben blij dat die vele knappe vrouwen die ik ken niet in die top100 voorkomen!

Als Alle Anderen

Als
Alle
Anderen
Anders
Anders
Gaan
Beleven
Zal
Anders
Van
De
Eén
Op
De
Andere
Dag
Gewoon
Gewoon
Worden

Koen Beeuwsaert

De auteur van bovenstaand gedicht, Koen Beewsaert is te bereiken op volgend adres: koenivb@hotmail.com

01-09-06

God met ons!

Deze week was de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij de paus te gast. De opperbevelhebber van de christelijke overtuigingsmilities kon mevrouw Merkel bezweren om het voorwoord van het ontwerp van de Europese grondwet terug in vraag testellen. Volgens beiden zou in dit voorwoord een verwijzing naar "de christelijketraditie'' van Europa aangebracht dienen te worden.

Het voorwoord van het ontwerp van de Europese grondwet ziet er momenteel als het volgt uit: "De waarden waarop de Unie berust, zijn eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren. Deze waarden hebben de lidstaten gemeen in een samenleving die gekenmerkt wordt door pluralisme, non-discriminatie, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkheid van vrouwen en mannen."

Vanuit christelijke hoek werd volgende tekst voorgesteld: "De waarden van de Unie omvatten de waarden van hen die in God geloven als bron van waarheid, gerechtigheid, goedheid en schoonheid, evenals de waarden van hen die zo'n geloof niet delen maar vanuit andere bronnen deze universele waarden respecteren."

Wat mij aan de christelijke gelovigen zo mateloos ergert is hun overtuiging dat zij en slechts zij de moraal in pacht hebben. De meeste normen en waarden uit de bijbel zijn eveneens in seculiere geschriften terug te vinden. Men leze er de eerste Griekse filosofen op na! Zowel de humanistische traditie als de christelijke traditie kennen in Europa een gemeenschappelijke ontwikkelingsgeschiedenis. De punten waarop deze stromingen verschillen zijn bvb. het bestaan van een god, engelen, duivels, het hiernamaals, de hel en dergelijke meer. Een grondwet handelt over aardse, concrete zaken. Het toevoegen van een ganse godenkermis aan een dergelijke grondwet brengt niets praktisch bij.

Een grondwet dient door zoveel als mogelijk de mensen gedragen te kunnen worden. Het is juist zijn massale aanvaarding die een overheid zal legitimeren deze te kunnen toepassen. Het toevoegen van betwiste termen zoals bvb. god, hemel, ... zal de afdwingbaarheid van deze grondwet te niet doen. Immers, iedere burger heeft recht op zijn eigen waarden en beginselen. Waartoe dient een wet die door iedereen anders geïnterpreteerd wordt? Dat leidt gemakkelijk tot misbruik. De eenvoudigste oefening uit het handboek van de dictator beschrijft dat er altijd genoeg schapen gevonden zullen worden die willen marcheren in de naam van god. De geschiedenisboeken bulken van diegenen die in naam van de almachtige gefolterd zijn geworden of een onfortuinlijke dood hebben gevonden. Aan het christendom kleeft niet enkel het bloed van Christus, maar evenzeer het bloed van al die onschuldigen die in zijn naam en door zijn aanhangers vermoord en onderdrukt zijn geworden.

De mens heeft geleerd dat de scheiding van kerk en staat een noodzaak was om tot gelijkberechtiging te komen. Angela en haar vriend Benedictus hebben lak aan die idee. In essentie hebben ze lak aan de ideeën die het huidige voorwoord verwoord staan. Het is aan ons te bewijzen dat we goede hoeders van die waarde(n)volle erfenis van de mensheid zijn. Vrijheid en gerechtigheid zijn duur. Waarde(n)volle juwelen, die generaties voor ons aan ons geschonken hebben. Franco Fortini laat dat in onderstaand stukje poëzie doorvoelen.

 

Op de spijlen van de brug
De hoofden van gehangenen,
In het ijlende riviertje
Het speeksel van gehangenen. 

Op de keien van de pleinen
De nagels van gefusilleerden
Op het grijze gras in de wijde ruimten
De kiezen van gefusilleerden 

De lucht bijten wij, de stenen bijten wij
Ons vlees is niet meer menselijk
De lucht bijten wij, de stenen bijten wij
Ons hart is niet meer menselijk.

De ogen van de doden lazen wij
Wij zullen vrijheid aan de aarde schenken
Maar de gerechtigheid die wij belijden
is geklemd in de vuisten van de lijken. 

Franco Fortini

 

23:30 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijdenker, vrijzinnig, god, europa, christelijk, humanisme |  Facebook |