27-09-06

Kop-igheid

young1

Bovenstaande figuur is een gekende optische illusie. Sommigen spreken over een optisch bedrog. In de figuur kun je zowel een jonge als een oude vrouw zien.

Optisch bedrog is in vandaag de dag en dan heb ik het over die bonte galerij van koppen die de laatste tijd het straatbeeld ontsieren. Ze hebben met tippelaar(ster)s gemeen, dat ze met hun uiterlijk klanten trachten te winnen. Van de dames en heren die een zitje in het stadshuis ambiëren, verwacht ik nu echter net iets meer dan een lachende smoel of een diep uitgesneden decolleté. Ze lachen om onze domheid daar we bekendheid, oppervlakkigheid laten primeren op inhoud.

Het gros van de koppen neemt een nietszeggende slogan (strijdkreet!) in de mond. Deze overvloed aan middelmatigheid veroorzaakt jeuk aan het aars. Een kandidaat van blauwen bloede heeft zich met de kreet "Voor stad en provincie" gekroond. In zijn adellijke fantasie ziet hij zich als een geharnaste ruiter, die met opgeheven zwaard en een stevige portie doodsverachting de vijand komt toegestormd. Zijn partijgenoten houden het bij het schijnbaar sobere "Verder bouwen aan de stad". Een ijle kreet, want iedereen wil verder bouwen. Stilstaan is trouwens achteruitgaan.

Onze rode vrienden lopen m.i. een stevig blauwtje op met de slogan "Werken voor de mensen". Dat ze maar stoppen met te werken voor de mensen en zorgen dat de mensen zelf kunnen werken! Werk voor de mensen dat lijkt me socialer dan werken voor de mensen. En zo kan ik nog vele slogans verkeerd gaan lezen. Een complexe materie als een beleid laat zich niet vangen in een paar oneliners. Om het misschien met een andere oneliner te stellen: "Stel de zaken zo eenvoudig mogelijk voor, maar niet eenvoudiger dan dat! (Einstein)".

Ik heb geen idee wat de kostprijs van dat politieke bordeel bedraagt, maar ik vraag me af of men met bedoeld (weggeworpen) geld niet beter een degelijke, éénmalige en gezamenlijke infofolder had gemaakt, waarin iedere partij en kandidaat zijn visie en plannen laat aan bod komen. Visie! Eigenaardig genoeg mangelt het bij sommige van die dames en heren nogal op dat gebied. Ik heb geen boodschap aan de familiale toestand van ginds of gene kandidaat, noch aan zijn voorkeur voor weet ik wat streekgerecht, noch aan het feit dat hij of zij al een aantal jaren één of meerdere mandaten bij een partij uitgeoefend heeft. Mijn buurvrouw kwam me zelfs trots vertellen dat 'men' haar gevraagd had! Ze hoopt er 'het beste' van te maken. Nou, ééntje minder waar ik voor zal stemmen, dacht ik bij mezelf. Ik Kies voor mensen die initiatief nemen. Mensen, die op een stokje blijven zitten totdat iemand hen vraagt wat te doen, zijn niet geschikt om een beleidsfunctie uit te oefenen.

Sommige folders blaken van de platitudes. Wat denk je bvb. van "De jeugd is de toekomst", "We hebben aandacht voor ...". Welke die aandacht dan in concreto betekent, daar heb je het raden naar. Tot nog toe kreeg ik slechts één folder waarin een visie en een aantal concrete plannen geformuleerd werden. Een ruime keuze heb ik dus nog niet!

Koetongen

18:45 Gepost door Ongebonden geest | Permalink | Commentaren (4) | Tags: verkiezingen |  Print

Commentaren

:-) 't Ja vrijdenker, in een democratie kan dat natuurlijk, al die koppen met hun slogans. Ik bekijk ze eerder langs de komische kant. Hoe sommigen geen weet hebben met hun geforceerde lach, al dan niet tanden bloot, of langs welke kant hun kop er 't meest fotogeniek uitkomt. 'k Moet zeggen dat ik een lach niet kan weerhouden als ik voorbij die reeksen hoofden passeer; sommigen komen plots de kop opsteken van tussen de maisvelden, anderen paraderen in voortuintjes en nog anderen zetten zichzelf te kakken in hun eigen dakgoot. Grappig moet ik zeggen.
groet,
Iris

Gepost door: Iris | 27-09-06

ie scherp, poshy en grappig
I like!
Grappig dat je zo de waarheid kan vertellen (we hadden het laats ook over de "strijdkreet" en de (on)zin ervan
de meeste grappige: "u verdient meer respect" Alle gij!!

Gepost door: roos | 28-09-06

dag stadsgenoot inderdaad
mijn brievenbus geraakt overvol met alle reclame flitsende uitspraken van die heren en vrouwen politici, maar het ergst vond ik die zwartwit folder van die blauwe modefee die ook in de gemeenteraad rondfladdert
groetjes
vhike

Gepost door: vhike | 29-09-06

Den Grooten Papierslag Dag vrijdenker,

Ik ben pas nu eens op je site beland en ik lees hem wel graag.
Wat "Den Grooten Papierslag" betreft hebben we met Spirit en Groen! op de vergadering tussen de fractieleiders i.v.m. het verkiezingsprotocol voorgesteld om 1 folder maken met de visie van de partijen erin en de voorstelling van hun kandidaten.

Maar de CD&V sabelde dit neer met tal van juridische argumenten, de meeste ervan door een goede jurist, die ik niet ben, te weerleggen. Wil je de details ervan kennen, laat het mij weten. Hoe dan ook, we konden dus niet anders om mee te doen met die papierslag.

Als je wil weten hoeveel dat alles gekost heeft: elke burger kan de verkiezingsuitgaven van alle kandidaten tot 22 nov. raadplegen op griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Kortrijk. Je mag zelfs klacht indienen mocht je bepaalde onregelmatigheden zien.

Groeten,

Bart

Gepost door: Bart | 08-11-06

De commentaren zijn gesloten.