29-08-06

Welke Loose Change?

Verleden week viel op Canvas de uitzending "Loose Change" te bekijken. Ik heb deze uitzending niet bekeken. Toch zie ik duidelijk wat men de kijker wilde laten zien. Je hoeft immers niet te kijken naar wat men je wil laten zien, om (in) te zien wat men je wil laten zien! Deze film zorgt al geruime tijd voor een heen- en weergeschrijf tussen believers en non-believerers op het internet. De teneur van die teksten had mij al doen inzien dat het bekijken van deze documentaire mij geen nader inzicht zou verschaffen.

Heb ik dan iets substantieels aan deze discussie toe te voegen? Nee, dat ik heb niet. Maar de reacties van vrienden en kennissen nopen mij tot enige beschouwing. Bij het horen van de term "Loose Change" had ik de euvele moed mijn onwetendheid te etaleren en te vragen "Wat betekent dat begrip nu eigenlijk?". De onsamenhangende uitleg van mijn gezelschap toonde aan hoe gemakkelijk mensen woorden gaan gebruiken waarvan ze betekenis niet kennen. In The Concise Oxford Dictionary staat "Loose Change" voor "money as coins in pocket etc. for casual use". Het is blijkbaar kleingeld of wisselgeld. Het lijkt mij een aardige titel om naar deze vermeende complottheorie te verwijzen.

Men raadt mij aan deze documentaire te bekijken omdat deze "tot nadenken" stemt. Wat er van dit vermeend complot ook waar moge wezen, blijft het feit dat veel onschuldige mensen de dood vonden en deze aanslagen grote materiële schaden veroorzaakten. Deze feiten stemden mij indertijd tot nadenken, niet het feit of de feiten van een aantal onopgehelderde aspecten van dit drama. De 9/11-aanslagen, alsook deze in Madrid en Londen zijn geen toonbeeld van de menselijke vooruitgang. Dat stemt inderdaad tot nadenken. Ook de loopgravenoorlog tussen believers en nonbelievers laat duidelijk zien dat ondanks onze moderne communicatieapparatuur, de mens zelf niet in staat blijkt met elkaar rationeel te communiceren. Ja, ook iets om over na te denken.

Ik wil nog wijzen op de (waarschijnlijke gewilde - mijn complottheorie?) complexiteit van het verhaal. De kijker kan onmogelijk het waarheidsgehalte van een aantal feiten, hypothesen, insinuaties, ... nagaan. Men speelt op gevoelens. Men hoopt door de complexiteit, de setting en de insinuaties dat de kijker het zicht (het zien) zal verliezen. De kijker wordt een gemakkelijk prooi voor vooroordelen. Het is gekend dat vooroordelen het oordelen in de weg staan en slechts aanleiding geven tot veroordelen. Sommigen meten zelfs het waarheidsgehalte van dit onderwerp aan het aantal blogs en websites die zich met dit thema bezig houden. Er wordt veel over gesproken ... Dus, het zal wel waar zijn!

Het wisselgeld. Welk wisselgeld? Het geld dat de film- en boekenindustrie met deze indianenverhalen verdient? Het wisselgeld van de conservatieven, die ruim de websites van de non-believers sponsoren? Welke wisselgelden worden hier nog verhandeld? Dat stemt wellicht meer tot nadenken!

EEN GEDACHTE

Er moet een gedachte zijndie te verschrikkelijk is om te bedenken.
Aan die gedachte moet ik denken,
nu.
Buiten morren mijn dromen, lopen geruchten tergend langzaam
heen en weer. Ik denk
dat zij bedolven ligtonder al mijn andere gedachten
en niets te maken heeft met god of dood
of wat dan ook.
Misschien rekt zij zich wel uit, nu,
in het diepst van mijn gedachten, begeeft zij zich
op weg.

Toon Tellegen (Uit de bundel Er ligt een appel op de schaal)
 

21:00 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: loose change, vrijzinnig, vrijdenker, poezie, gedachten |  Facebook |

Commentaren

Ik denk dat vele situaties in de wereld "opgezet spel" zijn en we zouden waarschijnlijk stomverbaasd zijn als we wisten hoe gemanipuleerd we worden in ons denken.
Een mooi gedicht dat je daar aanhaalt!
Groetjes.

Gepost door: Mythoske | 30-08-06

hey ik had een reportage gelezen in de Morgen
en bekeek op het internet de ganse reportage
sommige feiten stemmen je inderdaad tot nadenken
hoe kan het dat twee zulke fameuse towers
een metalen constructie
luttele minuten na elkaar
als een kaarthuisje in elkaar storten ?
grts
vhike

Gepost door: vhike | 03-09-06

De commentaren zijn gesloten.