20-04-06

De realiteit van de fictie

De christelijke militie Opus Dei heeft aan Sony gevraagd om bij het begin van de film "The Da Vinci Code" een waarschuwing te tonen die stelt dat het verhaal pure fictie is en dat elke gelijkenis met de realiteit op toeval berust. De fundamentalistische organisatie zou dat beschouwen als "een gebaar van respect tegenover Jezus, de Kerk en de gelovige kijkers".

Het is goed mogelijk dat een streng katholieke opvoeding tot gevolg heeft dat men realiteit en fictie niet meer van elkaar weet te scheiden. De christelijke leer is immers een toonbeeld van fictie. Anderzijds zullen ongelovigen nimmer aan de Kerk vragen een waarschuwing op de christelijke literatuur (oa. de bijbel) te kleven, met vermelding dat bedoelde teksten fictie zijn en dat een onkritisch benaderen van deze teksten je geestelijk kan afstompen.

Een organisatie als Opus Dei bestaat (bij de gratie Gods) uit een netwerk van mensen die hun ethisch handelen en denken aan "de organisatie" zelf hebben overgelaten. De volgelingen worden niet verondersteld over hun geloof en hun resulterend handelen na te denken. Dergelijk verzoek illustreert treffend de moraal van deze organisatie. Wie eenmaal in het web gevangen zit, dient er ten alle prijze gevangen in gehouden te worden. Tijd om een verzoek aan Sony te richten om op de generiek een melding te plaatsen, dat Opus Dei je geestelijke gezondheid ernstige schade kan toebrengen.

22:25 Gepost door Ongebonden geest | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Opus Dei en science fiction Misschien een kijkje in mijn blog will je interesseren (sorry het is in het frans).

Gepost door: boca veritas | 14-05-06

Verdraagzaamheid ECHT VERDRAAGZAAM ZIJN is een HELE OPGAVE het volstaat niet met een witte mars of petitie. Het is een kwestie van alle dag! Het veronderstelt respect voor een andere MENING.

Gepost door: Doordenker | 30-05-06

De commentaren zijn gesloten.