23-03-13

Overspannen gedachten

Kenia, condoom-spot, overspannen gedachten, religie

 

In Kenia werd onlangs reclame, die het gebruik van een condoom wil bevorderen, onder druk van christelijke en islamitische geestelijken van de TV gehaald. De reclamespot, die door de regering werd gesponsord om HIV-AIDS te helpen tegengaan, zou volgens bedoelde geestelijken eerder ontrouw aanmoedigen dan veilige seks. In de spot is te zien hoe een vrouw, die een buitenechtelijke relatie heeft, aangeraden wordt om een condoom te gaan gebruiken. Volgens Dr. Cherutich, het hoofd van Kenia's aids-preventieteam, heeft ongeveer 20 à 30% van de gehuwde koppels een buitenechtelijke relatie. Volgens de VN zijn ongeveer 1,6 miljoen Kenianen (op een bevolking van 41,6 miljoen) drager van het Hiv-virus.

Sheikh Khalifa stelde dat de clip het land als Sodom en Gomorra afbeeldde. Volgens de anglicaanse bisschop Julius Kalu zou de video buitenechtelijke relaties en seksuele relaties onder schoolkinderen propageren. De religieuze leiders laten zien dat ze het gebruik van het condoom een overspannen gedachte vinden. Ze hebben geen werkbare oplossing om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het virus kan zijn dodelijk werk ongeremd verder zetten. Dat is blijkbaar de wil van de christelijke en islamitische god zodat zijn geestelijke leiders kunnen kicken op het menselijk lijden.

27-01-13

Strafbare gedachten

 

 

IHEU, Freedom of Thought 2012

 

De International Humanist and Ethical Union (IHEU) laat in een eerste verslag zien hoe bepaalde landen niet-religieuze mensen discrimineren. Freedom of Thought 2012: A Global Report on Discrimination Against Humanists, Atheists and the Non-religioue (Gepubliceerd op de Dag van de Mensenrechten, 10 december 2012).
In het rapport worden tal van wetten opgesomd die de vrijheid van denken verhinderen. Het bevat een lijst van individuele gevallen waarin atheïsten vervolgd werden. Atheïsten lopen in zeker zeven landen, waaronder Afghanistan, Iran, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan, het risico geëxecuteerd te worden. De geciteerde wetten ontkennen het bestaansrecht van atheïsten, beknotten de vrije meningsuiting, ontzeggen de burgerrechten, verhinderen het huwelijk, belemmeren de toegang tot het openbaar onderwijs, verbieden een openbaar ambt uit te oefenen, beletten voor de staat te werken, maken het strafbaar om kritiek op de godsdienst (veelal de staatsgodsdienst) uit te oefenen en maken het strafbaar de godsdienst van de ouders te verlaten.

Het rapport onderstreept een sterke toename van arrestaties voor "godslastering" op sociale media dit jaar. De afgelopen drie jaar werden slechts drie dergelijke gevallen gerapporteerd, maar in 2012 werden meer dan een dozijn mensen in tien landen vervolgd voor "godslastering" op Facebook of Twitter.

Enkele voorbeelden:

 • In Indonesië werd Alexander Aan voor twee-en-een-half jaar gevangen gezet voor zijn berichten omtrent atheïsme op zijn Facebook-pagina.

 • In Tunesië werden twee jonge atheïsten, Jabeur Mejri en Ghazi Beji, veroordeeld tot zeven-en-een-half jaar gevangenis voor berichten op Facebook die als godslasterlijk beschouwd werden.

 • In Turkije, riskeert pianist en atheïst Fazil Say een gevangenisstraf voor het verzenden van "godslasterlijke" tweets.

  In Griekenland creëerde Phillipos Loizos een Facebook-pagina die de spot dreef met Grieken die in wonderen geloofden. Hij werd beschuldigd voor het beledigen van godsdiensten.

 • In Egypte werd de 17-jarige Gamal Abdou Massoud veroordeeld tot drie jaar gevangenis en Bishoy Kamel werd voor zes jaar gevangen geze voor het posten van "godslasterlijke" cartoons op Facebook.

 • De oprichter van de Egyptische Facebook Atheïsten, Alber Saber, werd beschuldigd van belediging van de islam en het christendom, het beledigen van de goddelijke en het maken van een parodie van religieuze rituelen en heilige plichten en de profeten in de artikelen 98, 160 en 161 van het Egyptische Strafrecht. Er wacht hem een maximumstraf van zes jaar gevangenis.


Het is typisch hoe religie niet overweg met menselijkheid kan. De geschiedenis en de actualiteit laat duidelijk zien dat godsdiensten met de menselijke waardigheid niet overweg kunnen. Die negatie van de menselijkheid blijkt duidelijk uit de godsdienstige geschriften. Er wordt vooral over onderwerping gesproken. Het aspect “vrijheid” staat dwars op de goddelijke intentie.

 

13:14 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, iheu, freedom of thought 2012 |  Print

16-12-12

Leg een wapen onder de kerstboom

vrijdenker, schietpartij Connecticut

 

Verleden week werden de Verenigde Staten opgeschrikt door een dodelijke schietpartij op een school in Connecticut. Twintig kinderen en zes volwassenen werden door de schutter omgebracht. Adam Lanza schoot zijn moeder dood en vertrok daarna naar de school om er dood te gaan zaaien. De jonge slachtoffertjes bleken verschillende keren aangeschoten geweest te zijn. De slachtpartij in de Sandy Hook Elementary School van Newtown is de tweede dodelijkste gebeurtenis na de schietpartij op de Virginia Tech University waar 32 mensen vermoord werden.

De gebeurtenis doet de discussie omtrent het vrije wapenebezit in Amerika weer oplaaien. De Verenigde Staten kennen ongeveer 3,3 moorden met vuurwapens per 100.000 inwoners, daar waar England en Wales slechts met 0,1 dergelijke moorden geconfronteerd worden. Zowel Democraten als Republikeinen durven het vrije wapenbezit niet aan banden leggen omdat het thema geen electoraal voordeel oplevert. Merk hoe diezelfde logica gehanteerd wordt om geen maatregelen te nemen tegen andere schadelijke maatschappelijke problemen, zoals bv. de aan de gang zijnde klimaatwijzingen. Een strenger beleid op het wapenbezit zal de drempel om dergelijke feiten te gaan plegen verhogen, maar zal zo'n uitwassen niet tegengaan omdat de oorzaak, het motief niet aangepakt wordt.

De jongeman was een hardwerkende, eerder introverte jongen. Een jongen waar niets op aan te merken viel, eerder een binnenvetter, die moeilijk zijn gevoelens uit. Volgens de media vertoonde de jongen een verdacht gedrag, want hij had geen facebook-pagina! Dus beste mensen, iedere jonge mens die geen facebook-pagina aanmaakt, is een asociaal mens en dient in de gaten gehouden te worden. En is het niet verdacht als een mens verzaakt aan de overvloed aan i-gadgets? Of zouden al die e- of i- toestanden het op hol slaan van de mens kunnen veroorzaken? Nee, zo'n debat mag niet gevoerd worden. Het is electoraal en financieel niet aantrekkelijk. En mochten de e- en i- prikkels dan wel het op hol slaan van de mensen veroorzaken, dan zou het wel pijnlijk om vast te stellen zijn, dat onze scholen – de instituten waar we de opvoeding van onze jeugd aan toevertrouwd hebben omdat we er zelf geen tijd meer willen voor maken – nu net bezig zijn die e- of i-prikkels te intensifiëren. Of met andere woorden, onze manier van omgaan met de mensen, zou wel eens zelf de hand in bovenstaand buitensporig gedrag kunnen hebben. Oei, minder leuke vaststelling. Oogjes dicht. We zwijgen er over.

Paul Verhaeghe (klinisch psycholoog en psychoanalyticus) diept een aantal uitwassen van de neoliberale maatschappij uit in zijn boek “Identiteit”. Het schrijft over de “fopspeen-jongeren” het volgende: “ Zulke jongeren zijn niét het product van een verzorgingsmaatschappij. Ze zijn het afval van een consumptiemaatschappij die hard of weg is om de verzorgingsmaatschappij de das om te doen”.

Straks is het weer tijd om geschenken onder de kerstboom te leggen of om goede voornemens te gaan maken. Denk er dan eens aan om een kritisch boek als geschenk te geven of het voornemen te maken zich meer met de opvoeding van de kinderen bezig te gaan houden. Dat zijn krachtige wapens die veel te veel aan banden gelegd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-08-12

Voor god en vaderland

god en vaderland

god en vaderland

god en vaderland

god en vaderland

Twee voorbeelden hoe wereldlijke en religieuze zaken met elkaar vermengd werden. Merk het kruis bovenaan de herdenkingszuil. Het kruis bovenaan (pro deo), daaronder (in tweede orde, ondergeschikt - in beide betekenissen van het woord) het vaderland. Over het ware na te streven doel, de vrede, geen woord.

11:46 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: god en vaderland, vrijdenker, scheiding kerk en staat |  Print

12-08-12

Communicatieproblemen

god, gsm

Een pastoor in Frankrijk was het blijkbaar beu dat de gelovigen meer aandacht voor hun mobieltje (een dwangneurose bij velen) dan voor zijn sermoen hadden en zo beperkte hij ondoordacht de almacht van god. In mijn jonge jaren wilde men mij nochtans het volgende doen geloven: "26. Waarom zegt men dat God oneindig volmaakt is? Men zegt dat God oneindig volmaakt is, omdat Hij alle volmaaktheden bezit, en omdat zijn volmaaktheden zonder grezen zijn" of in het Frans "26. Pourquoi dit-on que Dieu est infiniment parfait? On dit que Dieu est infiniment parfait, parce qu'Il possède toutes les perfections, et que ses perfections sont sans limites".

Een god die niet twittert, geen facebook-profiel heeft en niet via een mobieltje communiceert, die is toch niet volmaakt en eigenlijk op de keper beschouwt, wie vandaag de dag geen facebook-profiel heeft, die bestaat toch niet meer?

11:25 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vrijdenker, god, gsm, electronische media |  Print

01-07-12

Kerk laat een deel van de hemel zien

bidden, hemel

18:12 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bidden, hemel |  Print

02-06-12

Gezichtsverlies

Boerka, nikab, relifascisme

Donderdag hield de politie van Brussel een vrouw, gekleed in nikab, aan omdat ze weigerde haar gezicht te laten zien. Toen de politie de vrouw wilde aanhouden, kwam het tot een handgemeen waarbij twee agenten gewond raakten. De vrouw heeft banden met de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium. Deze organisatie greep het voorval aan om zich in de kijker te plaatsen en hitste jongeren op om de ordediensten te provoceren. De kolommen van de kranten werden rijkelijk met commentaren over de wet over het boerka-verbod gevuld. Is het verbod een aanfluiting van de vrijheid van godsdienstbeleving?

Er is de laatste jaren in België vrij goed werk geleverd om politiek en kerk van elkaar te scheiden (enkel de CD&V blijft met zijn “C” een uitzondering, alhoewel de partij wel voor de secularisering van de staat staat). Aan de andere kant werden de laatste jaren een pak toegevingen gedaan aan de moslimgemeenschap, zoals bv. apart zwemmen voor moslimvrouwen (apartheid), het halal-slachten, … Andere verzoeken zoals de keuze van het geslacht van het medisch en verzorgend personeel werden (nog) niet ingewilligd. In Antwerpen stelt Mohamed Chakkar, coördinator van de Marokkaanse verenigingen, dat burgemeester Patrick Janssens het vertrouwen van de moslims heeft geschonden met het hoofddoekenverbod. Een duidelijk signaal van de moslimgemeenschap dat de samenleving zich naar hun normen moet voegen. De rechtse opponent van de burgemeester, Bart Dewever rook stemmenwinst en begon de moslimgemeenschap op te vrijen. Het zicht op de burgemeestersstoel geeft blijkbaar aanleiding tot ideologische bokkensprongen. Alle moslima's dienen onder het bewind van Dewever een geel hoofddoek aan te trekken?

Extremisme neemt de openbare ruimte in. Ik ken een aantal vrouwen die niet meer in een bepaalde buurt gaan joggen omdat ze uitgescholden worden dat ze te “bloot” rondlopen. In bepaalde steden worden meisjes uitgejouwd als ze geen hoofddoek dragen. Vrijheid van godsdienst? De wetten en maatregelen op het verbod van het dragen van de boerka, nikab en het hoofddoek op het werk viseren eerder het slachtoffer (de vrouw) dan de agressor (de man die de vrouw verplicht zich aan zijn wetten te onderwerpen). De wetgeving dient zich meer te richten op diegene die de dwang uitoefent. Met de bestaande maatregelen gaat de verkrachter vrij uit en wordt het slachtoffer gestraft. Men dient de partner en de familie van de vrouw die de nikab draagt te straffen. We hebben al wetten die bepalen dat het niet verlenen van hulp in bepaalde omstandigheden strafbaar maakt. Kan dergelijke wetgeving niet beter uitgebreid worden naar het niet verlenen van hulp in geval van religieuze dwang? Vrijheid bestaat slechts bij afwezigheid van dwang. Vrijheid van godsdienst kan slechts van toepassing zijn als het dwingend karakter ervan weggenomen wordt. Godsdiensten dienen zich eerst te beschaven voordat ze vrijelijk op de publieke tribune mogen toegelaten worden.

Sharia4Belgium beschuldigt de politie er van de vrouw in kwestie “verkracht” te hebben. Over de mentale verkrachting van die vrouw door hun extremistische ideologie zwijgen ze als vermoord.

13:34 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, boerka, islam, gezichtsverlies, religieuze bemoeienis |  Print

22-04-12

Tabletscholen

 

 

Vandaag de dag halen scholen, die het snelst hun leerlingen met de laatste digitale speeltjes laten omgaan, het nationale nieuws. Verleden week was dat het geval met de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie-school in Niklaas: “Nieuwe tabletschool in Vlaanderen”. Het Sint-Pieterscollege en de Sint-Jozefshandelsschool in Blankenberge beten eerder al de spits af met de mededeling dat de leerlingen verplicht waren een iPad aan te schaffen. Onderwijs en “verplichten” hebben lange tijd van elkaar afstand genomen, de moderne tijdsgeest heeft ze weer met elkaar verzoend. Binnenkort verplicht men nog de kinderen met een specifiek automerk van en naar school te brengen. Enkele technoprofeten in Vlaanderen orakelden dat de toekomst van het onderwijs in zogenaamde Steve-Jobs-scholen lag. Steve Jobs heeft misschien leuk ogende technospeeltjes uitgedacht, maar zijn pedagogische capaciteiten zijn eerder onbeduidend. Begint er na jaren Microsoft-indoctrinatie en ICT-misvorming een nieuwe wind in het onderwijs te waaien? Of heeft men de teugels van het onderwijzen uit handen gegeven en aan de grillen van de markt toevertrouwd?

De motivatie om de leerlingen te verplichten (dwang, dwingen, gedwongen) een dure tablet-pc aan te schaffen (die binnen twee à drie jaren totaal voorbijgestreefd zal zijn) is blijkbaar gebaseerd op een aantal wollige argumenten. Over het sociale impact van het kostenplaatje voor de ouders wordt netjes gezwegen. Men hoopt dat men door het gebruik van technospeeltjes het leerproces van de kinderen zal verbeteren. Hoe dat juist in werk zal gaan, weet men niet. Ik lees bv. “Via nieuwere werkvormen beter te kunnen inspelen op de verschillende leerstijlen van leerlingen.” Welke die “nieuwere” werkvormen juist zijn, daar wordt de lezer in de wolken (“in de cloud” in newspeak uitgedrukt) gelaten. Het adjectief “nieuwere” mag natuurlijk niet ontbreken in deze marketing-campagne. Het is ongelofelijk dat nog steeds nieuwe baanbrekende pedagogische methodes gevonden worden. Dat is hard nodig, want het schijnt dat de opvoeding en het gedrag van de mensen in dagdagelijks bestaan nogal te wensen overlaat. Nergens valt te lezen hoe het tablet-onderwijs de sociale vaardigheden van de mensen zal verbeteren. Helpt een artificieel, sterk vertekend en geïdealiseerd virtueel wereldbeeld in het vormen van maatschappelijke omgang? Ik vrees van niet. Het doet me denken aan de bekende pedagoog Fransisco Ferrer – 100 jaar geleden, vermoord door Kapitaal & Kerk – die veelvuldig met kinderen de straten, de velden en de natuur in ging om hen de werkelijkheid te leren kennen. Hij gaf uitleg over de sociale wantoestanden, hij leerde de kinderen onderzoeken en vragen stellen, leerde de kinderen de dingen in vraag stellen en toonde hoe ze onafhankelijk van Kapitaal en Kerk konden worden. Zou het tablet-onderwijs dergelijke doelstellingen voor ogen hebben? Of fungeren onze scholen als kazernes waar de rekruten klaargestoomd worden om als gebrainwashte pionnen in de economische wereldoorlog ingezet te worden? Het wordt “burger” betekent nog slechts iets dat in eettent besteld kan worden.

Om haar geweten te sussen neemt de school nog volgende zin in haar persmap op: “Open-source past ook in de filosofie van de school. Dit schooljaar installeerden we een computerklas en laptops met Ubuntu en Libre Office, weg van het monopolie-marktdenken van Microsoft. Het is de taak van de school om leerlingen ook op dit vlak duidelijk te maken dat er alternatieven zijn. ” Als open-source-voorstander word ik warm van deze frase, maar anderzijds klinkt de gemaakte intentie klinkt eerder vals als je merkt dat het pdf-bestand in MicrosoftWord werd opgemaakt. Indien open source past in de filosofie van de school, dan zou je verwachten dat open source ook door de leerkrachten en directie gebruikt zou worden. Bedoelde intentie van de school komt nergens in de persberichten ter sprake (DeMorgen, HetNieuwsblad, GazetVanAntwerpen). Deze weglating is doelbewust omdat open source niet in het neokapitalistische plaatje past. Open source staat voor het delen van kennis en het beschikbaar maken van kennis voor iedereen. De marktgedreven berichtgeving heeft geen baten bij open-source verhalen en bijgevolg worden dergelijke verhalen uit hun kolommen geweerd.

Ik pleit niet voor technofobie. Het gebruik van de digitale media heeft zeker een meerwaarde in het onderwijs. Het heeft ook een pak praktische aspecten zoals het vermijden van zware boekentassen, het steeds bij de hand hebben van je lesmateriaal, enz... Hopelijk hebben de leerkrachten voldoende ervaring en deskundigheid om de leerlingen te wijzen op de gevaren van de eenzijdige copy-copy-copy-paste informatie die op het internet circuleert. Waarheidsgetrouwe informatie vind je meestal pas als je in het “veld” ter plaatse gaat zien.

Het is niet de taak van de school de leerling te ketenen aan één welbepaalde technologie. Het verstrekte digitaal pedagogisch materiaal (de digitale context) dient op elk gebruikelijk digitaal platform (desktop, laptop, tablet, netbook, ...) en omgeving (Microsoft, Apple, Linux, ChromeOS, ...) gebruikt en verwerkt te kunnen worden. Net zoals het gebruik van het soort pen en het type schrift nauwelijks van tel is op de kwaliteit van het onderwijs, is ook de aard van deze digitale technologie van geen wezenlijk belang voor het verstrekte onderwijs. De kwalijke reputatie van gemaakte ict-afspraken in het verleden waarbij open-source doelbewust uitgesloten werd, zou tot lering kunnen dienen. Het kost geen extra moeite van de verstrekkers van het digitale onderwijsmateriaal om dat op elk platform beschikbaar te maken. Het binden aan één platform is in het verleden vanuit commerciële overwegingen bedacht geweest. Deze overwegingen zijn noch de burger noch de onderwijsverstrekker op langere termijn ten goede gekomen.

Vandaag de dag zien we scholen met elkaar in opbod komen omtrent het gebruik van digitale technologieën. Dergelijk opbod past perfect in de filosofie van het neoliberale marktdenken. Iedereen moet met elkaar in concurrentie gaan. Iedereen probeert de andere weg te duwen op weg naar het succes. De sociale implicaties belanden in de marge of op de achtergrond. De maatschappelijke doelstelling van het onderwijs wordt onderworpen aan het marktdenken en aan de belangen van grote kapitalistische conglomeraten.

Als dergelijke apparatuur het leerproces ten goede kan komen, dan moet de school daar zelf voor instaan (de leerlingen hebben het digitale smartboard ook niet hoeven te betalen). Eigenlijk zou hier een kapitalistisch credo toegepast dienen te worden: indien de kosten de baten niet waard zijn, dan hoeft een verregaande digitalisering niet. Met baten verstaan we hier wel de sociale, maatschappelijke baten en niet de baten van enkele geldbeleggers.

07-04-12

Bittere chocolade

vrijdenker, cacao, kinderarbeid


Op het International Labor Rights forum wordt momenteel de aandacht gevestigd op de kinder-arbeid (of slavernij) voor het winnen van cacao, een basisingrediënt bij het bereiden van chocolade. Het West-Afrikaanse land Ivoorkust (Côte d'Ivoire) staat voor ongeveer 40% in van de wereldproductie van cacao. De lage prijzen, die voor cacao betaald worden, zorgen er voor dat de boeren hun arbeidskosten dienen te drukken. Sommigen zetten daarom kinderen in bij het winnen van cacao. Het overheidsdepartement van de Verenigde Staten schat dat meer dan 109.000 kinderen in de cacao-industrie ingezet worden. Ongeveer 10.000 kinderen zouden het slachtoffer zijn van mensenhandel of slavernij.

De kinderen hebben een lange werkdag in een slopend klimaat. Ze worden geslagen als het werk niet vooruit gaat, leggen grote afstanden af en worden aan pesticiden bloot gesteld. In 2001 werd naar aanleiding van kritische verslaggeving een protocol (Cocoa Industry Protocol) opgesteld dat de cacao-productie tegen juli 2005 “kinderarbeid-vrij” diende te zijn. De cacao-producenten konden vrijwillig het protocol onderschrijven. In 2005 was er evenwel maar weinig te merken van bedoeld engagement. De deadline werd naar juli 2008 verschoven, waarbij men een doelstelling beoogde dat minstens 50% van de boerderijen zonder kinderarbeid zouden gaan produceren. Er werden enkele pilootprogramma's opgestart om de goodwill van de handelaars in de verf te zetten, maar verder bleef de kinderarbeid veelvuldig tieren.

De cacaohandelaars en -fabrikanten, zoals Nestlé, Mars, Kraft, Ferrero, Hershey, Barry Callebaut, ADM en Cargill, knijpen nog altijd de ogen dicht voor het probleem. Ze controleren nauwelijks of de cacao zonder kinderarbeid geproduceerd wordt. Ze hebben slechts oog voor de prijs van de grondstof. In plaats van de hervormingen en programma's, die de kinder-arbeid en -slavernij willen tegengaan, te steunen, maken ze schenkingen aan enkele hulpprogramma's in de streek om hun sociale verantwoordelijkheid in de verf te zetten. Men steekt meer energie in het verbloemen van het vraagstuk, dan in het bewerstelligen van een redelijk inkomen voor de cacao-boeren. Een eerlijke prijs kan er voor zorgen dat de plaatselijke gemeenschap middelen kan verwerven om zijn kinderen een goede basis-educatie te geven (meer dan de helft van de inwoners van Ivoorkust is ongeletterd). Er dient een onafhankelijk controle-orgaan opgezet te worden om er voor te zorgen dat de supply chain volledig transparant wordt. De ultieme doelstelling is dat de chocolade 100% Fair Trade gecertificeerd wordt. Als consument hebben wij daar een grote verantwoordelijkheid in. Hopelijk zien de christenen tijdens hun paasfeest in dat het eten van chocolade, waar kinderarbeid aan kleeft, eigenlijk niet met hun normen en waarden strookt.

 

vrijdenker, cacao, kinderarbeid


12:07 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: vrijdenker, cacao, kinderarbeid |  Print

01-04-12

Sharia4Belgium verbieden?

Sharia4Belgium verbieden

 

De wekelijkse poll van Knack stelt de vraag of Sharia4Belgium verboden moet worden. Voorstander is Alain Winants, administrateur-generaal van de Staatsveilgheid. Jos Vander Velpen, advocaat en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten is niet voor dergelijke maatregel te vinden. De resultaten van de poll op de website van Knack zijn tekenend: 93% van de bezoekers is blijkbaar voor een verbod. Voor alle duidelijkheid, Jos Vander Velpen vindt dat Sharia4Belgium de grenzen van de vrije meningsuiting al duidelijk overschreden heeft: “Men dient tegen de propaganda die Sharia4Belgium verspreidt op te komen, niet tegen de vereniging zelf”.

In de resultaten van de poll zit een stuk islamofobie vervat. Indien de poll over een extremistische christelijke beweging had gehandeld, dan had je dergelijke geprononceerde voorkeur niet te zien gekregen. Een tweede element dat de uitslag beïnvloedt zijn de recente gebeurtenissen in Toulouse en Montauban: de moordzucht van Mohamed Merah. Sharia4Belgium verheerlijkt de aanslagen. Is het verrechtvaardigen van moordpartijen strafbaar of is het een vorm van vrij meningsuiting? En vallen grootschalige moordpartijen (oorlogen) dan beter te verrechtvaardigen dan moorden gepleegd door psychopaten? Of liever gezegd, kunnen de psychopaten die aan het hoofd van een land staan dan op meer goodwill rekenen dan de psychopaten die zich door samenleving te kort gedaan voelden? De grens is niet altijd zo duidelijk te bepalen.

Leidt het hebben van een extreme opvatting – wat is extreem? - tot terrorisme? Onderzoek toont aan dat radicale ideeën niet de oorzaak van terreurdaden zijn. Terreurdaden vinden hun oorsprong in sociale achterstelling, uitsluiting en vernedering. De afbouw van het sociale vangnet, als gevolg van het neoliberale beleid, zal tot meer wanhoopsdaden leiden dan het verkondigen van idiote filosofieën. In geval van sociale afbraak kan men een toename van het aantal zelfdodingen vast stellen. In enkele gevallen escaleert de wanhoop naar het “straffen” van de omgeving. Dient dan niet eerder de politiek, die het sociale vangnet stuk maakt, verboden te worden?

Dergelijke poll's laten een pijnpunt van de “vrije” meningsuiting zien. Wat betekent een mening die men niet hoeft te verrechtvaardigen? Is het ongenuanceerd uiten van een mening dan niet eerder een emotionele kwestie, het uiten van een onbepaald buikgevoel? Het valt gemakkelijker te veroordelen dan te oordelen. Het zou maatschappelijk relevanter zijn, als de mensen die aan dergelijke poll deelnemen laten weten welke dan de criteria zouden zijn, waarmee ze dergelijk verbod zouden verrechtvaardigen. (Gezien de vuilbekkerij en andere idiote commentaren, die onder een alias op de websites van kranten geplaatst worden, valt het ergste te vrezen).

Dergelijke poll's zijn stemmingmakerij, die handig passen in het commerciële aspect van kranten en tijdschriften. In plaats van de “extreme” stellingen te becommentariëren en een standpunt over in te gaan, beperkt men de berichtgeving tot een cliché-bericht dat het een “extreem” moslim-gedachtengoed betreft. Nogmaals, wat is extreem en houdt het gebruik van dergelijk adjectief dan al niet bij voorbaat een veroordeling in? Je hoort bv. niet dat de NVA voor een extreem neoliberaal beleid staat of dat het opdoeken van de sociale zekerheid extremistisch zou zijn. Waarom wordt het krijgen van een “extreme” bonus voor een CEO die “goed” gepresteerd heeft door tal van mensen af te danken, ondanks het feit dat het bedrijf winst maakte, dan niet als “extreem” gekapitteld? Of ben ik hier bezig extreme gedachten aan het verkondigen?

Een vraag die in deze context m.i. relevanter is, is de vraag waarom de gemeenschap tot op heden nog niet is opgetreden tegen de propaganda van Sharia4Belgium? Blijkbaar bestaat er een wettelijk kader waarin het aanzetten tot geweld en uitsluiting strafbaar maakt. Of zien we hier een “extreem” geval van politieke lethargie? Het schrijven van kookboeken en de deelname aan televisie-spelletjes loont blijkbaar politiek meer, dan het onderzoeken waarom instituten niet meer behoorlijk functioneren.

De teksten op de website van Sharia4Belgium zijn opgesteld in krom Nederlands en zodanig ongenuanceerd dat ze lachwekkend overkomen: “Aldus is het onze doelstelling om de gehele mensheid te bevrijden van deze ware slavernij; het gehoorzamen en naleven van wetten die gemaakt zijn door mensen die zelf uit een druppel sperma voortkomen en in een rottend lichaam zullen eindigen, en het brengen van vrijheid, eerbaarheid en rechtvaardigheid, door het accepteren en implementeren van Allaah’s wetten (de Shariah)”. Dat er een vrouwelijke eicel aan de conceptie te pas komt krijgen deze vrouwenhaters en misantropen natuurlijk niet over de lippen. Waarom de perfecte Allaah’s wetten beter zijn dan de imperfecte menselijke wetten kunnen de heren ook niet behoorlijk uitleggen. Ik begrijp biet dat dergelijke literatuur “bedreigend” kan overkomen. Ze is in ieder geval “extreem” lachwekkend, hetgeen gevaarlijk kan zijn in een maatschappij die zijn kritische attitude heeft laten varen.

 

14-03-12

Kris Peeters wordt Microsoft-lobbyist

Kris Peeters, Microsoft-lobbist

Op 19 maart wordt in Kortrijk en Genk simultaan de start van een MIC ( Microsoft Innovation Center) door de lokale politici gevierd. Het samenwerkingsverband tussen de Vlaamse regering en Microsoft werd op 14 juni 2011 door Kris Peeters (Minister-President en minister van Economie van de Vlaamse Regering) ondertekend. Deze centra zullen focussen op technologie voor de gezondheidszorg en e-health-toepassingen.

In België zijn reeds twee dergelijke centra operationeel: Bergen (Wallonië) en Etterbeek (Brussel). Gezien het ontbreken van dergelijke centra in “eigen” land, was het voor de Vlaamse regering een noodzaak om eveneens met dergelijke “Innovation Centers” uit te pakken. De Vlaamse naam, bv. Innovatie Centrum” was te min voor de Vlaamse beleidsmensen. Ik zal verder aantonen dat het samenwerkingsverband met Microsoft getuigt van het ontbreken van een toekomstvisie van de Vlaamse regeringsleiders. En als de visie ontbreekt, dan is dat natuurlijk een open doelkans voor de goed geoliede lobby-machine van deze mastodont.

Eerst en vooral, is het vreemd dat slechts met één welbepaald technologiebedrijf scheep gegaan wordt. Dit houdt in dat de Vlaamse regering een overduidelijke voorkeur laat blijken voor Microsoft (de redenen zijn ons niet bekend). Dat houdt in, gezien de steun van de overheid, dat de andere technologieën benadeeld worden. Het begrip “vrije” markt is blijkbaar een loos begrip geworden. Daar het steenrijke Microsoft geen hulp nodig heeft om zijn strategische doeleinden waar te maken, is het duidelijk dat de Vlaamse regering de loopjongen voor de technologiereus gaat spelen. In een tijd van besparingen voor de werkende klasse, is er nog geld en middelen veil om één van de kapitaalkrachtigste bedrijven ter wereld bij te gaan staan.

Het Microsoft Innovation Center heeft volgende doelstellingen: Het sensibiliseren van Microsoft-producten, informatie verlenen over Microsoft-producten en de vorming over Microsoft-producten inrichten. Het verstekken van adviezen over Microsoft-producten en het begeleiden van bedrijven om Microsoft-producten te gaan gebruiken. Het begeleiden van startende ICT-ondernemingen die prioritair activiteiten willen ontwikkelen op het vlak van e-health met behulp van Microsoft-producten. Het is overduidelijk dat dergelijke activiteiten door de Vlaamse regering gesteund dienen te worden. In essentie gaat de Vlaamse overheid nu deel uitmaken van de Microsoft-lobby-machine.

Wat zou een goed en gewenst overheidsbeleid in deze materie kunnen zijn? Eerst en vooral is het wenselijk dat de ontwikkelde technologie de ganse gemeenschap ten goede komt. In het huidige geval komen de ontwikkelingen het bedrijf Microsoft ten goede en kan het bedrijf door middel van patenten de anderen (dank zij de Vlaamse overheid!) gaan hinderen. Dit houdt in dat bepaalde producten - dank zij de Vlaamse overheid - duurder worden, omdat de producenten die niet van de goodwill van de Vlaamse regering konden genieten, patentrechten mogen gaan betalen.

Een goed overheidsbeleid zou het investeren in en het aanmoedigen van het gebruik van open-source (open bron) dienen te zijn. Open-source staat voor een ontwikkeling waaraan iedereen mag meewerken. Open-source staat voor een ontwikkeling die iedereen mag inzien. Open-source staat voor een ontwikkeling die iedereen vrij mag gebruiken. De open-source-ontwikkelingen komen iedereen ten goede en stimuleren bovendien het leren samenwerken en het delen van informatie. In geval van open-source wordt de technologie een deel van het gemeenschappelijke patrimonium, in plaats dat het bezit wordt van één enkel bedrijf, die naar willekeur kan beslissen of de anderen toegang tot de technologie krijgen.

Open-source zorgt voor een eerlijke concurrentie en zorgt er voor dat iedereen een kans krijgt. Open-source maakt de mens niet afhankelijk van een bedrijf. Open-source vermijdt de typische vendor-lockin, waardoor beheerders zich genoodzaakt zien steeds bij hetzelfde bedrijf aan te gaan kloppen. Met open-source komt de ROI (Return on Investment) rechstreeks in de samenleving terecht.

In plaats van te kiezen voor het algemeen welzijn, heeft de Vlaamse regering gekozen om een steenrijk bedrijf te bevoordelen, heeft ze gekozen het ICT-monopolie van Microsoft te bestendigen en heeft ze gekozen om open-source-technologie een hak te zetten. De bevolking zal er niet beter van worden, maar dat is vanzelfsprekend van geen enkel belang voor deze hielenlikkers van het groot kapitaal.

11-03-12

Gevaarlijke poëzie

Ayat Al-Qormozi

Poëzie is staatsgevaarlijk. Ik kan zo een aantal dichters opnoemen die de biezen moesten pakken of die vervolgd werden: Pablo Neruda, Nâzim Hikmet, Antonio Machado. Op de gedichtendag in Antwerpen kwamen een aantal Birmese dichters in de kijker te staan die jarenlang in de gevangenis opgesloten zaten.

Zonder titel

Gelukkig dat mijn voorhoofd plat is
aangezien mijn arm daar vaak moet rusten
Achter me is er het licht van een maan
onzichtbaar hier in Myitkyina, die ik
maar moet vragen langs te komen

Zargana (Een Birmees dichter - Vertaling: Job Degenaar, vanuit de Engelse versie van Vicky Bowman)

In Bahrein werd verleden jaar Ayat al-Qormozi, een dichteres van 20 jaar die aan de Faculty of Teachers in Bahrein studeerde, aangehouden omdat ze tijdens een betoging tegen de regering luidop een anti-regeringsgedicht had gereciteerd. Ze werd door een militaire(!!) rechtbank berecht en veroordeeld tot 1 jaar celstraf omdat ze had deelgenomen aan een verboden betoging, omdat ze de openbare veiligheid in het gedrang had gebracht en omdat ze haatboodschappen aan het regime had geuit. Autoritaire regimes kunnen niet goed overweg met gedachten en poëzie. Men kan het democratisch gehalte van een regime afmeten aan zijn tolerantie-vermogen tegen dissidente stemmen. Iets dat we in België en Europa in de gaten moeten houden want ik heb Frau Merkel al horen fluisteren dat ze in Griekenland beter een junta in het leven zouden roepen om het land uit de crisis te leiden.

Omdat we het opsluiten van gedachten niet mogen aanvaarden, hieronder alvast de kritische stem van Ayat al-Qormozi.

Aayat's poem criticising the Prime Minister:

(PLEASE NOTE THIS IS A TRANSLATION OF THE ORIGINAL)

 

Khalifa1

Hear me:

You, the elder,

the "good man", who "safeguards justice"

(so you have always declared),

if I were to make excuses for you,

I, for you,

for the things you have done,

I would only look the fool,

for you would continue in your ways,

and murder us as "traitors".

Hear me:

Hear us all, for we all demand likewise -

both sects, all Bahrainis:

You must go.

Take His Majesty with you,

and leave your deeds behind.

You, oppressor,

from where do you derive your power,

the power to keep your people down? -

all your people,

even women

even children

even men.

Yet you call for "dialogue",

even in the midst of your brutality?

No! ... No! ...

One word: No!

One demand:

Give us back our Bahrain.

Return this country to its people;

to us, its people.

Our Bahrain is ours.

 

Aayat's poem criticising the King (PLEASE NOTE THIS IS A TRANSLATION OF THE ORIGINAL IN ARABIC):

 

We don't want to live in a palace; and we don't like presidency

We are a people that kill humiliation and murder misery

We are a people that destroys oppression, with peace as its base

We are a people that don't want people to remain set back

 

(PLEASE NOTE THIS IS A TRANSLATION OF THE ORIGINAL POEM IN ARABIC)

 Poem on the Equation of Injustice


During a banquet of people’s suffering, Satan and [King] Hamad sat chatting:

Satan:

Hamad, thy Lord you must fear,

I am almost out of tear,

I am the Devil, myself, but I swear

Standing by the people, I wish I were.

I’ll revolt against you, tyrant, and follow their track,

Repent to my creator, and to my senses I will get back,

Thanks to the people’s stunning efforts you lack.

Hamad:

Partner, you taught me some tricks to play,

How can I ignore all that today?

As I bestow on them humiliation, disgrace and fear,

Satan, my bro, how can you come today to interfere?

Their attitude apparently takes you aback.

Satan:

Yes, Hamad, I’m shocked with the people here.

How can you give them a deaf ear?

Can’t you see that the crowds have all the right?

Listen to their complaints, as they proceed day and night,

With all treasures, you can’t buy the people you attack.

Hamad:

Not yet, Satan, my bro, I’m still thirsty to their blood,

Still I am not done with my people and the neighborhood.

Still I have a suggestion for the people who are appalling:

Be like a breeding machine, where parents are unknown,

No more candles lit in the country of my own,

Thirsty? Get my water, but ignore people’s calls,

Still I have not tortured in my nation,

All religion men, youth and the younger generation.

My prisons destructed hopes of the youth.

I have billion ways for humiliation, to tell you the truth.

The people are forced to pay the youth a farewell,

Since then, their numbers never swell.

Leave them alone, they are unemployed,

Migrant Indians are at work, not annoyed.

I shall wait for the last migrant on our land of pride,

To wave with the flag from side to side.

Why should Abu Salman react to them

Still I haven’t the high rent from them.

The appalling people have homes, land and property,

While my folks are only a hundred and twenty,

They work in silence so that no one a thing hears.

Satan:

Tell yourself that, and don’t fear,

A hundred twenty… but they don’t hear.

Listen Abu Sulaiman, my alpha student:

Your cunnings exceed the limit,

The rebels and their unity stunned me,

No discrimination between a Shiite and Sunni.

Sunnis and Shiites are brothers in nation,

Seven martyrs are the people’s donation,

Their death did not touch your heart.

If you need advice from my part,

I will propose to you the best action:

Your regime failed in people’s satisfaction,

So take it and leave, and this is the catch:

To your people, you are not a match. 

20:39 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, gevaarlijke poëzie, ayat al-qormozi |  Print

03-03-12

Open brief stop gaybashing

gay bashing

De laatste tijd werden meer en meer holebi's het slachtoffer van lichamelijk geweld. De geweldplegers zijn hoofdzakelijk in radicale moslim-middens te vinden. In de VS zijn de geweldplegers dan weer bij rabiate christenen te zoeken. Alhoewel het verbaal geweld de media niet haalt (te weinig spectaculair ... een inééngeklopte homo met bloeddoorlopen ogen daarentegen oogt beter), is het verbale geweld een probleem dat evenzeer maatschappelijk aangepakt zou mogen worden. Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk als buitenstaander op verbaal geweld te reageren, vooral omdat de agressie wel eens op jouw kop zou kunnen terechtkomen. Bovendien haalt de rede het veelal tegen de redeloosheid niet.

Enkele mensen startten een petitie om de beleidsmensen tot maatregelen aan te zetten. Laat ons hopen dat men er in slaagt zowel de verbale als de fysieke agressie terug te dringen. Een samenleving mag zich niet onverschillig of tolerant tegen intolerantie opstellen.

 

Open brief over geweld tegen holebi’s in ons land

Gaybashen vervolgen en bestraffen, daarmee basta!


Geachte Premier,

Geachte Ministers-presidenten,

Geachte burgemeesters,

Na het zoveelste geval van gaybashing is de maat meer dan vol. Wij zijn het beu om bang te moeten zijn op straat, gewoon omdat we zijn wie we zijn. Wij eisen absolute nultolerantie voor geweld tegen holebi’s.

Zaterdagnacht werden twee jonge homo’s aangevallen bij de ingang van een fuif in Leuven. Enkel en alleen omdat ze bevestigend hadden geantwoord op de vraag van enkele allochtone jongeren of ze homo waren. Het zoveelste flagrante geval van homobashing. Brussel had al een bijzonder kwalijke reputatie voor het geweld tegen holebi’s, dit fenomeen breidt zich nu helaas verder uit.

Wij zijn het spuugzat. Onze samenleving heeft een hele weg afgelegd om holebi’s en transgenders meer rechten te geven. De federale kersen op de taart waren de antidiscriminatiewet, de openstelling van het huwelijk en het recht op adoptie. Ook het Vlaams Parlement keurde een tekst goed die niet enkel streeft naar de “gelijkschakeling van holebi’s”, maar – veel belangrijker in het huidige klimaat – ook naar de algemene maatschappelijke aanvaarding van holebi’s. De recente golf van geweld tegen holebi’s dreigt al die inspanningen teniet te doen. Een samenleving die gaybashing stilzwijgend tolereert draait de klok tientallen jaren terug.

In het onderwijs is aandacht voor holebi’s opgenomen in de eindtermen van de tweede en derde graad. Dit kan – nee, moet –  veel vroeger én op een niet vrijblijvende, structurele manier. En het moet in alle scholen. Ook, en vooral in concentratiescholen. Want we stellen vast dat de homobashers vaak jongeren van allochtone afkomst zijn, het is cruciaal om ook die jongeren ervan te overtuigen dat we allemaal gelijk voor de wet zijn. Ongeacht onze kleur, maar ook ongeacht onze geaardheid. De angst voor verontwaardigde ouders mag geen excuus zijn om op school geen aandacht te besteden aan holebi’s. Wel integendeel, het zou net een stimulans moeten zijn. Onderwijs en opvoeding zijn dé sleutels tot verdraagzaamheid.

Ook de imams en andere geestelijke leiders hebben een belangrijke rol in het doorbreken van het beeld van de heteronormatieve samenleving. We moeten hen duidelijk maken dat holebi’s in ons land niet minderwaardig zijn. Ze moeten niet alleen overtuigd worden dat geweld tegen holebi’s onaanvaardbaar is, ze moeten die boodschap ook zelf helpen uitdragen.

Tegelijkertijd moeten de parketten eindelijk een absolute prioriteit maken van het effectief vervolgen en bestraffen van geweld tegen holebi’s. De kleine minderheid van gaybashers moet voelen dat de wraakroepende straffeloosheid die zij de facto geniet definitief tot het verleden behoort. Want wat haalt het uit om klacht in te dienen als er verder niets mee gebeurt? Veel slachtoffers durven niet naar de politie stappen. Uit angst dat hun klacht weggelachen wordt (zeker bij verbaal geweld), of uit angst voor represailles. Daardoor geven de politiecijfers een schromelijke onderschatting van het reële fenomeen. Als ondertekenaars van deze open brief kunnen wij getuigen dat er nauwelijks een week voorbijgaat zonder dat een van ons een nieuw geval van geweld tegen holebi’s in vrienden- of kennissenkring ter ore komt.

Dit kunnen en zullen we niet blijven tolereren. Niet in dit land waar de premier openlijk homoseksueel is. Er moet een duidelijk signaal komen vanuit het beleid – vanuit UW beleid – tegen homobashing, tegen de plegers ervan en tegen de straffeloosheid. Zowel het federale als het Vlaamse, Waalse en Brusselse regeerakkoord schenken aandacht aan de thematiek, waarvoor hulde. Maar wij vragen nu ook concrete maatregelen:

 1. Maak prioritair werk van een effectief vervolgings- en bestraffingsbeleid voor plegers van geweld tegen holebi’s en verlaag de drempels om een klacht in te dienen bij de politie;
 2. Sensibiliseren moet vroeg beginnen: besteed dus aandacht aan seksuele diversiteit en homohaat vanaf het basisonderwijs, in alle scholen en op een structurele manier;
 3. Maak geestelijke leiders duidelijk dat holebi’s in dit land bepaalde rechten hebben opgebouwd, dat daar niet aan getornd kan worden en dat geweld tegen holebi’s bijgevolg totaal onaanvaardbaar is.

Het resultaat van een doorgedreven beleid moet een tolerante samenleving zijn waar niemand nog opkijkt van iemands geaardheid. Waar iedereen kan zijn wie hij of zij is, waar de enige normale reactie nog kan zijn: “Holebi? En dan? Et alors?”

Wij kijken uit naar uw reactie, maar nog meer naar uw actie.

Met de meeste hoogachting,

12-02-12

Democratie voor de elite

Parent, democratie, elite

 

Democratie voor de elite” (Michael Parenti) laat zien hoe de “democratie” in “the biggest democracy in the world” eigenlijk een schertsvertoning is waarbij de macht door kapitaalkrachtige belangengroepen geïnstitutionaliseerd wordt. Parenti is een linkse rakker en dat merk je snel aan de manier waarop hij m.i. bepaalde problemen ongenuanceerd gaat uitvergroten. Aan de andere kant weet de auteur zijn punten met feiten en cijfers te staven, zodat je niet perse het verhaal met de gekleurde bril van Parenti hoeft te lezen. Het feit dat de democratie door een kapitaalkrachtige elite gestuurd (en bepaald) wordt, is geen typisch Amerikaans verschijnsel. Ik vrees dat dergelijk verhaal voor de meeste landen opgaat. De burger merkt weinig van deze bijsturing (Parenti laat zelfs verschillende manieren van bedrog zien – zie later) omdat de informatiebronnen (media en pers) door diezelfde kapitaalsgroepen gestuurd worden. In België valt dat trouwens zeer goed op. De Belgische “kwaliteitskranten” hebben zich gespecialiseerd in lifestyle, mode en koken - enkel de standpunten van de conformitische politici vullen de kolommen. In de VS beschikt zijn de meeste televisie- of radio-netwerken en kranten in handen van conservatieven.

Het doel van de kapitaalkrachtige elite is diegene aan de macht te krijgen die het best hun belangen gaat verdedigen. In de USA net als in België is men daar al goed in geslaagd, want de rijken betalen nauwelijks belastingen in tegenstelling tot het werkende plebs. Parenti laat zien dat het Amerikaans kapitalisme meer is dan een louter economisch systeem. Het is een allesomvattende culturele en sociale orde, die opgezet werd door en voor de rijken. Het is een plutocratie. Niet enkel ondernemingen en banken worden als bedrijven geleid maar ook televisiezenders, uitgeverijen, scholen en universiteiten, ziekenhuizen, kerken, sportteams,... Aan het hoofd staat een raad van bestuur die alle belangrijke beslissingen neemt. In die raden zetelen doorgaans rijke zakenlui.

Parenti laat de nefaste effecten zien van het privatiseren van de sociale zekerheid. In België loopt de trein van de ziekenfondsen trouwens ook goed naast de sporen. In België hebben de ziekenfondsen er alle baat bij dat de hulpverleners een zo hoog mogelijke factuur aanrekenen. Immers de ziekenfondsen krijgen een dotatie op basis van de terugbetaalde dienstverlening. (Toen een familielid zijn beklag deed over de willekeur aan codes die op zijn doktersattest geschreven werden, antwoordde het ziekenfonds laconiek dat hij/zij zich daar niets hoefde van aan te trekken, want het bedrag werd integraal terugbetaald – Of hoe dokters en ziekenfonds een duivels verbond maken om de sociale zekerheid leeg te graaien). In de VS worden vakbonden actief tegengewerkt en worden mensen die zich willen aansluiten door hun werkgever onder druk gezet dat niet te doen. Vroeger huurden bepaalde bedrijven zelfs gangsterbendes in om stakingen te breken. Een aantal vakbondsmensen werd vermoord.

Naast de hoofdstukken over klasse-justitie (rijken krijgen voor analoge feiten een vermaning of een lichte straf, daar waar armen voor jaren de cel ingaan. Witteboordencriminaliteit loont effectief!) hebben mij de stukken over de verkiezingsfraude in VS nog aan het denken gezet. Een eerste subtiele vorm van fraude werd bij de stemcomputers vastgesteld. (Analoog voor België, hoe kan men bij elektronisch stemmen zeker zijn dat de uitgevoerde stem effectief naar de juiste partij gaat? Hoe wordt dat gecontroleerd?). Er werd vastgesteld dat de aanraakschermen (Diebold-aanraakschermen) niet altijd goed functioneerden als op een democraat gestemd werd. In de VS moet men zich laten registreren om zijn stem te kunnen uitbrengen. Sommige registratie-bureaus zijn enkel tijdens de werkuren open, hetgeen een drempel is om zich te laten registreren. Soms worden mensen geïntimideerd door rechtse groeperingen, zodat ze afzien zich te laten registeren. In de VS geldt geen evenredigheid-stelsel, maar een winner-takes-all-systeem. De geografische indeling van de kiesdistricten gaat soms de verkiezingsuitslag gaan bepalen (Als het district in een buurt met een rijkere middenklasse komt te liggen, zal de republikeinse kandidaat betere kansen krijgen. De techniek om de verkiezingen via het sleutelen aan de kiesdistricten te gaan beïnvloeden wordt gerrymandering genoemd). Helemaal hilarisch zijn de anekdotes waar Bush meer stemmen kreeg dan er geregistreerde kiezers waren. Ook hebben bepaalde rechters er een handje van weg om stembrieven voor een bepaalde kandidaat ongeldig te laten verklaren. Notoir was de verkiezingsstrijd in 2004 tussen Bush en de democraat Kerry. Alhoewel de exit-polls aantoonden dat Kerry in sommige staten een grote voorsprong had, bleek Bush er achteraf toch met de overwinning te gaan lopen.

In de laatste editie van Knack waarschuwde liberaal denker Francis Fukuyama (“Waar blijft de opstand van links”) er voor dat de globalisering en het kapitalisme de democratie kunnen vernietigen. “Alle moderne democratieën hebben één grote zwakte: de belangengroepen”. Het gevaar volgens Fukuyama steekt hem in het feit dat de mensen beginnen vast te stellen dat de politici de belangen van de middenklasse en de lagere klasse niet meer behartigen. Het probleem met de globalisering is dat de systemen 'too big to fail' zijn en dat de regeringen aldus gedwongen worden ten eerste dergelijke falende systemen te helpen en ten tweede dat ze de moed niet hebben om deze in kleinere entiteiten op te gaan splitsen.

Als het doel van een democratisch bestel het behartigen van de belangen van een meerderheid inhoudt, dan kunnen we duidelijk vaststellen dat dat in de VS inderdaad het geval is. Het is helaas niet de meerderheid van de bevolking maar de meerderheid aan kapitaal. Een minderheid met een meerderheid aan kapitaal. Parenti heeft gelijk, het is een democratie voor de elite geworden.

the money race


 

13:37 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, democratie, elite, parenti, verkiezingsfraude |  Print

05-02-12

Water met wit licht

Lourdes, GIBA, Ancona

In Italië werd verleden week Enza Maria Ciccolo, een biologe, samen met 37 anderen opgepakt voor samenzwering met het oogmerk op fraude en het toedienen van persoonlijk letsel en het onrechtmatig uitoefenen van een medisch beroep. De groep gaf allerhande lezingen en beloofde de mensen dat ze allerhande kwalen konden verhelpen door het drinken van “water met wit licht” ( “Le acque a Luce bianca”). Het was niet zozeer het onwettig uitoefenen van de geneeskunde dat een deining in Italië veroorzaakte, maar veeleer het feit dat die groepering flessen water verkocht die zogezegd uit de Maria-heiligdommen van Lourdes, Fatima, Medjugorje afkomstig zou zijn. Dat de flesjes met kraantjeswater werden gevuld was een serieus crimineel feit. Zelfs de maffia had noch geen dergelijke heiligschennis gepleegd.

De biologe stond versteld van de inval van carabinieri en verklaarde dat ze slechts het herstellen van de energiebalans van de mensen tot doel had. Men gebruikte een eigen ontwikkelde techniek om het lichaam te harmoniseren op basis van frequenties die in het water aanwezig zijn. Wat is er nu mis wat volgend voorschrift? “Negen druppels 7f FT (zevende frequentie Fatima) ofwel negen druppels 7f L (zevende frequentie Lourdes), waters van het moment, naar gelang het geval te nemen 's morgens, 's middags of 's avonds”. Hun technieken zijn analoog aan die van de homeopathie. Homeopathie werkt eveneens met geschud kraantjeswater. Geen haan die daarover kraait.

Bij mij weten heeft men nog nooit de katholieke kerk vervolgd voor het onwettig uitoefenen van de geneeskunde. Nochtans trekken jaarlijks vele gelovigen naar de Maria-heiligdommen op hoop van genezing. Dagelijks maken de gelovigen geldelijke offerandes opdat god of één van zijn trawanten hen zo genezen. Het spreekt vanzelf dat de katholieke kerk een eeuwenoude reputatie heeft in het aftroggelen van geld en dat dergelijk patent zo maar niet kosteloos door één of andere groep, die de energiebalans van de mensen wil harmoniseren, mag overgenomen worden. Het is godgeklaagd dat dergelijke groepering in de achtertuin van de katholieke kerk, nota bene!!, de katholieke kerk met hun eigen middelen concurrentie gaat aandoen.

Als het geloof in god mag, waarom zou dan de kwakzalverij geen recht van bestaan mogen hebben? Kwakzalverij brengt wat kleur en kolder in het leven en heeft daarom een geneeskrachtige werking (lachen is gezond). Neem nu bv. volgende passage van G.I.B.A. (Gruppo Italiano Bioenergetica Auricolare). GIBA “ontwikkelt” het water met het witte licht.

“De AuriculoGeneeskunde of de Bio-Energetische Oren is een techniek en een therapie die in staat is om abnormale trillingen van de weefsels op te sporen en vervolgens de herstellen door een harmonische energiebalans bij de patiënt te verwezenlijken. Deze technieken zijn ontwikkeld door dr. Paul Nogier, nu tachtig jaar oud, oprichter en directeur van het Centrum Glem te Lyon, de thuisbasis van de AuriculoGeneeskunde. Volgens de AuriculoGeneeskunde is de oorschelp niet alleen een verzamelaar van geluidsgolven, maar een bio-energetische voeding bedoeld om vibrationele golven op te vangen en uit te zenden, zodat het evenwicht van het individu met de externe omgeving kan communiceren”.

Wie bij dergelijke onzin niet in een slappe lach schiet is ongeneeslijk ziek. Kwakzalvers hebben er een patent op om hun zinnen in een pseudo-wetenschappelijk sausje te dopen. Veelal maken een aantal doctoren en professoren (soms van een “respectabele” leeftijd – om te insinueren, dat hun praktijken een “lang” leven garanderen) de parade. Hieronder nog enkele nieuwe inzichten in de wetenschap.

Volgens de moderne chemisch-fysische en biologische wetenschappen, heeft water de mogelijkheid om een groot aantal intra-moleculaire verbindingen aan te gaan. Men spreekt van verbindingen die slechts een miljoenste van een seconde bestaan en voortdurend van de ene structuur naar de andere overvloeien (Ontdekking van Emilio Del Giudice kernfysicus van het CNR van Milaan). Bijgevolg, de drinkbaarheid van het water, gezien vanuit het perspectief van de energie, is niet alleen gekoppeld aan het aantal pathogene micro-organismen of opgeloste toxische stoffen, maar ook aan het type vitale energie die het bevat.

Het zijn fenomenen die net zoals onze zintuigen reageren. Het gevolgde schema is hetzelfde: een signaal, een ontvanger voor de specifieke informatie, een biochemische transformatie, een centrale die het bericht decodeert en tenslotte het gevoel. Een voorbeeld: het oor pikt een geluid op, het wordt vervolgens door het middenoor aan het binnenoor overgebracht die het omzet in een biochemische code, het centrale zenuwstelsel decodeert de boodschap en zorgt dat we het geluid waarnemen. Deze transformaties hebben een wiskundige grondslag; namelijk het golfverschijnsel : geluid, licht, getijden, zonne-cycli. Deze golven zijn onderverdeeld in een reeks van sinusvormige fluctuaties, die grafisch lijken op de golven van de zee. De verschillende amplitudes van de fasen van de sinusoïdes stemmen overeen met de verschillende frequenties. De analyse van deze frequenties laat toe na te gaan wat het ziekteverschijnsel van de patiënt is. Door stil naar de patiënt te luisteren en door de trillingen van zijn taal te decoderen kun je de oorzaak van zijn ziekte achterhalen.

Medische tip van vrijdenker. Lees teksten van homeopathen en andere kwakzalvers! Je schiet er gegarandeerd bij in een onbedaarlijk lachen. Lachen is gezond!

 

paus, Lourdes, bijgeloof
 

03-02-12

Gratis, veeleer gratuit

gratis, gratuit, Belgacom

Ik kreeg deze week bovenstaande advertentie van Belgacom in de bus: “Gratis onbeperkt toegang ... voor slechts 15,45€/maand extra”.

Belgacom kent blijkbaar het begrip "gratis” niet. Gratis: voor niets, zonder betaling of geldelijke vergoeding. Belgacom, bespaar me van jullie gratuite advertenties!

17:40 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, gratis, gratuit, belgacom |  Print

18-01-12

Gedachtenbeperkingen

Wikipedia, sopa-protest

Vandaag hulde de Engelstalige Wikipedia zich in het zwart (met een eenvoudig technisch trucje kon je wel de pagina's raadplegen) als protest tegen  twee controversiële wetsvoorstellen SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (Protect IP Act).  De wetten werden opgesteld om online-piraterij tegen te gaan (nagemaakte goederen, goederen waarop een copyright, trademark bestaat, patenten, enz...). Het wetsvoorstel houdt in dat een gedupeerde de internet-verleners kan verplichten bepaalde websites te blokkeren. De internet-verleners dienen op eenvoudig verzoek van de aanvrager de bedoelde websites binnen de 5 dagen te blokkeren. Indien de klacht vals blijkt te zijn, dan kan de dienstverlener geen klacht tegen de aanvrager uitbrengen. Wie bijvoorbeeld een parodie op een bedrijf wil maken, kan in de Verenigde Staten geblokkeerd worden. (Ontwikkelaars van Firefox hebben al een plug-in voor Firefox uitgebracht om deze blokkering te omzeilen).

Het plaatselijk blokkeren van websites zal de piraterij niet doen verminderen. Bovendien opent dergelijke wetgeving een doos van Pandora met allerhande beperkingen op de vrije informatiegaring. Er zijn technische middelen genoeg om criminele internet-activiteiten op te sporen. Het ontbreekt bepaalde regeringen meestal aan moed om er iets aan te doen of aan bereidwilligheid met andere landen samen te werken. Een notoir voorbeeld is China. China is bovendien een slechte leerling wat betreft vrije meningsuiting. Het land blokkeert tal van “kritische” websites.

vrijdenker,sopa,gedachtencontrole


Een ander land (naast veel moslim-landen) dat een vinger op het internet wil houden is India. Vorige maand suggereerde een rechter in Delhi dat 21 bedrijven, waaronder Yahoo, Orkut, Facebook en Google, voor het gerecht moeten komen omdat ze in het openbaar obscene en wellustige inhoud laten circuleren. De rechter verwees naar afbeeldingen van verschillende goden en godinnen, evenals naar afbeeldingen van de profeet Mohammed of afbeeldingen met varkens die in Mekka rond lopen. Tussen januari en juni 2011 had India bij Google 68 klachten overgemaakt om 358 stukken te laten verwijderen (oa. bepaalde stukken van Google Map).

Sunil Abraham,  de directeur van  het Centre for Internet & Society in Bangalore, wierp  op dat het begrip “anti-religieus” zeer moeilijk te definiëren valt. Hindoes geloven in meerdere goden, hetgeen  voor moslims, christenen en joden godslastering betekent. Of met andere woorden, zodra god ter sprake komt, valt er geen vrede te verwachten. Ik stelde het eerder al: “ De mens schept goden om er andere mensen de duivel mee aan te doen”.

FirefoxDeSopa.jpg

20:51 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vrijdenker, sopa, gedachtencontrole |  Print

09-01-12

Salontaal

autosalon, voertuig van de toekomst

Dra gaat het “salon” open. Opdat de burger deze hoogmis niet uit het oog zou verliezen, worden de hersenen van de ingezetenen van dit land alvast met salontaal gespoeld. Zo dropte de officiële saloncatalogus in de brievenbus van vrijdenker. In mijn salon gezeten bladerde ik in deze heilige literatuur om mijn salonfähigkeit op punt te stellen.

De spanning in de automobielindustrie is te snijden, want haast iedere constructeur rept zich om een EV (elektrisch voertuig) op de markt te zetten. Dat is blijkbaar een “groene” tendens, omdat, althans dat beweert men, de uitstoot van dergelijke wagens nul zou zijn. Dat de productie van de batterijen zeer vervuilend is en dat de energiebedrijven die uitstoot voor zich nemen, wordt, net als het ruimtebeslag door het individuele vervoer, buiten beschouwing gelaten. Blijkbaar is één van de auteurs van de catalogus niet al te beslagen in zijn kennis van het fenomeen elektriciteit want hij schrijft: “Om een auto te laten rijden, heb je evenwel erg veel stroom nodig en net als in de lessen fysica van weleer geldt hier de wet van Ohm. Die zegt dat Vermogen gelijk is aan spanning maal stroomsterkte... Naarmate het ampèreage stijgt, vergroot de weerstand in de bekabeling en stijgt de temperatuur”. Bij mijn bescheiden weten stelt de wet van Ohm dat er een constante verhouding is tussen spanning en stroom en dat die verhouding bepaalt wordt door de weerstand. De wet van Ohm stelt dat als de stroomsterkte (het ampèreage) stijgt, dat kan bekomen worden door ofwel de spanning te verhogen (op voorwaarde dat de weerstand constant blijft!) ofwel door de weerstand te verlagen. Als een stroom door een kabel vloeit, dan krijgt men als effect dat de kabel gaat opwarmen (warmteverlies dat recht evenredig is met de stroom in het kwadraat). De meeste metalen geleiders (bv. koper) vertonen hierbij een neveneffect, namelijk dat hun weerstand gaat verhogen, zodat als de spanning constant blijft, de stroom zal gaan dalen.

Het is niet de enige technische blunder die in de catalogus te lezen valt. Zo kan je bij Ferrari lezen dat: “Op dit model zien we ook voor het eerst het HELE (High Emotion Low Emissions) dat de CO2-uitstoot terugdringt van 270 naar 299 gr/km”. Dergelijke terugdringing veroorzaakt bij vrijdenker wel een High Emotion. Het gebruik van opgeblazen pseudo-technisch jargon is trouwens een typische stijlkenmerk (een DNA zou men schrijven) van het salon. Zo kan je bij Abarth een satellietnavigatiesysteem krijgen met telematrische functie. Het is mij een raadsel wat ik als gebruiker met die telematrische functie (wat dat ook moge betekenen) kan aanvangen. Een technisch hoogstandje is blijkbaar de “electrische” Chevrolet, de Volt, “... die ook met een lege batterij nog autonomie heeft”. Juist, maar dan wordt een hulpmotor op benzine ingeschakeld, die een generator aandrijft die de nodige elektrische stroom levert.

Sommige fabrikanten slagen er in een auto te maken die blijkbaar nauwelijks bestuurbaar is. Zo lees je bij Ferrari dat er “ ... behoorlijk wat stuurmanskunsten” nodig zijn (“vraagt koelbloedigheid” !!!). Ik vind dat je vandaag de dag al bijzonder wat koelbloedigheid nodig hebt om je in het verkeer te begeven, laat staan dat je er nog nodig hebt om je vehikel te besturen. Niet alle onderdelen van een auto zijn evident, zo lees je bij de Renault Twizy dat “Uiteraard is hij voorzien van vier wielen en een koetswerk” en de bij Jeep: “De Jeep Wrangler Artic is helemaal klaar voor de winter”. Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat sommige auto's niet klaar voor de winter zouden zijn. Goed om weten in deze duistere tijden.

Smaken en vormen zijn persoonlijke indrukken, maar het “atletisch design” van de Mazda3 raakt noch kant noch wal. Het is mij eveneens duister waarom de Octavia door zijn “helderheid” boeit. En dan heb ik het nog niet over de sound-ervaringen van de diverse muziek-installaties. Ik zou wel graag eens een uitleg krijgen hoe men “klankzuiverheid” in het besloten volume van een auto kan verkrijgen.

Enkel Smart liet een blik op het voertuig van de toekomst zien ...

 

10-11-11

Voorstel 26

proposition26

In de staat Mississippi werd een wetsvoorstel (proposition26) ingediend dat ieder bevrucht eitje de status van een rechtspersoon wou toekennen. Het voorstel werd verworpen. Het voorstel werd ingediend voor christelijke extremisten (de anti-abortus-groeperingen). Dit voorstel had als consequentie dat abortus als moord beschouwd werd en dat bepaalde anticonceptiemiddelen als de pil, spiraaltje, ... verboden gingen worden. Erger nog, medische ingrepen om het leven van een vrouw te redden (bvb. in geval van buitenbaarmoederlijke zwangerschap) zouden in principe onmogelijk gemaakt worden. Het voorstel was zo extreem dat zelfs de anti-abortus-beweging niet eensgezind achter het voorstel stonden (U.S. Conference of Catholic Bishops en de National Right to Life Committee wilden het voorstel niet onderschrijven).

Het voorstel zou in-vitrofertilisatie onmogelijk maken omdat bij dergelijke ingreep de reserve embryo's vernietigd worden. Het toepassen van abortus in geval van incest, verkrachting of levensbedreigende omstandigheden zou onmogelijk gemaakt worden. Of hoe extremistische religieuzen controle willen verkrijgen over de vrouwelijke schoot.

proposition26


ACOG Statement on
Mississippi's "Personhood Amendment" Proposition 26

The American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) strongly believes that the autonomy of women to make personal health care decisions must be respected. As the nation's leading organization of women's health physicians, dedicated to all aspects of women's health, ACOG supports quality health care appropriate to every woman's needs throughout her life, including the full spectrum of clinical and reproductive services. Mississippi's "Personhood Amendment," Proposition 26, does not respect the autonomy of women and jeopardizes women's health. We urge the citizens of the State of Mississippi to reject this Proposition on November 8th. Proposition 26 substitutes ideology for science and represents a grave threat to women's health and reproductive rights that will have long-term negative outcomes for our patients and society.

Proposition 26 defines the term person to "include every human being from the moment of fertilization", which has wide-reaching implications that will impact access to women's health, including treatment for cancer, infertility treatment, birth control options, and pregnancy termination. This proposal unnecessarily exposes women to serious health risks and significantly undermines the relationship between physicians and our patients. The vague and overly broad terms in Proposition 26 will prevent physicians from providing the care vital to women's health.

Proposition 26 must be defeated in the best interest of women's health.

 

Wat zou de volgende stap van deze extremisten kunnen zijn? De bescherming van het mannelijke sperma onderweg naar het vrouwelijke eitje? Christus waarschuwde al (Mattheüs 13) om het zaad niet op de steenachtige grond (rotsen) te strooien maar in de “goede” aarde te zaaien. Of zoals Monty Python het stelde:

Every sperm is sacred

Every sperm is great

When a sperm is wasted

God gets quite irate.

proposition2620:13 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, proposition 26, relifacisme, antiabortus |  Print

01-11-11

Oh wow, oh wow, oh wow

oh wow oh wow oh wow

Vandaag de dag is niets te gek om de krantenkoppen te halen. Al onze "kwaliteits"-kranten (De Standaard, De Morgen, Knack) vonden het nodig bovenstaand bericht op hun website te publiceren. Wat kan een mens nu aan dergelijk bericht hebben? Het journaille wordt verplicht iedere technologische scheet van Apple, Microsoft, ... te coveren. Dat gaat blijkbaar zover dat het doodsgereutel van deze profeten een relevantie geworden is. Het valt triestig te zien hoe mensen, die verondersteld worden toch enige kritische reflectie te hebben, plat op de grond gaan in de verering van techno-fetisjen. Het is blijkbaar een nieuwe godsdienst die alle kritische zin in de hersenen onmiddellijk doodt. Ik stel voor dat op alle techno-speeltjes voortaan een sticker gekleefd wordt met volgende melding: Techno-speeltjes leiden tot dwangneurosenen en brengen het gezond verstand ernstige schade toe.

16:58 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijdenker, oh wow oh wow oh wow, techno-onzin |  Print

29-10-11

Dreigbrief

 

vrijdenker, halloween, overconsumptie, 11.11.11

Er stak vandaag een briefje in mijn bus: “Halloween. Maandagavond. Zorg dat je voorbereid bent” . Op de achterkant van het kattebelletje had men “met snoep, 18.15” geschreven: Een dreigbrief met aanduiding van het precieze tijdstip waarop het losgeld overhandigd diende te worden. Als bedreigde, angstige burger heb ik alvast mijn voorzorgen genomen.

 

halloween, overconsumptie


Halloween. Een overconsumptie-festijn. De Halloween-boodschappen staan in schel contrast met de 11.11.11-borden wat verderop. De overconsumptie van de enen is de oorzaak van armoede bij de anderen. Hopelijk gaan er straks evenveel deuren open voor de 11.11.11-vrijwilligers als voor de verwende rijkeluiskinderen in de buurt.

 

11.11.11


19:18 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: vrijdenker, halloween, overconsumptie, 11.11.11 |  Print

01-10-11

De vuylhoek

verdoemdenhoek, trou des chiens, vuylhoek

De meeste belgen weten dat België in 1830 ontstond. Het is minder gekend dat die tijd de maatschappelijke omstandigheden zeer slecht waren: hongersnood, epidemies, ... Er werden zelfs premies (aan de autochtonen!) uitgevaardigd om het land te verlaten. De haven van Antwerpen was de uitvalbasis. Op politiek vlak woedde een hevige strijd tussen katholieken en liberalen (vrijdenkers). Het onbegrip tussen beide partijen was zo intens dat begin de jaren 1880 bijna een burgeroorlog losbrak. Naast de schoolstrijd was de kerkhovenkwestie het twistpunt bij uitstek. In deze post werpen we een blik op de kerkhovenkwestie in de 19e eeuw.

Bij het ontstaan van België had de katholieke kerk het alleenrecht op het inrichten van erediensten (huwelijk, begrafenis). Het is dat alleenrecht dat spoedig tot een ernstig maatschappelijk conflict zal ontbranden. De katholieken hadden de gewoonte een stuk grond te zegenen (wijden) waarin de katholieken begraven konden worden. Het kerkhof (de begraafplaats) werd in drie delen opgedeeld. Een deel voor de katholieken, een andere deel voor de ongedoopte kinderen en ten slotte een derde deel (de ongewijde grond) waarin vreemdelingen, niet-katholieken, mensen die zelf hun dood gekozen hadden en misdadigers begraven werden. Dat stuk werd door hagen en muurtjes van de rest afgeschermd en lag veelal aan de noordkant (weinig zonlicht). Het noorden was eerder een te mijden, heidense plek waar demonen huisden. (In de Germaanse mythologie wonen de goden in het noorden).

Deze (gehate) plek werd als het volgt benoemd: verdoemdenhoek, heydenen kerckhoven, vuylhoek, trou des chiens, trou aux chiens, coin aux chiens, coin des damnés, coin des malfaiteurs, coin des réprouvés, … De niet-gelovigen begonnen uit te kijken om niet meer oneervol begraven te worden. De eerste vrijdenkersbonden zagen het licht: L'Affranchissement(1854), La Libre Pensée (1863) – “Plus de prêtre à notre mort, à notre marriage, ni à la naissance de nos enfants”). Deze verenigingen hielden zich aanvankelijk bezig met het inrichten van burgerlijke begrafenisplechtigheden en waren een soort van begrafenisondernemers (men leverde de kist, de krans, zorgde voor een redevoering en voor mensen die in stoet wilden meegaan). De liberale vrijdenkerskringen werden hoofdzakelijk door vrijmetselaars bevolkt, de socialistische vrijdenkerskringen werden hoofdzakelijk door vakbondsmensen georganiseerd. De contacten tussen beide kringen vlotte niet zo goed. De socialistische vrijdenkers noemden de liberale vrijdenkers: “les libres penseurs de la bourgeoisie” (D. Brismée, leider van Les Solidaires).

De eerste burgerlijke uitvaarten veroorzaakten veel consternatie en werden soms geboycot. Vaak kwamen ze voor een gesloten kerkhof te staan of werden ze onderweg door gelovigen uitgejouwd.

De politie verzocht soms de familie om van een burgerlijke begrafenisplechtigheid af te zien. De lijkredes, die bij een burgerlijke begrafenis uitgesproken werden, hadden een politieke ondertoon. Volgens een politie-rapport werden in een lijkrede tal van uitspraken gemaakt die kwetsend waren voor het katholieke geloof. Op 21 februari 1851 had de gouverneur van de provincie Brabant via een omzendbrief aan de gemeentelijke autoriteiten een verbod afgekondigd op alle ceremoniële activiteiten, manifestaties en redevoeringen bij burgerlijke begrafenissen. Al snel werden de kerkhoven onder gemeentelijk mandaat geplaatst. Dit hielp evenwel niet om de gemoederen te bedaren, want veel katholieke burgemeesters wilden heiliger dan de paus zijn. De regeringen durfden deze netelige knoop niet doorhakken. De Leuvense theoloog, M. Moulart, kwam na veel nadenken tot het grondige besluit dat de lijken van de vrijdenkers de kerkhoven vervuilden. Pas op het einde van de 19de eeuw kwam een oplossing in zicht, toen de paus toestemming verleende om de graven individueel in te zegenen. Voortaan konden iedereen in vrede naast elkaar begraven worden.

Wellicht vinden we het vandaag de dag evident dat mensen van een verschillende filosofische strekkingen naast elkaar begraven worden en dat er geen gescheiden begraafplaatsen (om filosofische redenen) meer aangelegd worden. Alhoewel … moslims ijveren nog steeds voor moslim-begraafplaatsen in ons land.

10-09-11

Waardig sterven

LEIF, waardig sterven, euthanasie

In de De Morgen van 9 september verscheen het verhaal van Dora De Bruycker (81), die koos voor een waardig levenseinde. “Euthanasie blijft een taboe. Maar iemand platspuiten tot hij sterft, dat kan wel”. De vasculaire dementie beroofde de intelligente vrouw van haar waardigheid. In één van haar heldere momenten regisseerde ze haar levenseinde. De vrouw trok haar lievelingskledij aan, at een kramiekse en ging toen rechtop in een zetel zitten. Ze wou niet neerliggen in een bed. Ze dronk een drankje met barbituraten. Omdat de tijd tussen de coma en het overlijden langer dan een half uur duurde, kreeg ze nog een inspuiting van haar huisarts. De vrouw had haar zin gekregen om niet in pampers, willoos overgeleverd aan andermans wil, te sterven.

Dokter Marc Cosyns meldde haar overlijden aan de Federale Controle- en Evaluatiecommissie, maar gaf het bewust niet als euthanasie aan om het debat omtrent een waardig levenseinde leven in te blazen. Katholieken kunnen nog steeds niet omgaan met andermans beslissing om voor een waardig levenseinde te kiezen. (In augustus van dit jaar weigerde Pastoor Norbert van der Sluis in Liempde (Noord-Brabant) een uitvaart te verzorgen voor een man die voor euthanasie gekozen had). Het is een typisch kenmerk van godsdiensten dat ze hun moraal aan de anderen willen opdringen. De katholieke moraal houdt van het lijden – het zijn kussen van God (dixit Moeder Theresa) - en dat wil men zo lang mogelijk rekken. De christelijke moraal heeft zich aan de tijdgeest moeten aanpassen en aldus is het platspuiten van patiënten – de palliatieve sedatie - een aanvaardbare christelijke praktijk geworden.

Indien iemand kiest om een zorgbehandeling te stoppen, dan stelt zich de vraag waar zich het verschil steekt tussen het traag laten sterven als gevolg van sedatie of als gevolg van versterven door uithongering en het toedienen van een middel dat de dood bestendigt? Het is niet aan de anderen daar over te oordelen, maar wel dient dergelijke keuze bij de mens in kwestie zelf te liggen. De wetgever dient er voor te zorgen dat de mens zelf in alle vrijheid kan kiezen en dat hij/zij in zijn keuze niet gehinderd wordt door gelijk welke filosofische strekking (van de anderen). In die zin dient het aanmaken van een levenstestament aangemoedigd te worden. Door middel van dergelijk testament kan men aangeven welke behandeling men kiest als men zelf niet in staat is om een redelijk oordeel te vormen. Men bepaalt zelf de keuze in plaats dat men de moeilijke keuze aan de anderen overlaat (katholieken zullen met graagte dergelijke keuze voor jou willen maken. Door het redden van andermans zieltje krijgen ze zelf meer respijt in hun hemeltje).

Ik heb het volgende in mijn levenstestament gestipuleerd: “Indien ik in een situatie terecht kom, waar ikzelf niet meer over mezelf kan oordelen en de situatie is van die aard dat er geen zicht op een bewust en waardig leven nog mogelijk is, dan wens ik dat elke behandeling stopgezet wordt en dat een arts mijn levenseinde door middel van euthanasie bespoedigt”.

Je kan beter zelf kiezen voordat anderen voor jou gaan kiezen.

DeDruppelDieDeEmmerDoetOverlopen.jpg

26-08-11

Drones are watching us

drones, privacy, drones are watching us

Het nieuwe speelgoed van de dag van vandaag zijn de lichtgewicht drones of quadricopters. Deze zeer wendbare vliegtuigjes zijn voor amper 300€ te koop en kunnen met een iPod/iPad/Android-toestel of een pc bestuurd worden. Dergelijke apparaten worden met een camera uitgerust en zijn dus ideaal geschikt om rustig in de omgeving rond te gaan neuzen. Ideaal voor engerds die kunnen kwijlen op het begluren van mensen die naakt in hun tuin liggen te zonnen of een duik in het zwembad nemen. Privacy is een woord  dat in de nabije toekomst in de vergetelheid zal raken.

De politiediensten zien brood in dergelijke apparatuur. Ze kunnen ingezet worden bij bewakingsopdrachten en bij het in het oog houden van betogingen. In Groot-Brittannië hebben de politiediensten al concrete plannen uitgewerkt om dergelijke drones met wapens uit te rusten die mensen die kunnen immobiliseren. Dat immobiliseren gaat van het richten van een straal van hard en vervelend geluid, het produceren van gerichte felle lichtbundels tot en met het afschieten van rubber kogels.

Gezien dergelijke vliegtuigjes gemakkelijk aan te schaffen zijn, zullen ze weldra voor allerhande commerciële doeleinden gebruikt gaan worden. De reclame zal ons letterlijk rond het hoofd gaan vliegen. Moet ik binnenkort een sticker “geen reclame boven mijn tuin!” op mijn dak gaan kleven?

vrijdenker, drones, privacy, gluren20:10 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: vrijdenker, drones, privacy, gluren |  Print

21-08-11

God keurt pausbezoek af

vrijdenker, god, paus, pausbezoek, bliksem, bijgeloof

In Madrid diende de paus zijn toespraak tot de jongeren ongeveer 10 minuten te onderbreken als gevolg van een stevig onweer. Als dat geen duidelijk teken is, dat God de activiteiten van zijn adjudant afkeurt!

 

Dit voorval doet me denken aan de vermakelijke geschiedenis toen zowel katholieken als protestanten de wetenschappelijke bevindingen van Benjamin Franklin weerlegden. Donder en bliksem werden als een toorn van God gezien. Die toorn van God viel echter moeilijk te rijmen want zijn toorn trof vooral hoge gebouwen (kerken dus) en bijna nooit de huizen van ontucht en andere verderfelijkheden. Nochtans werden kerktorens ijverig met wijwater besprenkeld, werden lange rituele gebeden opgezegd of werd nu en dan een heks opgebrand om de toorn van den Here af te wenden. Verschillende klokkenluiders werden geëlektrocuteerd. Op een gegeven ogenblik werden in Duitsland binnen een tijdsspanne van 33 jaar bijna 400 toren beschadigd en 120 klokkenluiders gedood (ondanks de vele gebeden van de priesters). De wegen van God zijn werkelijk ondoorgrondelijk. In 1786 vaardigde het bestuur van Parijs een wet uit die het luiden van klokken bij onweer verbood omdat dat al verschillende doden had veroorzaakt.

In 1752 kon Franklin overtuigend aantonen dat de bliksem een elektrische ontlading vanuit een wolk was. Datzelfde jaar ontwierp Franklin een bliksemafleider. Voortaan kon men zich effectief gaan beschermen tegen blikseminslag. Helaas kaatste deze gedachte af op de harde religieuze schedelpannen. Donder en bliksem waren tekenen van God en het werd als goddeloos beschouwd zich tegen de toorn van God te willen wapenen. In Zwitserland, Frankrijk en Italië werden door de religieuze vooroordelen tal van bliksemafleiders van gebouwen verwijderd. Het plaatsen van een bliksemafleider werd als het uitdagen van God gezien.

In 1784 oordeelde rechtbank van St. Omer in vonnis (tegen de plaatselijke kerk) dat de inwoners een bliksemafleider op hun huis mochten plaatsen. (Advocaat in deze zaak was Robespierre). Het duurde nog vele jaren vooraleer de kerktorens met bliksemafleider uitgerust werden. Of anders gesteld, het duurde nog lang voordat het wetenschappelijk inzicht het religieuze vooroordeel verdreven had.
Het ergste ongeval van een blikseminslag deed zich voor in 1769 in Brescia nabij Venetië (Kerk San Nazaro). In de kerk lag een ettelijke hoeveelheid buskruit opgeslagen. (Geloofde men in een goddelijke bescherming?). Een blikseminslag maakte brandhout van die illusie. Ongeveer 3000 mensen werden gedood en een zesde van de stad werd met de grond gelijkgemaakt. Het geloof in een goddelijke bescherming kan een hoge tol hebben.

12:25 Gepost door Ongebonden geest in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vrijdenker, god, paus, pausbezoek, bliksem, bijgeloof |  Print

19-08-11

Het katholiek geloof wordt er ingeklopt

vrijdenker, Spanje, pausbezoek, relifacisme, scheiding kerk en staat

In Spanje wordt voor het ogenblik het katholieke geloof door de horde-handhavers in de hoofden van de andersdenkenden geklopt. Wie dacht dat Spanje een moderne natie was, heeft het verkeerd voor. Kerk&Staat zijn er blijkbaar nog goed met elkaar verweven. Zie hoe onderdanig Filipe de Borbón  de handen van de grote meester kust. Koningen zijn altijd al vazallen van de Kerk geweest. Ondertussen worden in enkele Spaanse kerken nog gesneuvelde Franco-aanhangers als martelaren aanbeden. De second in command na God dreigt met het hellevuur voor wie abortus en euthanasie pleegt. Ik heb daar geen probleem mee. Dat hij en hun kudde Roomse volgelingen zich vooral hoeden hun katholieke sharia op ons andersdenkenden van toepassing te maken. We zouden dan wel eens onze duivels kunnen loslaten!

vrijdenker, Spanje, pausbezoek, relifacisme, scheiding kerk en staat

12-08-11

God en zijn demonen

Michael Parenti, God & zijn demonen

Michael Parenti gaat in zijn boek God & zijn demonen de levenswandel na van een aantal religieuze figuren en zeloten. De meeste heiligen en zeloten tuimelen van hun sokkel. Naast God en Allah krijgen ook de dalai lama en Moeder Teresa het zwaar te verduren. Parenti wil geen anti-godsdienstig pamflet schrijven en wijst er regelmatig op dat de meeste priesters en gelovigen integere mensen zijn. De schrijver besteed veel aandacht aan de religieuze impact op de Amerikaanse samenleving, in het bijzonder de Amerikaanse politiek. De feiten zijn onthutsend. Parenti eindigt met een positieve noot dat seculiere bewegingen aandacht winnen en de vele Amerikaanse gelovigen zich beginnen af te keren van het vermengen van godsdienst met politiek.

In het eerste deel bespreekt Parenti een aantal onchristelijke gedragingen van God, Christus en een resem Bijbelse figuren. In het Oude Testament laat God zich zien als een machtswellusteling – wie zich niet onderwerpt aan zijn gezag wordt gestraft of gedood (vermoord?). De consequenties van zijn acties hebben soms verregaande gevolgen. Als er na de zondvloed slechts enkele mensen overblijven, dan kunnen ze slechts voortplanten via incestueuze relaties. Is dat God's wil? Toevallig had ik net het boek Kaïn van José Saramago gelezen. Saramago vertelt in dat boek op zijn gekende geestige manier het verhaal van Oude Testament. Kaïn vermoorde Abel. Maar  heeft God Kaïn niet tot deze daad aangezet door het offer van Kaïn te minachten? Saramago laat Kaïn door het Oude Testament reizen en laat zien dat noch God noch de mens elkaar begrijpen.

Parenti diept het vraagstuk “Wie vermoorde Jezus?” uit. Eeuwenlang werden de Joden door de christenen (zowel katholieken als protestanten) belasterd met de stelling dat de Joden Jezus vermoord hadden. Dat eeuwenlang demoniseren van de Joden heeft in de vorige eeuw tot de Holocaust geleid. De geschiedenis is doorspekt met moordpartijen en onderdrukking van Joden en het valt in zekere niet te verwonderen dat naarmate de technologische middelen groeiden om mensen te vernietigen, dat op de één of andere dag de Joden ritueel afgeslacht zouden gaan worden.

In deel 2 maakt de auteur brandhout van de idee Goddelijk ontwerp, ook wel als Intelligent Design in de voertaal gekend. Parenti maakt volgende ludieke opmerking. Het valt op dat onze uitscheidings- en voortplantingsorganen zich vlak bij mekaar en vaak zelfs in mekaar bevinden. Zowel bij vrouwen als bij mannen bevindt de anus zich op enkele centimeters van het geslachtsorgaan. “God moet een burgerlijk ingenieur-architect zijn. Want wie anders zou een belangrijke stortplaats naast een belangrijk pretpark plannen?”.

In deel 3 wordt  Moeder Teresa in haar blootje gezet. De homes voor de armen in India, die de media meestal als 'hospitalen' en 'klinieken' beschreven, waren in feite armenhuizen waar men een plaatsje kreeg om te komen sterven. Gratis ontvangen medische apparatuur lag er te roesten.  Zelf leefde Moeder Teresa in grote luxe (reisde de wereld rond en verbleef i de chicste hotels). Haar stichting sjoemelde met de boekhouding. Pijnbestrijding werd te duur bevonden – de patiënten moesten de pijn als 'kussen van Christus' ervaren.

Verder documenteert Parenti uitvoerig  de seksuele misdrijven door priesters in de VS en de lakse houding van het Vaticaan in dergelijke materie. In het hoofdstuk 'Politicasters en andere farizeeërs' vallen de rechtse politici door de mand die de conventionele waarden gaan prediken. De heren, die de mond vol hebben over de waarde van het gezin, blijken niet vies af en toe een buitenechtelijk slippertje te maken. Een ander deugdelijk christen politicus scheidt prompt van zijn vrouw als hij verneemt dat ze kanker heeft en hertrouwt kort daarop met zijn geheime vriendin. Moraalridders, die homofilie als zondig brandmerken, blijken een homofiele relatie te hebben of doen beroep op homo-escorts.

In een laatste deel richt de schrijver zijn pijlen op het theocratisch karakter van de VS. Atheïsten kunnen geen publiek ambt uitoefenen in staten als Maryland, North  & South Carolina en Texas. De grondwet van de staat Arkansas zegt nog steeds dat een atheïst 'voor geen enkele rechtbank als getuige mag gehoord worden'. De grondwet van de staat Tennesee verbiedt een openbare betrekking aan wie niet in God en het hiernamaals gelooft. In het Amerikaanse leger zijn fundamentalistische aalmoezeniers actief die volgend doel hebben: “Militairen van elke rang en stand moeten 'geüniformeerde ambassadeurs van Jesus Christus' worden, 'gesterkt door de Heilige Geest'”.

Parenti blijft hoopvol: “Hoe sterker we het niet-kerkelijk denken en het democratisch activisme ontwikkelen, hoe efficiënter we een dam kunnen opwerpen tegen sektarische onverdraagzaamheid van de (vaak) door de staat gesteunde tirannie van reactionaire theocraten” ... “We moeten ons ook inzetten om 'het beste in ons' naar boven te halen en alle hens aan dek roepen om Gods demonen te verdrijven”.

Goed. Ken je tegenstrever. Om Gods demonen beter te leren kennen, is het lezen van God & zijn demonen aangewezen literatuur.

24-07-11

Technologisch snufje van de toekomst

BOOK

We stellen een opzienbarende technologie voor. Via bio-optische technieken kunnen we informatie opslaan en weergeven. Ons product – met de commerciële naam BOOK (patentfree!) - is een technologische revolutie zonder weerga! Dit product van de toekomst werkt zonder elektronische schakelingen, zonder kabels, zonder batterijen. BOOK hoeft nergens mee verbonden te worden, heeft geen nood aan stopcontacten, is ogenblikkelijk bruikbaar en kan gelijk waar (zelfs bij afwezigheid van wifi-hotspots) gebruikt worden. Het product is ultralicht en draagbaar. Je kan het probleemloos in je handbagage op reis meenemen.

BOOK

BOOK valt nooit uit, hoeft niet (her)geïnstalleerd te worden en heeft geen nood aan updates die het binnen de kortste keren onbruikbaar of verouderd zouden maken.

Zie hier hoe onze bio-optische technologie in zijn werk gaat. BOOK bestaat uit opeenvolgende genummerde bladzijden van papier. Elke bladzijde kan miljoenen bits van informatie opslaan. Tijdens het optisch scannen van de bladzijde bereikt de informatiestroom zonder omwegen de hersenen. Geheel op eigen tempo wordt op commando van de hersenen bladzijde na bladzijde ingescand. De bladzijden (ook wel pagina's genoemd) worden door een vernuftig apparaat samengehouden (onder specialisten wordt dat de “band” genoemd). De band zorgt dat de bladzijden in de juiste volgorde komen te zitten. Dank zij de ondoorzichtige technologie van het papier kunnen de fabrikanten beide kanten van het papier gebruiken. Dergelijke techniek werkt kostenbesparend en laat toe om de hoeveelheid opgeslagen informatie te verdubbelen.

BOOK

Het merendeel van de producten BOOK heeft een inhoudstafel, die de juiste plaats aangeeft waar de informatie zich bevindt. In optie kan een boekenlegger bekomen worden, die toelaat BOOK te openen op de exacte plaatst waar je het voordien verliet, zelfs als tussentijds het boek gesloten werd. De boekenleggers voldoen aan internationale standaarden, zodanig dat ze in eender welk boek van gelijk welke fabrikant passen. Verschillende boekenleggers kunnen zelfs in één enkel boek gebruikt worden wanneer de gebruiker verschillende informatiepunten wil terugvinden. Een andere optie, die veel bijval vindt, is de hands-free-set (ook wel leestafel genoemd). Men kan de informatie raadplegen met beide handen vrij. Slechts een lichte beweging van de vinger volstaat om de volgende bladzijde te scannen.

Via een zeer gevoelig programmeer-systeem (genaamd potlood) is het mogelijk persoonlijke nota's in BOOK op te nemen. Het programmeer-systeem is vrij van patenten (je hoeft geen dure rechten aan veel te rijke bedrijven te betalen) en werkt in alle BOOK-producten.

BOOK

Vanzelfsprekend respecteert BOOK het milieu. BOOK bestaat uit 100% herbruikbare materialen. BOOK is een duurzaam product dat geen energie verbruikt en dat tientallen jaren gebruikt kan worden. Kortom BOOK wordt al de voorloper beschouwd van een nieuwe manier van ontspanning.

Welkom in het tijdperk die je manier van de wereld te bekijken zal veranderen.

Welkom tot de ervaring BOOK!!!

BOOK


 

13:03 Gepost door Ongebonden geest in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (6) | Tags: vrijdenker, book, technologie, humor |  Print

16-07-11

Homo's zijn Satan's gebroed

Michelle Bachmann

Michelle Bachmann stapte vorige maand (14 juni 2011) mee in de race voor het Amerikaanse presidentschap. Net als Sarah Palin is Bachmann één van de boegbeelden van de Tea Party beweging – het ethisch reveil van conservatief rechts Amerika. Bachmann is een lid van de Salem Church dat deel uitmaakt van de Wisconsin Evangelical Lutheran Synod. Deze synode stelt dat de paus in Rome de antichrist is - ik kan ze op dat gebied geen ongelijk geven. Bachmann stelt dat de opwarming van het klimaat door menselijke toedoen baarlijke nonsens is: “The big thing we are working on now is the global warming hoax. Its all voodoo, nonsense, hokum, a hoax” en “Koolstof-dioxide wordt als schadelijk afgeschilderd. Er is evenwel nog geen studie beschikbaar die aantoont dat koolstof-dioxide werkelijk schadelijk is”. Ze diende de Light Bulb Freedom of Choice Act in om het gebruik van energie-zuiniger lampen (ten opzichte van de klassieke gloeilampen) tegen te gaan.

Bachmann is bekend om haar kleurrijke (vooral idiote uitspraken). Haar stelling over slavernij maakte een golf van verontwaardiging los: “Slavernij had een rampzalige invloed op de Afrikaans-Amerikaanse gezinnen, maar een kind geboren in de slavernij in 1860 had helaas meer kans te worden opgevoed door zijn vader en moeder in een twee-ouder gezin dan een Afro-Amerikaanse baby geboren na de verkiezing van de eerste Afro-Amerikaanse Amerikaanse president.”

Vrij typisch, maar Bachmann gelooft natuurlijk in intelligent design, het goddelijk ontwerp. Deze mensen geloven in essentie niet in een goddelijk ontwerp, maar in een ontwerp dat god volgens hun visie zou geschapen dienen te hebben. Met andere woorden, ze geloven dat god de wereld naar hun waarden geschapen heeft. Alles wat niet in hun waardepatroon past is bijgevolg niet door god gewenst, des duivels. Deze mensen hebben een groot probleem met homofilie.

Michelle Bachmann,homofobie

Stel nu dat god de schepper is, dan kan je niet anders dan concluderen dat god ook homofilie geschapen heeft. Daar, zoals eerder gesteld, Bachmann en co. eerder geloven in hun eigen intelligent design en daar homofilie daar nu net niet in past, hebben ze uitweg uit deze impasse gevonden. Homofilie is een ziekte, erger nog: “Gays Are Part of Satan”. Deze conservatieven ontkennen zelfs het bestaan van homo-geaardheid. Ze menen dat er slechts homoseksuele gevoelens en daden bestaan. De homofiele mens, op zich, zou niet bestaan.

vrijdenker, homofilie, Michelle Bachmann, relifascisme, tea party

Marcus Bachman, de man van Michelle Bachman, kwam onlangs in opspraak toen bleek dat in zijn psychologenpraktijk homo-genezende therapieën aangewend werden. Deze zaken kwamen aan het licht door undercover-journalistiek. Alhoewel Bachmann het bestaan van dergelijke genezende therapieën ontkende, viel hij snel door de mand omdat het boek “Called Out: A Former Lesbian’s Discovery of Freedom” van Janet Boynes in zijn praktijk verkocht werd. Boynes stelt dat “Homoseksualiteit, net als iedere zonde, verwijdert ons van God want Hij kan geen zonde in zijn omgeving verdragen”. Boven de boeken die in Bachmann's praktijk uitgestald werden, hing een opschrift van Bachman: “ Janet is een vriendin. Ik raad dit boek aan omdat ze de kern van de zaak aanraakt en praktische inzichten van waarheid geeft om de mensen vrij te maken”

called out, janet boyne

Wiertzema, een psycholoog verbonden aan de praktijk van Bachmann, liet zijn “cliënt” weten dat: “Wij zijn allen heteroseksuelen, maar we hebben verschillende uitdagingen. Werk mee aan het ex-gay Outpost programma om je eigen gevoel van mannelijkheid verder te ontwikkelen. Kweek een aantrekkingskracht voor vrouwen door aandacht aan mooie vrouwen te besteden. Erken het feit dat God haar op die manier maakte. Dat is geweldig, weet je.”

God heeft … gemaakt”. God de schepper. Ook van dwaasheden? En zou wijsheid dan des duivels zijn? Laat ik eindigen met een zinsnede van Luciano de Crescenzo uit “De geschiedenis van Griekse filosofie” en het overbekende gedicht van Martin Niemöller om ons verder tegen dergelijke “geesteszieken” te behoeden.

Dump Bachmann Blog

Wijsheid spreekt over de mensen zoals ze werkelijk zijn, idealisme daarentegen geeft er de voorkeur aan hen voor te stellen zoals ze zouden moeten zijn. Aan jullie de keuze tussen deze twee levensbeschouwingen.

Luciano de Crescenzo

 

Toen de nazi's de communisten arresteerden
Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;
Ik was immers geen Jood.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer, die nog protesteren kon.

Martin Niemöller

09-07-11

Hallucinante ontdekking

DichterInDeMassa.jpg

Herman Hesse schreef in  Siddharta: “Wanneer iemand zoekt”, zei Siddharta, “dan kan het licht gebeuren dat hij alleen oog heeft voor hetgeen hij zoekt, dat hij zichzelf niet toelaat om iets te vinden, verblind is omdat hij alleen maar aan datgene denkt waarnaar hij op zoek is, omdat hij een omschreven doel heeft, en van dat doel bezeten is. Zoeken betekent: een doel hebben. Vinden daarentegen: vrij zijn, open staan, geen doel hebben.

Ik vind het heerlijk om in een bibliotheek doelloos tussen de rekken rond te lopen. Af en toe neem ik willekeur een boek ter hand. Ik zoek niets. Van tijd tot tijd krijg je een boek in handen dat je een extatisch gevoel geeft ... Intellectueel kippenvel. Onlangs viel mijn achteloze oog op de beeldroman (graphic novel in het Nederlands)  “Gerolf van de Perre. Dichter in de massa. Uit de aantekeningen van Malte Laurids Brigge van R.M.Rilke”. Ik was reeds eerder verrast geworden door de inhoudelijke kwaliteit van bepaalde graphic novels (oa. Het proces van Kafka). Ik ben van mening dat dergelijke “gemakkelijke” boeken een aanzet geven om de drempel naar het uiteindelijke literair meesterwerk te nemen. Ik kende het boek van Rilke niet, maar bij het lezen van de eerste zinnen voelde ik al een tintelende elektriciteit in mijn lezer-zenuwen opstapelen. Ik had niet genoeg aan de graphic novel, enkel het originele werk zou mijn honger kunnen stillen.

MalteLauridsBrigge-Rilke.jpg

Het boek bevond zich niet meer in de gebruikelijke rekken. Een vriendelijke bibliotheek-helpster haalde het voor mij uit de archieven. Een meesterwerk in de vergetelheid geraakt! Het boekje dateerde van 1936 en was in een vooroorlogse spelling gezet. Het kleinood was gespaard van boekengraffiti gebleven (waarom willen sommige lezers hun lullige opmerkingen in een openbaar boek kwijt?). Enkel ouderdomsvlekjes hadden het werkje opgesmukt. Het lezen van zo'n ouder geworden boekje geeft een bijzonder gevoel. Ik vrees dat een elektronische lezer in die zin een verarming van het leesgenot zal betekenen.

Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge is de enige roman(?)  van Rainer Maria Rilke. Het is geen roman, eerder  proza van een dichter. Het is een werk zonder “verhaal”, zonder intrige. Je wordt meegenomen in de leef- en denk-wereld van de auteur toe hij in Parijs verbleef. Hij beschrijft de contouren van hetgeen je kan zien (associaties) en hoe je ernaar kan kijken. Rilke: “Ik leer zien. Ja, ik begin te zien. Het gaat nog slecht. Maar ik wil mijn tijd goed gebruiken”. Volgens Rilke moet je leven, dingen doorgemaakt hebben. Deze dan weer “vergeten”, dit wil zeggen laten rijpen, totdat ze ontkiemen zodat de essentie zichtbaar wordt.

Het dagboek van Malte Laurids Brigge

“Het dagboek van Malte Laurids Brigge” van R.M.Rilke verbeeldt een onwerkelijke ervaring in Parijs. Het is een voorbode van de existentiële romans van Sartre en Camus. Gerolf van de Perre is er m.i. goed in geslaagd de roman in beeld te brengen. Wie van straffe koffie houdt, zal zowel in de beeldroman als in het oorspronkelijke werk een hallucinante leeservaring meemaken.

Het dagboek van Malte Laurids Brigge

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende